HTML

MO 2.0 Vélemények, javaslatok. Remény?!

MO 2.0 Vélemények, javaslatok egy jobb MO reményében.

Friss topikok

Linkblog

Önállóság és a gúzsbakötés romantikája

2010.06.22. 11:59 eMeL


"Elvégre milyen állam az, amelynek nincs önálló pénzügypolitikája?"

Olyan amelyik nem engedheti meg magának ;)

Azért ez igen gyakran előfordul.
Pl. az USA tagállamai vagy az Eurót használó országok is lemondanak az önállóság egy részéről valamiféle más haszon érdekében. Vannak országok, amelyek a dollárhoz vagy az euróhoz kötik az árfolyamukat, mert valamit valamiért alapon lemondanak az önállóságuk ezen részéről.
Sok országban akár az alkotmányba is beleírják a maximális hiány limitét. Önmagukat korlátozzák, célszerűségi okokból.
Ez a mozgásszabadság korlát most sem valamilyen istentől elrugaszkodott dolog. A piacok kikényszerítik hogy mi betartsuk a létező, logikus és szükségszerű szabályokat.

Előfordul ilyen az életben sokszor, kényszerpályák sorozata az egész.
Ha hülye vagy és elcseszed a dolgokat, akkor a környezet kényszerpályára visz. Persze ha a kényszerpályán szépen rovod a köröket, a 'nagy igazság' szabályai szerint, akkor minden körrel több és több lehetőséget nyersz ismét.
Ahogy valami komoly filozófus mondotta volt. A szabadság a szükségszerűségek felismerése. Ha érted és látod a korlátokat (és az okait is persze!), akkor előnyödre tudod fordítani a helyzetet.
Nekünk speciel úgy kellett ez a kényszerpálya, mint egy falat kenyér. Sajnos a magyar nép (és főként a politikai elit) nem ért csak a kényszerekből. Most a kényszer irányít és jobb pályára állítja az országot, mint korábban a szabadsága.
Ennyi.

Megjegyzem ugyanez a gond a globalizmus értékelésével. Vannak jó és rossz következményei, de nem elkerülhető. Nálunk erősebb erők irányítanak. Kihasználni kellene nem szidni a nagy láthatatlan erőt.
Az sem véletlen, hogy ez a játék a távolkeletieknek jobban megy.
Náluk nagyra értékelik a harcművészeteket és annak egyik ága például kimondottan arra épül, hogy használjuk ki az ellenfél támadó energiáját, lendületét és fordítsuk ellene. Kifinomultabb gondolkodás. Ismerd meg a lehetőségeid és használd ki jobban, mint a többiek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://emel.blog.hu/api/trackback/id/tr992100621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása