HTML

MO 2.0 Vélemények, javaslatok. Remény?!

MO 2.0 Vélemények, javaslatok egy jobb MO reményében.

Friss topikok

Linkblog

SZJA kulcsok

2021.09.23. 11:25 eMeL

Az én elképzelésem az egykulcsos adó. Jó az.
Egyszerű.

Mellé lehet tenni egy alapelvet.

A létminimum alatti jövedelmet adóztatni akkora erkölcstelenség, hogy nem is tudok mint mondani.
Vagyis ha annyit keresel hogy döntened kell hogy melegben alszol vagy jóllaksz, akkor valakik szerint van erkölcsi alap ebből a pénzből még elvonni valami adó címen?
Ha csak annyit lépünk, hogy a létminimum összegénél (bár inkább valami társadalmi minimum összegénél) húzzuk meg a nullás adó határt, az már nagy lépés.
(persze ekkor az SZJA százalék is emelkedhet egy kicsit, mondjuk 20%-ig).

Ezzel már kétkulcsos az adó. 

Továbbra is egykulcsosként levonásra kerül az adóelőleg, de akár havonta visszatérítik (visszautalják) a nullás részt. [*]

A "harmadik kulcs" meg legyen a vagyonadó! Az én elképzelésemben a vagyonadó összegéből levonható a befizetett SZJA összege, így az átlagvagyonú, átlagjövedelmű családok adóterhe nem változik, míg a valóban nagy vagyonok fizetnek egy további adóterhet.

És akkor a Feltétel Nélküli Alapjövedelem-ről nem beszéltünk, pedig az lenne a következő lépés.

[*]: mondjuk ha bármi más köztartozása, közműtartozása, stb van, azt lehetne közvetlenül ebből kiegyenlíteni. Ez tisztább lenne így.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emel.blog.hu/api/trackback/id/tr8416698252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2021.11.20. 09:30:05

A "levonják és visszautalják" is logikus lépés, hiszen a kifizetőknek maradjon a legegyszerűbb, legkisebb adminisztráció.
Kifizeti, levonja, bevallja, elfelejti: csak ennyi dolga lehet az szja-val. Minden más adminisztráció az államé, az ő szabályai, az ő érdekei és akarata, végezze is le a munkát, ne hárítsa másra.

És ugye az USA is használja az adóvisszatérítést. Ha meg az állam mondjuk gyerekek miatt alacsonyabb szja-t akar, akkor ennek semmi köze a munkáltatóhoz. A levont és befizetett adóból utalja vissza.

Nehogy mára (a komputerizált világban) a banki utalások olyan nagyon nagy problémát okozzanak. Ez filléres nagyságrend, csak a bankok és a tranzakciós adó mohósága miatt létezik egyáltalán költség rajta.
süti beállítások módosítása