HTML

MO 2.0 Vélemények, javaslatok. Remény?!

MO 2.0 Vélemények, javaslatok egy jobb MO reményében.

Friss topikok

  • Sealka: Különleges alakulat, nyilván bevethetik komoly indokkal más esetekben is és nem ülnek otthon addig... (2017.08.28. 00:45) Terror?
  • eMeL: @rdos: Hát igen, ez volt erre az én javaslatom: nagyix.blog.hu/ Így utólag kiderült, nem vált be... (2012.11.13. 12:21) Lengyel igazság
  • eMeL: Máris elkészült egy kibővített, módosított szövegváltozat. Mivel nem szeretném terhelni ennek a bl... (2012.11.13. 12:15) Bürokrácia a XI. század bűvöletében
  • eMeL: Egy fiatal szőke bombázó megáll egy új Ferrarival. A szembe jövő idős bácsi megszólítja: − Hölgye... (2011.11.20. 15:11) Humor
  • rdos: ujszo.com/online/velemeny-es-hatter/2011/10/23/magyarorszag-tragediaja A kórismét leírja jól, az ... (2011.10.30. 13:09) Grigorij Pantyelejevics véleménye: na de mennyire igaza van!

Linkblog

Kapitalizmus: rajongás és árnyak

2018.01.26. 16:28 eMeL

Értem én az emberek rajongását a kapitalzmus iránt.
Én is szeretem... de mértékkel.
Van pár dolog, amit alapvetésként kell tekintei és onnan nincs baj a kapitalizmussal.
De ha ezek az alapvetések nem jönnek be a képbe, akkor semmivel nem haladja meg a "proletár" szemszögéből a feudalizmust.
Ilyenek pl.:
- A kapitalizmus lényege a verseny. Az alapelv az azonos vevőért küzdő vállalkozások tucatjait, százait, ezreit tételezi fel. Vagyis amint túl nagyra nőnek gazdasági szereplők, amint kartelezni vagy monolopolizálni tudnak, ha képesek a törvényhozókat a maguk érdekeik mellé állítani, onnan egy borzalommá képes válni.
- A kapitalizmusban a javak eloszlása érdem szerinti. Vagyis a vevő mint demokratikus szereplő dönt arról, hogy kit jutalmaz. A "jók" egyben gazdagok is. A "rosszak" meg sikertelenek.
- Az állam szabályozza a piacot, a kilengéseket (pl. végletes esetben a monopoliumokat) akadályozzák, az egységes és igazságos piaci versenyt kontrollálják. Ennek összefüggésében a gyengéket és szegényeket is életben tartják (nem jutalmazzák, de megmaradnak piaci szereplőként, hiszen kell a vevő is és a mennyiség is piaci versenyt generál míg ha ellehetetlenítik őket olyan nagy társadalmi feszültséget, költséget generál, amit a sikereseknek kell elviselnie mindenképpen)

Szólj hozzá!

Címkék: piac kapitalizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://emel.blog.hu/api/trackback/id/tr3813605559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.