HTML

MO 2.0 Vélemények, javaslatok. Remény?!

MO 2.0 Vélemények, javaslatok egy jobb MO reményében.

Friss topikok

Linkblog

Az Angyal Józsefnek tulajdonított gondolathoz

2011.08.13. 11:05 eMeL

Ki is fizesse a frankhitel cehet? Az állam mondjon le adókról? Hiszen akkor más adófizetőket terhel.

A gond ott van, hogy egy összegányolt szemétdombban akarunk igazságosdit játszani.
Először teremtsünk rendet, aztán jöhet a patikamérleg.

Miért van a bankadó? Mert a bankok tisztességtelen hasznot szednek a hitelesektők.
Mire megy el a bankadó? Egyszerűen elb*sszák a fineszesek.
Jogos lenne, hogy ha tisztességtelen módon gyűjtötték az extraprofitot, akkor az azokhoz kerüljön vissza, akiktől elvették? Persze.

Na de akkor egyszerűsítsünk a képleten!

A bankokat kemény (de jogállami! és piackonform!) jogi környezetbe kell helyezni. Ne húzzanak le többet a hitelesről, mint ami elfogadható! Legyen kockázatközösség a bank és a hitelfelvevők között! (Mondjuk minimum fifty-fifty, de miáltal a zállam is sáros a helyzet kialakulásában, legyen az szépen 3*1/3). Vagyis a "megmentő csomag" költségét korrekten szét kell teríteni!

A megmentés meg nem szólhat semmi olyanról, hogy az állam "egyes" hitelfelvevőknek ad valamit! Elsőként olcsóbb bankolást teremt (itt is pár ezer forintocska ketyeg a bankoknak havonta extrán - hitelfelvevőnként!), másodsorban ami a bank sara, azt ráterheli pl. a jelzálog teljes összegén túl nem létezik tartozás. A bank maga határozta meg hogy pl. 150% értékig kér jelzálog jogot. Vagyis efölött vállaljon má' felelősséget, ne csak a pógárt' b*szogassa a felelősséggel.
Aztán akár jogi kényszerrel is (ami egyébként a bankok célja is, hiszen ők kezdeményezték az ilyen megoldásokat) átütemezésekkel, befagyasztásokkal konszolidálni kell a helyzetet, mert a beszakadt hitelpiac (és lakáspiac) az egész országot maga alá temeti. Igen téged is!
Ha néhány évig kordában tartható a probléma, még van esély a kinövésére (magasabb bérek, nagyobb foglalkoztatottság, emelkedő ingatlanárak stb.)

A hitelt a felvevőjének kell megfizetnie. Ez nem kérdés. Az hogy valamennyi hitel bebukik és a banknak vesztesége támad, azt le kell nyelnie az sem kérdés. [Erre képzett hasznot és tartalékot a hitelfelvevőktől kapott pénzből sok-sok éven át!]
Amíg ez egy világszerte elfogadott 1-2%, az a bank nyelje le! Ez a piackonform! játékszabály.

Ha ezen túllépünk, akkor kockázat közösség azok között, akik egyaránt előre nem látott piaci helyzetbe kerültek és mindannyian megsínylik, ha a közösság (bank-hitelfelvevők-állam) bármelyike is tönkremegy. A mai társadalomban már nincs olyan, hogy az egyik láb lesántul, a többivel meg életképes marad. Együtt fáj az higgyétek el. De főként, ha csak egy-két lába fáj a társadalom lovunknak, akkor már nem képes versenyezni a globális pályán és jól éhendöglik az egész.


De a végkövetkeztetés: a bankadót betenni a költségvetésbe, az tipikusan a koldusok kirablóival risztolás kategória. Megjegyzem elhiszem, hogy nem feltünő a nyugdíjtolvalyláshoz, korrupcióelősegítéssajáthaszonérdekében (demokrácia rombolás, etc csak úgy mellékesen) képest.

2 komment

Címkék: bankadó chf frankhitel

A bejegyzés trackback címe:

https://emel.blog.hu/api/trackback/id/tr253150523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása