HTML

MO 2.0 Vélemények, javaslatok. Remény?!

MO 2.0 Vélemények, javaslatok egy jobb MO reményében.

Friss topikok

  • Sealka: Különleges alakulat, nyilván bevethetik komoly indokkal más esetekben is és nem ülnek otthon addig... (2017.08.28. 00:45) Terror?
  • eMeL: @rdos: Hát igen, ez volt erre az én javaslatom: nagyix.blog.hu/ Így utólag kiderült, nem vált be... (2012.11.13. 12:21) Lengyel igazság
  • eMeL: Máris elkészült egy kibővített, módosított szövegváltozat. Mivel nem szeretném terhelni ennek a bl... (2012.11.13. 12:15) Bürokrácia a XI. század bűvöletében
  • eMeL: Egy fiatal szőke bombázó megáll egy új Ferrarival. A szembe jövő idős bácsi megszólítja: − Hölgye... (2011.11.20. 15:11) Humor
  • rdos: ujszo.com/online/velemeny-es-hatter/2011/10/23/magyarorszag-tragediaja A kórismét leírja jól, az ... (2011.10.30. 13:09) Grigorij Pantyelejevics véleménye: na de mennyire igaza van!

Linkblog

Pénz, pénz, pénz...

2010.03.01. 10:29 eMeL


Amatör közgazdászok (mint jómagam is) vitáiban a válság óta gyakorta hallok a pénz természetéről szóló értekezéseket.
Érthető, hiszen a mai computer agyakba felírt számok által reprezentált pénz nehezebben átlátható, megérthető, mint az aranytallérok korának vagy az aranyfedezettel garantált bankók korának pénze.

Hiszek abban, hogy a pénz mennyisége mögött van érték fedezet. A társadalomi vagyon. Ez persze felettébb képlékeny fogalom, nem csak a materiális javak (pl. áruk és ingatlanok), de pl. az emberi erőforrás potenciális értéke is benne van.
[Ezért nyomhat az usa sok-sok plusz bankót, mert a gazdaságában, az emberekben és cégekben potenciálisan benne van az értéke.]

Ha pedig több pénz van kint a piacon (készpénz, értékpapír, részvény, stb) mint aminek társadalmi fedezete van, akkor azt a piac elintézi. A "pénz" értéke csökken inflációval, vásárlói érték paritás csökkenésben, részvények ill. értékpapírok áresésében stb.
A piac az én modellemben itt is egyensúlyt tart, legfeljebb nem értjük az ok-okozat összefüggéseket.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emel.blog.hu/api/trackback/id/tr91799183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karesz (Charlie) 2010.03.08. 09:19:33

KEdves Emel!
"Hiszek abban, hogy a pénz mennyisége mögött van érték fedezet."
ez nem valami tudomanyos erv.

en nem vagyok kozgazdasz es mindig rejtelyes szamomra a bizalom, mint eroforras es penz.

Amit itt irsz, hogy a piac elintezi, az egy mitosz.
sose volt igaz. es ha el is intezi, nem ugy "intezi" el, hogy areses lesz a reszvenypiacokon, hanem ellenkezoleg felmennek az ingatlanarak.

azt olvastam valahol, hogy a vilagban 40 szer annyi keszpenz kering, mint amennyi reália van, azaz a tozsdei lufit felfujtak es fujjak, volt kicsi korrekcio es ez mar vilagvalsag volt, de ennek a 40szereset kene korrigalni, hogy pariba keruljunk a reáliakkal, azaz a tozsden ne azt nyerjuk, amit masvalaki odavisz es mi lenyuljuk, hanem legyen mogotte termeles, osztalek stb.

nehany eve olvastam egy konyvet a tudomanyiranyitasrol, abban volt egy grafikon ami mutatta az utobb 50 ev nemz. jovdelem emelkedeset es a tozsdeindexet (a vilagon), jol lathato ollo volt koztuk,
amit az ingatlanarak novekedese szivott fel.

szoval a massal foglakozo de termeszettudomanyos konyv siman megjosolta az ingatlanvalsagot, amit a kozgazdaszok nem tudtak...

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2010.03.17. 14:59:44

@Karesz (Charlie): "Amit itt irsz, hogy a piac elintezi... nem ugy "intezi" el, hogy areses lesz a reszvenypiacokon, hanem ellenkezoleg felmennek az ingatlanarak."

Előjel tévesztésben vagy.
Ha túl sok (fedezetlen) pénz áramlik ki, akkor az inflációs hatás és nem lemegy a részvény vagy ingatlan ára, hanem megemelkedik.
De ez a megemelkedés csak névleges.
Eddig egy adott gyár adott részéért vagy egy bizonyos ingatlanért mondjuk 10.000 zöld papírfecnit kellett odaadni, mostmár 20.000 kell ugyanarra. Ez (ha nem reálisan valóban a tulajdonrész vagy ingatlan értékének növekedését jelenti - mert fejlődött, javult a minősége, mérete, jövője), akkor a pénz vásárlóerejének megfelezését mutatja. Vagyis hiába bolyong a világban több pénz mint ami adott esetben logikus lenne, a pénz összessége pont ugyanannyit ér (amennyi az össztársadalmi háttér [megvásárolható akármi: ingó, ingatlan, szolgáltatás vagy emberi tevékenység] összesen).

És lehet a pénznek a fedezete hit is: hiszem hogy visszaadja az adós, mert eddig is tisztességes volt; vagy hiszem hogy nő a jövedelme és jó adós lesz; esetleg hiszem hogy az ingatlan nemhogy nem veszít az értékéből,. de mivel jó helyen van még nő is az értéke. Így a hit is egyfajta érték, ami pénzfedezet.

Pont erre a kérdésre figyelve jöttek a legújabb közgáz nóbeldíjak: emberek alkotják a gazdaságot a viselkedésükkel, hitükkel.