HTML

MO 2.0 Vélemények, javaslatok. Remény?!

MO 2.0 Vélemények, javaslatok egy jobb MO reményében.

Friss topikok

Linkblog

Vagyon tulajdonjoga

2023.06.19. 07:44 eMeL

A vagyonadó logikus lépés.

A "jövedelem" igen illékony dolog.
Feketegazdaság, bűnözés, adóparadicsomok, adóoptimalizálás.... és íme, máris a legigazságtalanabb dolog, ami valaha is létezett.
A "vagyon" az nem a tiéd :)
A társadalom "megengedi" hogy te birtokold, használd, kizárólagosan dönts felőle. :)
Mert a társadalom úgy érzi, megérdemled, jár neked, hasznos voltál és a jövőben is jól hasznosítod majd.
De a társadalom a hatalom és dönthet másként is. Nem isten rendelése hogy tiéd legyen, csupán közmegegyezés, hogy nálad lehet.
Pl. a földtulajdon. Az ausztrál őslakosok mondása: olyan vitatkozni hogy kié a föld, mint ha két bolha vitatkozna kié a kutya, akin élnek. :O)

A vagyon az nem más mint erőforrás, amivel vagy jól élsz vagy vissza kell szálljon a társadalomra, mert here, ingyenélő alkalmatlan vagy, másnál jobban hasznosul :)

Újszocialista megközelítés?... szerintem a jövő egyetlen lehetősége.
Megjegyzem a szabadversenyes, Smith-i (járadékvadászatot kizáró, eredeti) kapitalista modell is ugyanezt eredményezi :)

 

MInden erőforrás a társadalomé. Tipikusan a földterület. Nem a tiéd, hanem azé a népé, amelyik belakja, megszerezte, megvédi másoktól hogy ne vegye el, infrastrukturával lakhatóvá, élhetővé, hasznosíthatóvá tette.
És megengedi neked, hogy használd.
Ha jönne egy másik nép, amelyik el akarja venni pl. háborúban, vagy jön egy forradalom, akkor lobogtathatod te a tulajdoni lapodat, annyit ér mint a hiperinflációs mill-bill pengős bankjegyed.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://emel.blog.hu/api/trackback/id/tr218149114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása