HTML

MO 2.0 Vélemények, javaslatok. Remény?!

MO 2.0 Vélemények, javaslatok egy jobb MO reményében.

Friss topikok

Linkblog

A számlázás modernizálása

2020.05.12. 20:31 eMeL

Nem a kis cégekkel van a baj, ebben az országban, hanem a túlbonyolított számlázással, különös tekintettel a mostani NAV feladásra.

A modernizálásra van egy ötletem (ami nem lesz megvalósítva, mert ez az ország nem akar fejlődni, ellenérdekeltek találhatók mindenfelé).

A mostani NAV feladást radikálisan leegyszerüsítettem volna és opcionális a részletes, tételsoros feladás, leginkább csak ha a vevő igényli, a NAV ellenőrzéshez meg nem szükséges, a tételeknél nagyobb nagyságrendben sem képesek korrekten ellenőrizni. (hivatkozás lánc meg nem is létezik, csak stornózott/módosított számlaszámot adunk meg, ha van; a tartalom ellenőrzés meg keményen offline, mindent befogad a NAV, hiszen a valóság hogy van ilyen számla, ha neki nem tetszik, akkor is... legfeljebb majd stornózzák)
Egy egyszerü XML csak az eladó és vevő adatait tartalmazza (legegyszerűbb esetben a két adószámot) meg a számla fejléc adatokat (számlaszám, dátumok, nettó és bruttó összeg)
Ezzel szemben a számlakép PDF-ébe csatoltam volna feladáshoz (vagy persze lehet jpg vagy pdf és külön XML is a feladásban)
A kibocsátó minden számláját feladja, vagyis a NAV tárol minden számlát, mert ez az állam feladata (szerintem), hogy ne csak furkósbotot rázzon, hanem támogasson is.

Innen sem a kibocsátó, sem a befogadó nem tárol, nyomtat, fűz le számlapéldányokat!!!

A könyvelési rendszerben annyi a hivatkozás, hogy kibocsátó adószáma, kibocsátott számla száma (ami innen uniq id) és a NAV ha ellenőrizni kíván, talán nézze meg a saját rendszerében :)
A vevő kap üzenetet, ha számlája érkezett és az illetékesek le is tölthetik. A kibocsátó bármikor megnézheti az általa kibocsátott számlákat. Mennyire egyszerű az élet?
Semmilyen papírfecni nem ér semmit, csak az a számla, ami a NAV rendszerében megtalálható! Sőt nem is kér ilyet, mert a számlája megjelenik a mobilján, mire a pénztárhoz ér és tudja a NAV-nál már fennvan.

Milyen pofonegyszerű, még akár a világ élvonalába is kerülhetnénk vele... de nem fogunk :(

Az egész feladás mizéria (értsd "küld be azonnal!!!") fel van oldva. Az a számla, ami feltöltésre került. Ha a vevőnek van egy papírfecnije és később (adott ideig) nem került be az a számla a NAV-hoz, onnan az eladó csalást követett el. Az angolszászok papírfecniken (csekk) milliárdokat képesek fizetni... mert akarják és megvalósították... és aki csal, azt bezárják.... már évszázadok óta.
Persze a feladás megtörténhet akár úgy is, hogy a kézi számlát beszkenneli, az XML-t szövegszerkesztővel összedobja vagy a NAV oldalán beírja a minimális (<10?) adatot és feltölti a képet.  Vagy beküldheti a Cégkapun, vagy beviheti USB-n ha minden kötél szakad, sőt, némi tisztes munkadíjért elküldheti leírva és nyomtatott képen és a NAV berögzíti neki.
Mer' a zállam segíteni akar, a megoldásban érdekelt... vagy sem.

Innen akármelyik kis cég számlázója megmaradhat, sőt ha a NAV kiadna referencia (opensource) implementációt az adatbeküldésre, ami parancssoros utility input filekkel (pl. PDF és XML), és egy-két nagy cég megcsinálná ezt fizető alkalmazásban is hogy libraryként csatolható legyen a programokhoz, onnan nem a fejlesztők ezrei küzdenének a feladással, hanem a rég feltalált "komponensekből épülő" kódolás mehetne és a szürkeállomány kitalálhatna valamit, ami eladható a világpiacon is, nem csak a mi kis mocsarunkban.

Tudom utópia... hol a pia?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://emel.blog.hu/api/trackback/id/tr6815686502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása