HTML

MO 2.0 Vélemények, javaslatok. Remény?!

MO 2.0 Vélemények, javaslatok egy jobb MO reményében.

Friss topikok

 • eMeL: @eMeL: "rossz munkát elveszíteni" rossz munkát ELVÁLLALNI... így helyes (2021.09.09. 14:43) A Feltétel Nélküli Alapjövedelem (FNA)
 • Sealka: Különleges alakulat, nyilván bevethetik komoly indokkal más esetekben is és nem ülnek otthon addig... (2017.08.28. 00:45) Terror?
 • eMeL: @rdos: Hát igen, ez volt erre az én javaslatom: nagyix.blog.hu/ Így utólag kiderült, nem vált be... (2012.11.13. 12:21) Lengyel igazság
 • eMeL: Máris elkészült egy kibővített, módosított szövegváltozat. Mivel nem szeretném terhelni ennek a bl... (2012.11.13. 12:15) Bürokrácia a XI. század bűvöletében
 • eMeL: Egy fiatal szőke bombázó megáll egy új Ferrarival. A szembe jövő idős bácsi megszólítja: − Hölgye... (2011.11.20. 15:11) Humor

Linkblog

Szavazat fotózás

2021.10.24. 19:16 eMeL

Hiányzik a magyar virtus a kiszolgáltatottakból, a megzsaroltakból.

Hogy a szavazófülkében dafke is ellene szavazok: vagyis ezek nem is igazi magyarok, mi mentalitásunkban azért szeretünk ellenkezni :)

Javaslatom a szavazólapról fotót bemutatni kényteleneknek valaki készítsen egy mobil alkalmazást.
Lefotózhatja az üres szavazólapját és a sw tesz rá neki fiktív x-et, így már bemutathatja a "tartótisztjénk" :)

Szólj hozzá!

MZP, NER, Jövő?

2021.10.17. 11:02 eMeL

Én valami olyan összeesküvés elméletet találtam ki, hogy a NER összeomlása után az 0rbán-árva szavazók kit emelnek ki, milyen új vezért találnak maguknak?
Erre alkalmas MZP is?

Mert a népet nem lehet leváltani.... és nekem nem túl jó a véleményem róla...

Szóval lehet még itt nagy káosz és "Már megint jön a futás, meg a sikoltozás" -Jurassic World-

 • Szólj hozzá!

  Előválasztás 2. forduló nagy részvétel.

  2021.10.17. 09:39 eMeL

  A fidesz mindig megbukik, ha ilyen simlis dolgokat csinál. 100.000 embert nem lehet csendben és titokban elvinni fake-szavazni. Ahhoz túl buták a választói és kontraszelektált a szervezőgárdája.

  Szerintem az első forduló azon szavazói, akik azt mondták ez az előválasztás tétnélküli, úgyis koalíciós kényszer a minielnök meg csak egy arc, különösebb hatalom nélkül azok MZP agresszív, kiélező politikája miatt mindkét oldalon megmozdultak.

  Valamint lehet hogy a (kormány)média által elhallgatott előválasztás első fordulója után annyira felforrósodott a hangulat, hogy eljutott a hír sok olyan apolitikus emberhez, aki csak most döbbent rá van értelme és lehetőség 0rbán ellen bármit is lépni.

  Szólj hozzá!

  Extraprofit

  2021.10.07. 22:41 eMeL

  Az én definícióm szerint az iparági-versenypiaci, adott területen szokásos mértéket jelentősen meghaladó profit az extraprofit.
  Ez származhat természetes, versenypiacilag indokolt módon (innováció, sikeres piaci munka, egyéb) de sajnos a legtöbb esetben (különösen ha hosszan tartó, vagy nagyon nagy a cég) inkább valami piaci anomália következménye. (korrupció, monopol helyzet, piaci erőfölénnyel visszaélés, stb)

  Szólj hozzá!

  SZJA kulcsok

  2021.09.23. 11:25 eMeL

  Az én elképzelésem az egykulcsos adó. Jó az.
  Egyszerű.

  Mellé lehet tenni egy alapelvet.

  A létminimum alatti jövedelmet adóztatni akkora erkölcstelenség, hogy nem is tudok mint mondani.
  Vagyis ha annyit keresel hogy döntened kell hogy melegben alszol vagy jóllaksz, akkor valakik szerint van erkölcsi alap ebből a pénzből még elvonni valami adó címen?
  Ha csak annyit lépünk, hogy a létminimum összegénél (bár inkább valami társadalmi minimum összegénél) húzzuk meg a nullás adó határt, az már nagy lépés.
  (persze ekkor az SZJA százalék is emelkedhet egy kicsit, mondjuk 20%-ig).

  Ezzel már kétkulcsos az adó. 

  Továbbra is egykulcsosként levonásra kerül az adóelőleg, de akár havonta visszatérítik (visszautalják) a nullás részt. [*]

  A "harmadik kulcs" meg legyen a vagyonadó! Az én elképzelésemben a vagyonadó összegéből levonható a befizetett SZJA összege, így az átlagvagyonú, átlagjövedelmű családok adóterhe nem változik, míg a valóban nagy vagyonok fizetnek egy további adóterhet.

  És akkor a Feltétel Nélküli Alapjövedelem-ről nem beszéltünk, pedig az lenne a következő lépés.

  [*]: mondjuk ha bármi más köztartozása, közműtartozása, stb van, azt lehetne közvetlenül ebből kiegyenlíteni. Ez tisztább lenne így.

  Szólj hozzá!

  Semjén, 0rbán, Drakulics, meg a nyuszi

  2021.09.08. 08:22 eMeL

   

  Most nézem a Drakulics Elvtárs c. filmet.

  Van benne egy régi Kádáros/szocializmusos vicc... na itt az ideje modernizálni!

  Az erdőben rettegve bujkál és szipog a nyuszika.
  Kérdezi a róka:
  - Mitől félsz ennyire nyuszika?
  - Jönnek a vadászok, medvére vadásznak az erdőben. - válaszol a nyuszika
  - És jön a Semjén meg az 0rbán elvtárs is a vadászatra. - folytatja a nyuszika.
  - No de akkor miért félsz ennyire nyuszi?... hiszen medvére vadásznak. - Kérdezi a róka
  - Tévedtek ezek már nagyobbat is! - nyöszörgi a nyuszi.

  Szólj hozzá!

  Kiszáradhat a Balaton és a Velencei tó

  2021.09.08. 08:07 eMeL

   

  Csodás fodbalstadionok lehetnek a mederben.

  Ha kell, lesz rá pénz... a stadionra.

  Szólj hozzá!

  0rbán és a Profi

  2021.09.07. 09:46 eMeL

   

  Vannak emberek, akiknek a szájából semmi nem hangzik őszintének.

  Persze lehet hogy egyáltalán nem értette a filmet, ahol a Profi a szabad emberi akarat és az államhatalom kósza szövevényes és embertelen gépezete között örlődik.

   

   

  Szólj hozzá!

  Családbarát jog 2.

  2021.09.04. 17:02 eMeL

  Egy példa. A szocializmusban született jogi elképzelés. Nem volt gond, mert a cég is az államé volt, vagyis mindegy melyik zsebéből fizet.
  De állítólag volt rendszerváltás és állítólag kapitalizmus és magántulajdon is van.

  Ha egy kismama elmegy szülni és 3 évig odalesz a gyerekkel, akkor amikor visszajön dolgozni a MUNKAADÓJA ki kell fizesse vagy ki kell adja a három évi SZABADSÁG-át.

  - A szabadság nem a munkavégzés okán járó szabadidő?
  - A vállalkozásnak szülte a gyereket? A cég érdekében töltötte el azt az időt?

  Szólj hozzá!

  Családbarát jog 1.

  2021.09.04. 17:01 eMeL

  A modern világban (a jogszabályok a szocializmusban születtek... tudod amikor még a cég is az állam) egy cég jó ha fél-egy évre lát előre.
  Ezzel szemben a jelenlegi GES-GYED rendszer több éves (akár 3-6-9 év) bizonytalanságot hoz a rend a cégnek.

  Felvegyen valakit a szülő nő helyére? De akkor rúghatja ki ha mégis visszajön.
  Ne vegye fel, hátha visszajön, de akkor ki dolgozik?
  Szalagmunkánál ez nem nagy probléma, de mérnöki-fejlesztő-speciális tudást igénylő munkakörökben nem lehet csak úgy leakasztani embereket (mára szakmunkásokat sem), és tény, hogy egy komoly területen akár egy év is mire betanul az új ember, addig nem termelt bevételt, csak költség a valóságban. Az élettel, a valósággal nem egyezik ez a megközelítés. Az meg nem jó ómen, érthető oka és érdeke van a cégnek, hogy ügyeskedjen.

  Olyan jogszabályokat kell hozni, amik ellen nem küzdenek a cégek, amik arra ösztönzik a cégeket (mert érdekük), hogy vegyenek fel kismamákat, anyukákat.

  De az "elmúlt tizenkét év" nem volt elég, hogy családbarát törvényi változások szülessenek, a szabályok kövessék a rendszerváltás óta létező társadalmi-gazdasági változásokat.
  Maradtak a szocializmusban alkotott jogszabályok, szinte szószerint változatlanul.

  Szólj hozzá!

  A Feltétel Nélküli Alapjövedelem (FNA)

  2021.09.03. 09:55 eMeL

   

  A Feltétel Nélküli Alapjövedelem lényege egy hatékony és jól működő rendszer.

  Pont felejtsünk el minden, azaz minden bürokráciát ezzel kapcsolatban!

  Mennyi emberi (felesleges munkát) lehetne kiváltva vele. :)

   A FNA kiutalása logikailag egy számítógépes program. A népességnyilvántartás alapján bankszámlákra utal. Ennyi. Egy tucat ember üzemben tudja tartani. (Ha már a népességnyilvántartás úgyis létezik, de az egy állam működésének az alapfeltétele.)

   Az én elképzelésemben a FNA bevezetésekor csak a megélhetési létminimum összege lenne.
  Ez most mennyi? Talán 50.000-70.000 Ft? Természetesen ha a társadalom igényli, a társadalmi folyamatoknak megfelel (pl. munkaerőpiac) és a gazdaság lehetővé teszi, akkor emelhető. Innen szociálpolitika.

  De a megélhetési minimum az Europában a minimum. Senki nem fagyhat meg az utcán vagy éhezhet. Mármint olyanok szemében, akikben a legkisebb humanizmus is megtalálható.

   Ez nagyon kevés pénz. De nem a belvárosokban, és nem önálló lakásra, nem változatos és különleges étkekre, hanem az éhezés elkerülésére talán elegendő. És ennyit még a magyar gazdaság is képes kitermelni.

   Az alapja is megvan. Csak akarni kellene.
  Először is a támogatási rendszer teljes átszabása.

   Jelenleg is számtalan segély, támogatás, kiutalás van, összevissza egy követhetetlen káosz, amiben az ügyetlenebbek (pl. hátrányosabb helyzetűen) elvesznek és kevesebbet tudnak megszerezni belőle, az ügyesebbek meg átfedésekkel sokat, többet kaphatnak, néha teljesen indokolatlanul, mert jövedelemtől független ingyenes étkezés a gyerekeknek vagy jövedelemigazolással támogatások, de a jövedelemigazolások (főként a valós vagyoni helyzet) valóságtartalma igen kétséges. 

  Ez a segélyezési, támogatási rendszer egyszerűsödne és hatékonyabb lenne. A költsége még alacsonyabb is lenne, különösen ha a hatalmas bürokratikus intézményrendszer megszüntetését is beleszámítjuk. 

  A segélyek nagyrésze egyszerűen kiváltható az FNA-val.

  Minimálnyugdíj, munkanélküli segély, rokkantnyugdíj, családi pótlék, beteg gyermek gondozási díj, stb.
  Ekkortól csak sokkal kisebb intézményrendszer szükséges, csak speciálisabb (vagyis kevesebb számú) ügy intézésére. Mert az FNA után még maradhatnak speciális segélyek, de azok már lényegesen specifikusabbak, vagyis jobban kézbentarthatóak és ezért igazságosabbak lehetnek. A jelenleg ilyen célra költött összegek szerintem hasonló mértékűek az FNA alapján kifizetettekkel.

   Vagyis a segélyezettek és a kiskorúak ellátása fedezve.
  A kiskorúak esetében annyi változtatást érzek fontosnak, hogy csak részben kapják bankszámlára utalással a pénzt, mivel akkor nem garantált mindenben az érdekeiknek megfelelő felhasználás. A kiskorúak az FNA egy részét természetben kaphatják, pl. ingyenek tömegközlekedés (hogy eljussanak az iskolákba), ingyenes oktatás, beleértve az összes tanszert, tankönyvet és kirándulást, ingyenes óvodai, iskolai étkezést, stb. 

   A nyugdíjasoknál még egyszerűbb. Az FNA az a minimálnyugdíj összege is. Akiknek nincs jogviszonya, azok is ennyit kapnak. Mert emberiesség alapon ennyit kapniuk is kell. Az ennél magasabb munkaviszonnyal szerzett nyugdíj az FNA-val csökken és az ezt meghaladó összeg kerül kiutalásra szerzett nyugdíj címen. Vagyis a nyugdíjasok esetében is fedezve van a FNA alapja. 

  Persze a nyugdíjrendszer nem árt ha egyrészt igazságos és másrészt több pilléres. Az FNA mint alap, a szerzett jogviszony alapú (természetesen egyéni nyugdíjszámlák mellett) a dereka és az egyéni megtakarítások rendszere kiegészítésként. De ez egy önálló téma.

  Az aktív korúak két csoport. A munkaviszonyban állók és akik nem. Akik nem dolgoznak azok vagy nem tudnak vagy nem akarnak. Akik nem akarnak, azoknak is érdemes egy nagyon alap jövedelmet (ez ugye az FNA) biztosítani, mert egyrészt -mint írtam- nem szép a hajléktalanság és éhezés látványa egészséges lelkű embereknek, másrészt etikai alapon innen a bűnözés elvi alapjait is megállítjuk, miszerint ("éheztem, kenyérre kellett").

   Akik nem tudnak dolgozni, azokat meg társadalmi szolidalitás alapon nem hagyhatjuk magukra és ugye eddig is kaptak segélyezést. Ha káoszos és igazságtalan rendszerben is, de ezt már írtam.

   A dolgozók meg szja-t fizetnek és egyéb számtalan elvonás van a nyakukban. Ezeknek az  FNA-t adóvisszatérítésként lehet értelmezni. Gyakorlatilag adócsökkentés. Ki az aki az adócsökkentést kritizálja? Én nem értem meg! Akár egy egykulcsos (ezért egyszerű, általam támogatott) rendszerbe is behozzuk ezzel az alacsonyabb jövedelműek adókedvezményét, vagyis többkulcsossá vált az alapvetően hatékony és egyszerű adórendszer. Nekem szimpatikus módszer :)

   Persze van kiesett adóbevétel és talán kell az FNA növeléséhez is többlet adó.
  Erre meg ott a vagyonadó illetve az ingatlanadó.
  Egykulcsos jövedelemadó mellé teljesen etikus, de az én értékítéletem szerint minden társadalom igazságosságának az alapja kell hogy legyen a vagyonadó.

   Az ebből befolyó összegek bőségesen fedezik az állami bevételi igényeket.

   Ráadásul egy átlagvagyonnal rendelkező ember is tekintheti az FNA-t adómentességnek.
  Többlet adót kapott, de "ingyenpénzt" is. Muszáj mindent egyenlegben vizsgálni, a teljes adóterhelést és az összes támogatást egységben kezelni.

   De a vagyonadó is egy külön, és hosszú, nem könnyű téma. Majd máskor.

  3 komment

  Közhangulat

  2021.09.01. 16:38 eMeL

  Okos országokban nem pár eszetlen politikus hergeli a népet, hogy mi legyen a közhangulat távoli, ismeretlen dolgokkal kapcsolatban (itt akár afganisztán, akár a nemváltó műtét is szerepelhet), hanem szakemberek jól kivesézik, ezek anyagát újságírók, véleményformáló értelmiségiek megismerik, szintetizálják és továbbadják a tömegeknek. Úgy mindjárt más, ha egyszerű modellt alkotunk az ismeretlenről, igazabb lehet.

  Szólj hozzá!

  Az elévülésről...

  2021.08.30. 14:01 eMeL

  Én egyetlen jogszabályt iktatnák be az elévülésbe.

  "Az elévülésbe nem számít be az az idő, amíg a vádlott az igazságszolgáltatás működésére bármilyen ráhatással bírt."
  • Szólj hozzá!

   A menekült nem bevándorlő, de lehessen az.

   2021.08.19. 07:40 eMeL

   A menekült nem bevándorlő, de lehessen az.
   A menekülteket félig nyitott táborban kell elhelyezni.
   Vagyis zárt a tábor,kötelező a lakhely, elhagyni csak engedéllyel és indokkal lehet.
   Ez lehet egyszerű indok a munkahelykereséstől a munkavégzésen át a bevásárlásig. De legyen pénze vásárolni vagy valóban munkahelyet keressen.

   Aki megszegi a befogadó ország szabályait (pl. lakhelyelhagyás), az menjen ahová akar, nem érdemli meg a gondoskodást, védelmet. Mehet vissza.

   A bevándorlás az más.
   Angolszász mintára pontozásos rendszer kell.
   Azt fogadjuk már be, aki többletet teremt, nem pedig aki csak élsősködik!
   Aki hasznos az maradjon, a káros nem kell.

   Érthető elvárás? Szerintem igen, akinek nem, az menjen máshová.

   Persze egy menekültnek sok éve lehet (amíg nem rendeződnek otthon a körülményeik és nem kell visszamenniük) hogy bevándorlást kérjenek.
   Ezalatt az idő alatt munkareferenciákat szerezhetnek, tanulhatnak szakmát, nyelvet.
   Szóval nyerhetnek pontokat a bevándorlási korlát átugrásához, ha akarnak.

   Szólj hozzá!

   Hogyan lehet szocializmus?

   2021.08.15. 11:24 eMeL

   Amíg a globalizmus nem tette lehetővé a tőke szökését, addig a skandináv államokban mutattak rá példát.
   Ha a magas adók maradnak, akkor a tendencia egyértelműen látszott: egyre több a köztulajdon.
   Kevesebb magánszemély a tulajdonosa a cégeknek (különösen a nagy cégeknek), a részvényesek állam, önkormányzat, befektetési alapok, nyugdíjalapok, és sok-sok-rengeteg kisrészvényes, a polgárok.

   Ez is egy út a szocializmus felé.

   De a modernizálás, robotizálás, automatizmus is vihet két irányba. Az egyik, hogy a gazdagok gazdagabbak lesznek és egy szűk réteg szakemberen, munkáson kívül a szegények még szegényebbek lesznek. De lehet másik irány is, egyre magasabb feltétel nélküli jövedelem és egyre több közösségi tulajdon (részesedés) a nagy robotizált üzemekben.

   És az első út, a gazdagok gazdagodása mindenképpen a demokrácia anomáliája, álságos felszíni demokráciát mutat.
   Mert egy olyan demokráciában ahol a törvényhozás valóban a széles polgári rétegeket képviseli, ott a második út felé lépünk.

   Vagyis a demokrácia "tökéletessége" szocialisztikusabb társadalomhoz vezet, míg a kvázidemokráciák (amik most vannak leginkább a magukat demokráciáknak nevezett országokban is) egy új feudalisztikus kapitalizmusba vezet.

   Szólj hozzá!

   Abortusz és gyerektartás

   2021.08.10. 09:56 eMeL

   A nő dönt az abortuszról.

   A férfi sem megakadályozni, sem kikényszeríteni nem tudja.

   Ez eddig rendben is lenne, de még a svédeknél is megbukott az a nagyon logikus elvárás, hogyha a férfi szerint nem várt a gyerek és abortuszt szeretne, akkor ha a nő mégis megtartja, akkor nem vethető ki gyerektartás, mert a gyerek teljes egészében a nő döntése.

   Szólj hozzá!

   Megélhetési létminimum

   2021.08.10. 09:49 eMeL

   A megélhetési létminimum megalkotása fontos lenne. És ez alatt senki semmilyen indokkal nem vonhat le pénzt a személytől, sem adó, sem gyerektartás, sem más okból.

   Persze ebben az esetben a jóléti rendszernek kellene pótolnia... az meg az államkasszát rövidíti.... akkor meg kevesebb marad, amit a politikusaink el tudnak herdálni, el tudnak lopni.

   Hát ez is egy politikai minimum kellene legyen: a demokratáknak mellé kellene állni, a maradék fasiszta és fideszes csőcselék.

   Szólj hozzá!

   Mond mennyit ér egy élet?

   2021.08.01. 12:45 eMeL

   Már egy milliárd ellopása is emberélet!

   Nem tudom hány élet/milliárd, de több is belefér.

   Egészségügy, munkavédelem, közlekedésbiztonság, stb, stb.
   Mindenütt lenne még helye pénznek.
   És a pénzzel emberélet lenne megmenthető.

   Akkor hányezerszeres tömeggyilkos is az 0rbán maffia?

   Szólj hozzá!

   Szavazás

   2021.08.01. 12:12 eMeL


   A demokrácia minimális igénye, hogy a szavazó tudja mire szavaz és a saját érdekeinek (rövid , közép de akár egészen hosszútávú is lehet) szavaz.

   Persze megint kiderül, ahol nincs sajtószabadság, ott a szavazó sem tudja miről szavaz, vagyis fals a választás eredménye és ez az egész cirkusz (patyomkin építmény) nem demokrácia.

   Megjegyzem az én demokrácia felfogásomban egy Feltétel Nélküli Jövedelem jár mindenkinek, és ennek egyetlen követelménye van, szavazzon.
   A szavazáshoz azaz döntéshez megkap minden információt.
   A szavazata leadása után még egy pár százas, előre ismertetett, a témával kapcsolatos triviális kérdéseket tertalmazó listából (amit átlagemberek bármilyen készülés nélkül helyesen megválaszolnak, és a szavazás témájához kapcsolódó minimális tudászszintet ellenörzik) feltesznek neki mondjuk ötöt. Itt választhat 4-5 válasz lehetőség közül.
   Ha a válaszai helyessége mondjuk 66%-ot elér, akkor a szavazata érvényes, ha nem éri el akkor eldobásra kerül, de ezt ő nem tudhatja, nem közlik vele az eredményt,

   Szólj hozzá!

   Szép az, ami érdek nélkül tetszik

   2020.10.25. 07:57 eMeL

   A politika valójában --a tömegek félreértelmezését ismerve is-- nem a "politikus" cimkéjű egyedek személyes hatalmi harca, annak megynilatkozásai, hanem a köz ügyeinek intézése.

   A köz ügyeié, amiben nem valamilyen komoly szakmai képességek vagy vezetői erény (vagy erénytelen brutalitás) a fontos, hanem az, hogy döntéseket kell hozni, Jó döntéseket.

   Márpedig a döntések a világ összetettsége és egymást ellensúlyozó ellentétel hatásai miatt a kompromisszum, az optimális állapot megtalálásának művászete.

   Vannak szakemberek, akik jól elő tudják készíteni a döntéseket információkkal, tanulmányokkal. 

   És kellenek a politikusok, akik a szakmai és politikai vitát képesek feldolgozni, képesek belevinni olyan szubjektív értékeket is, amikkel a szakemberek kevésbé foglalkoznak (a társadalom érdeke, a közjó, a választók akarata).

   Vagyis számtalap paraméter és néha informális és szubjektív vélemények mentén egy optimális dontést kell hozni.
   Olyat, ami akkor lehet optimális, ha a politikus saját érdekei nem csorbítják a döntéshozó képességeit.

   Vagyis politika az, amit érdek nélkül teszed.

   Ha belép bármilyen érdek, onnan nem optimális a döntés, valamilyen megalkuvás. 

   Ezek alapján csak anyagilag és erkölcsileg kikezdhetetlen, biztos alapokon álló embereket szaba a politikai porondra engedni.

   "Hol láttál te olyat?"

   (Régi vicc, keress rá ha nem ismered, további kulcsszavak: kisbéka, gólya) 

   Szólj hozzá!

   Címkék: jövő vélemény politika választások pártok

   A számlázás modernizálása

   2020.05.12. 20:31 eMeL

   Nem a kis cégekkel van a baj, ebben az országban, hanem a túlbonyolított számlázással, különös tekintettel a mostani NAV feladásra.

   A modernizálásra van egy ötletem (ami nem lesz megvalósítva, mert ez az ország nem akar fejlődni, ellenérdekeltek találhatók mindenfelé).

   A mostani NAV feladást radikálisan leegyszerüsítettem volna és opcionális a részletes, tételsoros feladás, leginkább csak ha a vevő igényli, a NAV ellenőrzéshez meg nem szükséges, a tételeknél nagyobb nagyságrendben sem képesek korrekten ellenőrizni. (hivatkozás lánc meg nem is létezik, csak stornózott/módosított számlaszámot adunk meg, ha van; a tartalom ellenőrzés meg keményen offline, mindent befogad a NAV, hiszen a valóság hogy van ilyen számla, ha neki nem tetszik, akkor is... legfeljebb majd stornózzák)
   Egy egyszerü XML csak az eladó és vevő adatait tartalmazza (legegyszerűbb esetben a két adószámot) meg a számla fejléc adatokat (számlaszám, dátumok, nettó és bruttó összeg)
   Ezzel szemben a számlakép PDF-ébe csatoltam volna feladáshoz (vagy persze lehet jpg vagy pdf és külön XML is a feladásban)
   A kibocsátó minden számláját feladja, vagyis a NAV tárol minden számlát, mert ez az állam feladata (szerintem), hogy ne csak furkósbotot rázzon, hanem támogasson is.

   Innen sem a kibocsátó, sem a befogadó nem tárol, nyomtat, fűz le számlapéldányokat!!!

   A könyvelési rendszerben annyi a hivatkozás, hogy kibocsátó adószáma, kibocsátott számla száma (ami innen uniq id) és a NAV ha ellenőrizni kíván, talán nézze meg a saját rendszerében :)
   A vevő kap üzenetet, ha számlája érkezett és az illetékesek le is tölthetik. A kibocsátó bármikor megnézheti az általa kibocsátott számlákat. Mennyire egyszerű az élet?
   Semmilyen papírfecni nem ér semmit, csak az a számla, ami a NAV rendszerében megtalálható! Sőt nem is kér ilyet, mert a számlája megjelenik a mobilján, mire a pénztárhoz ér és tudja a NAV-nál már fennvan.

   Milyen pofonegyszerű, még akár a világ élvonalába is kerülhetnénk vele... de nem fogunk :(

   Az egész feladás mizéria (értsd "küld be azonnal!!!") fel van oldva. Az a számla, ami feltöltésre került. Ha a vevőnek van egy papírfecnije és később (adott ideig) nem került be az a számla a NAV-hoz, onnan az eladó csalást követett el. Az angolszászok papírfecniken (csekk) milliárdokat képesek fizetni... mert akarják és megvalósították... és aki csal, azt bezárják.... már évszázadok óta.
   Persze a feladás megtörténhet akár úgy is, hogy a kézi számlát beszkenneli, az XML-t szövegszerkesztővel összedobja vagy a NAV oldalán beírja a minimális (<10?) adatot és feltölti a képet.  Vagy beküldheti a Cégkapun, vagy beviheti USB-n ha minden kötél szakad, sőt, némi tisztes munkadíjért elküldheti leírva és nyomtatott képen és a NAV berögzíti neki.
   Mer' a zállam segíteni akar, a megoldásban érdekelt... vagy sem.

   Innen akármelyik kis cég számlázója megmaradhat, sőt ha a NAV kiadna referencia (opensource) implementációt az adatbeküldésre, ami parancssoros utility input filekkel (pl. PDF és XML), és egy-két nagy cég megcsinálná ezt fizető alkalmazásban is hogy libraryként csatolható legyen a programokhoz, onnan nem a fejlesztők ezrei küzdenének a feladással, hanem a rég feltalált "komponensekből épülő" kódolás mehetne és a szürkeállomány kitalálhatna valamit, ami eladható a világpiacon is, nem csak a mi kis mocsarunkban.

   Tudom utópia... hol a pia?

   Szólj hozzá!

   Kik ezek a humánmókus büfészakosok?

   2018.07.27. 09:47 eMeL

   Ez egy rendszeresen visszatérő kérdés. Végülis a reáltudományok művelői a termelők, azok hoznak létre közvetlenül megfogható értékeket, ezek a humánizék meg csak bölcselkednek.

   Régi szép idea.

   De lássuk, én hogy látom.

   Először is mára termelni mindenki tud. Okos és képzett reálosok olyannyira felépítették a technikát, hogy mára elektronikus kütyük nem csak nagy amcsi tiszta és rendezett, futószalaggal ellátott, sok szintű vezetőséggel irányított gyárakból jöhetnek, hanem dzsunkagyárakból is. Ahogy azt látjuk. 

   És mára nem az a nagy szám, ha valaki kihoz egy új telefont. Azt el is kell adni!!

   És innen belépnek a humánosok, a marketinggel és reklámmal, stb. Vagyis mégiscsak szükség lenne rájuk.

   Egy másik szemszögből, ami általánosabb.

   A társadalom egy hatalmas finom óraszerkezetté vált mára. Kifinomult, precíz kapcsolatok rendszre, ha élhető és fejlődőképes akar maradni. (Persze a "karbantartók" és "órásmesterek" [azaz a politika szereplói] szaralakok, így rozsdál, rohad és csak csikorogva halad az egész, ez egy más kérdés.)

   Ennek a nagy építménynek, a társadalomnak a habarcsa, az összefogó ereje a humántudományok.
   A reáltudományok a téglák, a kövek, amik tartják.
   És ugyan lehet habarcs nélkül is nagy, monumentális épületeket alkotni, lásd a piramisokat vagy a Stonehenge-t, de ezek csak elnagyolt, primitív épületek lehetnek, nem képesek kifinomult, aprólékos formákat felvenni, különleges építészeti igényeknek megfelelni,

   Társadalmi példával: egy feudális államrendet még lehet ezen "habarcs" nélkül összeállítani, de már egy jól működő, az állam szabályozását is élvező kapitalista rendszerre enélkül nem sok esélyünk lehet.

   A valódi élhető, az emberiséget felvirágoztató (ami anyagi-szellemi-lelki gazdagságot és biztonságot is jelent, ezt biztosítja is minden élő polgárnak), ahhoz kellenének a bölcsészek. És az egyre bölcsebb bölcsészek.
   Csak sajnos ott is irány meg aránytévesztések vannak, 
   Sok a buta és felesleges, használhatatlan a kihozatalban.
   No de ez is csak a mi felelősségünk, választóké, hiszen olyan politikusokat emelünk ki, akik annyira buták, sőt bunkók, hogy nem látják a különbséget az érték és a szemét vagy pótcselekvés kultura között.

   Szólj hozzá!

   Kapitalizmus: rajongás és árnyak

   2018.01.26. 16:28 eMeL

   Értem én az emberek rajongását a kapitalzmus iránt.
   Én is szeretem... de mértékkel.
   Van pár dolog, amit alapvetésként kell tekintei és onnan nincs baj a kapitalizmussal.
   De ha ezek az alapvetések nem jönnek be a képbe, akkor semmivel nem haladja meg a "proletár" szemszögéből a feudalizmust.
   Ilyenek pl.:
   - A kapitalizmus lényege a verseny. Az alapelv az azonos vevőért küzdő vállalkozások tucatjait, százait, ezreit tételezi fel. Vagyis amint túl nagyra nőnek gazdasági szereplők, amint kartelezni vagy monolopolizálni tudnak, ha képesek a törvényhozókat a maguk érdekeik mellé állítani, onnan egy borzalommá képes válni.
   - A kapitalizmusban a javak eloszlása érdem szerinti. Vagyis a vevő mint demokratikus szereplő dönt arról, hogy kit jutalmaz. A "jók" egyben gazdagok is. A "rosszak" meg sikertelenek.
   - Az állam szabályozza a piacot, a kilengéseket (pl. végletes esetben a monopoliumokat) akadályozzák, az egységes és igazságos piaci versenyt kontrollálják. Ennek összefüggésében a gyengéket és szegényeket is életben tartják (nem jutalmazzák, de megmaradnak piaci szereplőként, hiszen kell a vevő is és a mennyiség is piaci versenyt generál míg ha ellehetetlenítik őket olyan nagy társadalmi feszültséget, költséget generál, amit a sikereseknek kell elviselnie mindenképpen)

   Szólj hozzá!

   Címkék: piac kapitalizmus

   "Az amerikaiak fele elhiszi az összeesküvés-elméleteket"

   2016.10.15. 10:50 eMeL

    

   Az amerikaiak fele elhiszi az összeesküvés-elméleteket

    

   http://index.hu/tudomany/2016/10/14/az_amerikaiak_fele_elhiszi_az_osszeeskuves-elmeleteket/

    

   Ilyeneket írnak a cikkben:

    

   "az amerikaiak többsége hisz benne, hogy a kormány eltitkolt bizonyos információkat a szeptember 11-i merényletről"

   "sokan vélik úgy, hogy valami bűzlik a Kennedy-gyilkosság... körüli magyarázatokkal is."

    

   Hát speciel aki nem hiszi, hogy ezek körül nincs minden tisztázva, nincs minden információ nyilvánosságra hozva, na azzal lehet a gond. 

   A kormányok, hatalmak információ közlésében mindig (értsd mindig) kételkedni kell, mert érdekek is vannak, az érdekeik pedig azok, hogy manipuláljanak minket polgárokat.

    

   Az egészséges kétely hasznos...

   Szólj hozzá!

   Címkék: politika filo kormányzás USA Demokrácia Összeesküvés elllmélet

   A korábbi emel.freeblog.hu tartalma

   2015.12.31. 15:50 eMeL

   Mivel a freeblog.hu megszünt nagyon régen és az ott tárolt tartalmak is elvesztek, most ide teszek egy bejegyzést, hogy ennek archive tartalma elérhető legyen a web csodáinak egyikének segítségével.

    

   https://web.archive.org/web/20130510101804/http://emel.freeblog.hu/

   Szólj hozzá!

   Címkék: vélemény archive

   A szerzői jog szükségességéről és a világméretű visszaélésről a szerzői jog nevében.

   2015.12.31. 03:26 eMeL

   Volt egy régi blogom, de sajnos megszüntették.

   Az eredeti tartalmat most ide másolom.

   A szerzői jog szükségességéről és a világméretű visszaélésről a szerzői jog nevében.

   Kezdjük az alapoknál.

   A szerzői jog bevezetése szükségszerű és célszerű eszköz volt arra, hogy bátorítsuk a szerzőket művek létrehozására azzal, hogy megbecsüli és anyagilag honorálja a szerzőket, ugyanakkor az egész emberiség közös értékévé teszi a kreatív alkotásokat. A szerzői jogból fakadó alkotói jövedelem lehetőséget teremtett, és teremt a mai napig, mind több és mind értékesebb alkotás létrehozására.
   Ugyanakkor ezen alapelv szerint a szerző honorálása után –a védelmi idő lejártát követően- a művek közvagyonná válnak és a továbbiakban az emberiség egészének érdekét szolgálják, mivel szabadon felhasználhatóak, átdolgozhatóak.

   Ez eddig nagyszerű. Az alkotókat életük végéig, sőt még az utódaikat is jövedelemhez juttatja az alkotásuk.
   Helyes… volt egy évszázada is még!
   A mai világ azonban felpörgött és megváltozott.
   Megváltoztak a körülmények, az alapelvek és a jogszabályok pedig nem változtak.
   Illetve megváltoztak, mivel nagy cégek és multik kezdtek pénzt szagolni a szerzői jog üzletben, különösen amióta a szoftverek is szerzői jogi védelemben részesülnek. Ez a változás azonban nem a célszerű, az igazságos és a társadalmilag hasznos irányba mutat, mivel a nagy cégek és multik tőkeereje nem kívánt hatással van a jogalkotók ítélő képességére.

   A szerzői jogdíjak védelmi ideje megemelkedett, ma már egészen a szerző halálát követő 70 évre. Ez nonszensz, hiszen ebben a felgyorsult, technikailag lényegesen több lehetőséget és felhasználási formát kínáló, globalizálódott világban a szerző jövedelme az alkotása hasznosításából sokszorosa (több ezerszerese vagy akár több millió szorosa is lehet) a száz évvel ezelőttinek.
   A szerző halála utáni védelem (ami a leszármazottak jövedelemhez juttatásáról szól) pedig megkérdőjeleződik, mivel ma már komolyabb megtakarítási, befektetési lehetőségek állnak a szerzők rendelkezésére, amelyek örökül hagyásával gondoskodhatnak leszármazottaikról; másrészt a felgyorsult világunkban ritkábbak a több emberöltőn keresztül is „eladható” szellemi termékek.
   Ez a megnövekedett bevétel és a művek „élettartamának” átlagos lerövidülése azt tenné indokolttá, hogy csökkenjen a védelmi idő és hamarabb köztulajdonná váljon a szellemi termék.

   A szoftverekre az egyéb szellemi termékekkel nagyrészt azonos szabályok vonatkoznak, miközben lényegi eltérések mutatkoznak. Míg egy jól sikerült regény, zenemű vagy dráma esetében egyáltalán van lehetőség a potenciális 70 vagy több év védelmi idő értelmes használatára, addig a szoftvereknél már 10 év eltelte is kérdésessé teszi a piacon való megmaradást. A művek 70 vagy több éves védelme azonban a gyakorlatban inkább azt eredményezi, hogy a társadalom elveszíti a szabad felhasználás lehetőségét, hiszen a mű „érvényét veszti” mire lejár a védelmi idő. Mivel gyakran a művek kereslete alacsony, a publikálást követő már viszonylag rövid idő eltelte után is, így üzleti hasznot már nem hoznak, ezért nem jelennek meg a nyilvánosság számára. Ilyen esetekben a mű már nem elérhető üzleti alapon, a szabad felhasználása pedig nem lehetséges, vagyis elveszett a társadalom számára. Ez olyan veszteség, amivel a jogalkotóknak tisztában kell(ene) lenniük.

   A másik szempont, hogy ma már sok szellemi termék (pl. a szoftverek nagy része) nem is közvetlenül a szerzők számára hozza a szerzői joggal védett jövedelmét, hanem egy a művet hasznosító gazdasági társaság számára. Ez az eset különösen felveti, hogy egy üzleti vállalkozásnak mennyi időre adjunk kizárólagos jogokat a mű hasznosítására, mennyi időt biztosítsunk a befektetése megtérülésére.

   Mindezen gondolatok alapján át kellene gondolni a szerzői jogi törvény számos paragrafusát és gondolatát.

   2007. november 26.

   http://emel.freeblog.hu/archives/2007/11/26/A_szerzoi_jog_szuksegessegerol_es_a_vilagmeretu_visszaelesrol_a_szerzoi_jog_neveben/

   *****************************************************************************************************************

   Csak az örök kérdés: az össztársadalmi érdek vs. magánérdek.

   Bármelyik kap prioritást a "társadalom" veszít.
   Meg kell találni a helyes egyensúlyt.

   A műveket (miután jövedelmet biztosítottak az alkotónak, hogy a ráfordított munkaidejét kifizessék és lehetővé tették újabb művek alkotását, megelőlegezve a munkaidő bérét) közkincsé kell tenni.
   [A remekművek vagyont hozhatnak, a középszerű művek meg középszerű jövedelmet - ez is társadalmi érdek]

   Ez nálam axióma.
   Lehet vitatkozni hogy mennyi az annyi (mennyi időt, mennyi jövedelmet stb) kell *védetten* biztosítani a hasznosítás monopolizálásával, de hogy ez egyszer le kell hogy járjon, az nekem nem kérdés.

   Pl. a 70 év irreálisnak tűnik, amikor egy kiadott sikerkönyv sem igen éri meg az 5-10 évet, a klasszikussá válásra így semmi esélye sincs!

   Példáddal élve: ha az életében halmozott fel a szerző és az unokáira hagyta, az szokásos és védendő, de hogy az unoka abból éljen (nem tett le semmit az asztalra, nem adott semmit a társadalomnak), hogy a nagyapja annó írt egy könyvet?
   Nekem nonszensz.

   Ennyi erővel a királyok és grófok is ragaszkodhatnának az 'isteni' jogon kapott előjogaikhoz és vagyonukhoz.

   Vagy ugyanilyen alapon a paraszt aki fát ültetett ragaszkodhatna, hogy az unokája dönthessen arról ki ehet róla és ki pihenhet az árnyékában vagy az útépítő unokája, hogy ki mehet az úton és mennyiért.

   Ha valaki valamit tesz(!) a közért akkor azt meg kell fizetni. Az olyan nehezen mérhető értékeket, mint művészet meg felhasználási monopóliummal jutalmazzuk, de mivel minden monopólium káros a közre, így azt időben (vagy akár más, még ki nem talált módon, valamilyen limitekkel) korlátozni kell.

   Szólj hozzá!

   Címkék: jövő szerzői jog

   Terror?

   2014.01.13. 13:04 eMeL

   "Hétfő hajnalban felrobbantottak egy bankfiókot a XIII. kerületben. Szemtanúk előtte egy motorost láttak elhajtani, aki egyes értesülések szerint egy csomagot is elhelyezett az épületnél. A rendőrség egy tarka enduro motort keres. A Terrorelhárítási Központ szóvivője a hvg.hu-val azt közölte, a szervezet nem vesz részt a nyomozásban."

   link

   Hát érdekes.

   Mintha a nevéből adódóan az ilyen (terrorcselekményre hajazó) ügyek kezeléses lenne a dolga?

   Vagy mégsem?

   1 komment

   Az utóbbi idők legjobb cikke

   2014.01.07. 16:55 eMeL

   http://www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/349433_a_tet

   Feladja a kérdést... nemlehet nem elgondolkozni az igazságán és a jövőnkön.

   Szólj hozzá!

   Karikatúra ötlet.

   2014.01.07. 13:22 eMeL

    

   Karikatúra ötlet:

   "metamorfózis"

   2005.03.17: Kis svindler keleteurópai politikus társaságban
   "Ne mi kapjuk a legtöbbet."

   2010: 'vezényló tábornok' a csapatai előtt
   "Nekünk kell kapnunk a többet!"

   2013: Darth Vader a bolygót nézve
   "Mindent nekünk kell megkapnunk!"

   Mivel hogy rajzolni sem tudok, örömmel veszem, ha bárki megvalósítja. ;)

   Szólj hozzá!

   Címkék: politika orbán homor politikai humor

   Friderikusz kérdez, én válaszolok

   2013.11.21. 13:33 eMeL

   Friderikusz az ATV-n feltett egy kérdést, egy vitaalap kérdést, hogy válaszolja meg a társadalom.

   Legalábbis vitassuk meg mi polgárok. [igazi állampolgár, nem fideszpolgár ;) ]

    

   Hogy mi az ország legnagyobb problémája?

   Rövid távon a Fidesz. Az hogy egy politikai maffia (gazdasági oligarchákkal összefogva, megkockáztatom némi köztörvényes bűnözöi körökkel fűszerezve) rabul ejtette az országot.
   Politikai patthelyzetbe kerültünk, ők meg a hatalomba.

   Középtávon, hogy a politikai 'elit' életképtelen, és főként csak élősködő.
   Elvek, elkötelezett emberek nagyon hiányoznak.
   Pl. a Fidesz leváltására törekvő MSZP "lerugdalta" a játéktérről a többi pártot, váltópártként, nagy néppártként pozicionálja magát. 
   A demokratikus elveket sutba dobja, akár a Fidesz hatalomban maradását is kockáztatja a saját egyéni érdekében. Vagyis érdemtelen... látszik is a tömegtámogatottságon.

   Ahogy mondani szoktam itthon egy néppárt semmit és senkit nem képvisel, csak saját magát.

   Hosszútávon: Munkahely hiány, ez a tőkehiány, ez pedig a jogi és gazdasági környezet hibáinak következménye.
   Ez utóbbi meg leginkább a "politikai elit" hibája.
   Az EU adja a kereteket, piacot, tőkét, jogi és gazdasági hátteret, csak ki kellene használni.

   Még hosszabb távon a társadalmi igazságtalanság.
   Nem szocialisztikus igazságokra gondolok, kőkeményen (valódi!) kapitalista igazságokra.
   Az "érdem", a teljesítmény legyen a sikeresség alapja. Ugyanis a piaci verseny hiánya, a kapcsolati alapú, kliens szervezésű gazdaság képtelen felvenni a globalizmusban megnyilt verseny tempóját, de még az EU-n belül is versenyképtelen lesz.

   Még egy mondat, ami fontos: ez itt az "értelmiség árulása".

   Ebben fog elveszni az ország.

   Szólj hozzá!

   Címkék: jövő magyar orbán fidesz magyarország friderikusz

   Hát... viccet találtam ki.

   2013.03.20. 12:50 eMeL

    

   - Miért nem teljes a 2/3-d?
   - Mert akkor már III/3 lenne!

    

   Szólj hozzá!

   Lehullott a hó, nem takarította senki.

   2013.03.20. 12:47 eMeL

   A mentésben az egyedek, egyének annyit tettek, amennyit jellemük, erejük és lehetőségük megengedett.
   Itt nem az egyes emberekről van szó, hanem a rendszer működőképességéről.

   Egy működő katasztrófa elhárítás igénybe veszi a civil szféra erőforrásait, de nem kuncsorog érte.
   Törvényeket hoz, nyilvántartást vezet, értesít-utasít és bőségesen kifizeti a költségeket és a munkabért.

   Itt természetesen nem a traktortulajdonosok, tolólapos munkagépek tulajdonosai a kérdésesek (ők csak emberileg, egyedileg érdekesek, mindenki számoljon el magával).

   Itt az a kérdés miért is fizetünk hatalmas összegeket az államnak, miért hagyjuk hogy az állam nevében sokan tejben-vajban fürdőzzenek, miközben amit "alkotnak" az egy trágyadomb és egy kártyavár.

   Szólj hozzá!

   Címkék: katasztrófa állam elhárítás védelem

   Bürokrácia a XI. század bűvöletében

   2012.11.12. 17:56 eMeL

   Elsőként a címről. Nem, nem elütés a XI. századra utalás. Jó parafrázisnak ígérkezik a XXI. századra. Persze írhattam volna Római Birodalmat vagy Fáraók korát is, a lényegen nem változtatna.

   Nem a bürokrácia ellen szólok. A bürokrácia valójában hasznos és célszerű eszköz a jogállamiság betartásához és a demokrácia szolgálatában. Csak hát a szép eszmék és dolgok a gyakorlat posványában szoktak elcsúnyulni.

   A bürokrácia alapvetően az egyenlő elbírálás, egyforma eljárások, szabványosított ügyintézés formája. Ahol a hivatalnokoknak kicsi az egyéni elbíráláshoz a joguk és alapvetően az egységes joganyagra támaszkodva hoznak egyértelmű, kiszámítható döntéseket.

   Vagyis egy jól szervezett, hatékony, rugalmas és jól működő bürokrácia segíti az életünket. És pont itt a probléma. Szerintem a bürokrácia megrekedt a múltban. Valamikor az írás kezdetének korszakában. Persze amellett, hogy a mai napig megőrizték a „kőkorszaki” módszereket, fejlődtek is. Minden hivatal tele van számítógépekkel. De ezt leginkább csak az adatok tárolására, visszakeresésére és intelligens írógépként használják. A bürokráciában a kommunikáció legfőbb formája ma is a kinyomtatott és aláírt papíros. Ahogy ezt ezer éve is tettük.

   Csak hát a premisszák alapvetően megváltoztak. Ezer éve kevesen tudtak írni, leginkább csak a hivatalnoki réteg, és az írásbeliség technikai feltételei (papír, íróeszköz, pecsét, pecsétviasz) is csak az uralkodó osztály szűk körének állt rendelkezésére.

   Így a dokumentumok száma is igencsak kicsi volt, a hamisításuk pedig igen nehéz.

    

   A régmúlt időkben a dokumentumok (oklevelek, passzusok, kiváltság levelek stb.) használata nélkülözhetetlen volt, hiszen az ország másik végében szolgáló hivatalnok csak a dokumentum tartalma alapján tudhatta meg a hatalom más ágának, pl. királyának óhaját, döntését. Nem voltak hatékony kommunikációs csatornák, így maradt a (nehezen hamisítható) papír, rajta aláírás, mint hitelesítő eszköz.

    

   Csak hát a technika fejlődése a kommunikáció terén is nagy változásokat hozott. Meg persze mellette az adatok tárolásának, hitelesítésének módja is robbanásszerűen megváltozott. A számítástechnika alapjaiban változtatta meg a világot. Ez persze a hivatalokban is tükröződik, de csak kis lépéseket, hatékonyság javító intézkedésekre futotta. Alapvetően paradigma váltáson kellene átesnie a bürokrácia egészének. Ez persze természetes módon a jogi keretek teljes átdolgozását jelentené. Ennek felismerése és megvalósítása meg már a politikai réteg tevőleges feladata lenne.

    

   A technikai fejlődés lehetővé tenné, hogy egyszerű példát hozzak, egy oklevél hitelességét, ne a különleges papír, az aláírás és mindenféle drágán létrehozható hitelesítő elemek garantálják, hanem csak a tartalma. Ma már nem nagyon lehet létrehozni olyan iratot (beleértve értékpapír és pénz), amely hamisítása ne lenne megvalósítható.

   Amíg a ’tipikus’ államigazgatási ügyintézés úgy zajlik, hogy az ügyfél elmegy az egyik irodába, ahol kikér egy papírt, amit átvisz egy másik hivatalba, és ott feldolgozzák, addig ez nem csak hogy kevéssé hatékony, de igencsak hamisítható, hiteltelen eljárási rend is.

   Példa kedvéért egy oklevél (pl. iskolai végzettséget igazoló irat) esetében bőven elegendő lenne egy szabadon másolható papírlap, a fontosabb adatokról: ki, mikor, milyen vizsgát tett és az ennek az eseménynek adott azonosító szám. Ezt követően nem a bizonyítvány felmutatása a hitelesség bizonyítéka (hiszen könnyen hamisítható), hanem egy közhiteles nyilvántartás felhívása, ahol nyugtázzák, hogy ez a bizonyítvány szám (ehhez a névhez, időponthoz és vizsgához) érvényes. Ez már a telefon vagy a fax korában is tökéletesen végrehajtható lett volna, de ma a titkosított, hitelesített számítógépes kommunikáció korában már luxus nem használni. Ugyan nagy átállást jelent, de ennek hardver igénye már jórészt kiépített. A legfontosabb feladat a politikusok és hivatalnokok gondolkodás módjának átállítása lenne.

   Csak az a hiteles, amit közhiteles adatbázisban tárolnak. A hitelesség ellenőrzése meg csak úgy lehet, ha személyesen valaki meggyőződik az adatbázisban tárolt és az általa ellenőrizni kívánt adatok egyezéséről. Mint mondtam, ez ma a számítógépes hitelesítés korában nem lehetne akadály. Persze egyszeri nagyobb költséget jelent, de aztán folyamatosan olcsóbban üzemeltethető a rendszer. Valamint, ami még fontosabb is lehet, egy hatékonyabb és rugalmasabb bürokratikus rendszer bevezetése hallatlan versenyelőnyt jelenthet. Ez pedig nem csak a kezdeti beruházás megtérülését befolyásolja, de nélkülözhetetlen lépés a továbbélés, a versenyben maradás mellett.

    

   Természetesen az állam feladata lenne a közhiteles nyilvántartások vezetése és sajnos (nekünk polgároknak) még a mai napig figyelni kell, mert az állam nem is igazán érti, hogy egy nyilvántartás (adatbázis) csak akkor lehet hiteles és elfogadott, ha minden módosítása naplózott (ki, mikor, mi okból, mit, mire, milyen dokumentum vagy tény alapján, kinek az engedélyével) módosított és az érintettek folyamatosan ellenőrizhetik és kikényszeríthetik a hibás adatok korrigálását.

   Ahhoz hogy hatékonyan működjön az államszervezet, minden hivatalnak, hivatalnoknak, de minden cégnek, szervezetnek, sőt állampolgárnak rendelkeznie kell elektronikus azonosítási eszközökkel és hitelesítéssel. Ezt is az államnak kell biztosítania a polgárai, vállalkozásai számára (ingyen) hiszen a jogképesség alapja lenne.

    

   Ha pedig minden szereplő hitelesítheti magát elektronikus formában, akkor minden adattár, dokumentum, bejelentés és ügyintézés végezhető számítógéppel, helyszín függetlenül, kényelmesen és olcsón.

    

   Mindez kis lépés lenne egy-egy politikusnak vagy hivatalnoknak, de nagy lépés a hazánk egészének.

   1 komment

   Címkék: jövő bürokrácia emel

   MANYUP

   2011.11.21. 08:50 eMeL

   Egyet értek abban, hogy nagy kár volt szétbarmolni a rendszert és hogy számszakilag nincs rendben a nyugdíjak finanszírozása, sőt még a manyup állami kezelés alá helyezésével sőt a nyugdíjadóval is. Szóval első ránézésre a fidesz mintha jó irányba haladna. CSAK egy dolog hiányzik a "rendszerből". A közmegegyezés.

   Az egész kiróvó alapu nyugdíjrendszernek van egy alapja: a közmegegyezés. Ha az emberek nem hisznek benne, hogy azért fizetnek be, mert kapnak valamit vissza, akkor bukta az egész.
   A fidesznek pedig (szokás szerint) csak az egész ÉRTELMÉT sikerült tacsra tenni, miközben néhány apró elem jó helyre került. Bravó! Micsoda szakértelem!

   Az valójában nagyon mindegy, hogy az egyébként sem cimkézetten beszedett adóbevételekből milyen jogcímen hová költenek.
   Nem istentől való az áfából nyugdíjat fizetni. Hiszen a benzin adójából sem csak utak épülnek.

   A manyupot bevonni nem gáz, csak elsőként FILLÉRRE be kellett volna vonni a forint állampapírok likvidálásába. Hja, a tisztesség.
   Másodsorban valódi, névreszóló "nyugdíjszámlát" kialakítani azonnal, ahová rávezetésre került volna a bevont összeg, nevesítve.
   Aztán erre a névreszóló számlára vezetni az eddigi manyupos részt is. Vagyis a manyup szellemi alapja változatlan maradhat, de olcsóbban és a költségvetésbe bevonva működne tovább.

   A névreszóló számla ugyan továbbra is tőkeeszköz nélküli állami számla (csak egy szám egy komputerben), de ugyanolyan igérvénnyel és jogosítványokkal, mint minden más ÁLLAMPAPÍR.
   Sőt minden évben vagy az infláció szerint vagy az éves átlagos állampapítr hozam szerint (vagy ezek keverékeként) fel kell szorozni, hogy értékörző és valós (az emberek által maguknak érezhető) befektetés legyen.
   Azt érezzék az emberek, van értelme befizetni a nyugdíjalapot, hiszen továbbra is van várható (hihető) kifizetés mögötte.

   Emellett persze a további nyugdíj alapú elvonást is nevesítve ketté kell osztani. [Nem kell átnevezni adóvá, elég nevesíteni és megmondani milyen célű a befizetés.]
   A közösségi nyugdíjjárulék egyik fele állami alapnyugdíjra jogosít, a másik fele szolidáris nyugdíj alap.
   Az alapnyugdíj mindenkinek jár, egy minimálnyugdíj (ami éhenhalni sok, megélni kevés), aki befizette egy adott ideig a nyugdíjjárulékot. Ugyanúgy mint eddig. Az elv nem változik. Munkára ösztönöz a tény, hogy melózni kell az alapnyugdíj jogosultságáért.
   A szolidáris nyugdíjrész azoknak ad biztonságot, akik belekezdtek a nyugdíjalap fizetésébe, de valami oknál fogva nem sikerült megszerezni az alapnyugdíj jogosultságot. Legegyszerűbb esetén pl. rokkantság esetén, de ide vehető az elismert munkanélküliség is.
   A társadalom többi tagja, akik nem jogosultak még a szolidáris nyugdíjra sem, persze valamilyen segélyezési rendszerbe kerülhetnek, de az már egy másik alrendszer és egy másik téma.

   Persze a befolyt pénzt a valóságban mind egy szálig a jelen nyugdíjasaira osztják szét, de könyveléstechnikailag a pénzt a saját nyugdíjára fizeti mindenki és az állam SZAVATOL. Sőt előre megadja a játékszabályokat, mint bármilyen BEFEKTETÉS esetén.

   Mindehez a múltat is rendbe kellene rakni. Már húsz éve kellett volna! A korábbi befizetéseket valamilyen kalkulációval szolgálati évekre és névreszóló összegeket tartalmazó gyüjtőszámlára kell konvertálni.
   Nem könnyű feladat. De hát valahogy most is "forintosítják" az emberek életen át befizetését nyugdíj összegre. Csak hát minél korábban, minél közelebb tesszük ezt a befizetés időpontjához, annál közelebb áll a kalkulált összeg a valósághoz és az igazsághoz. Ami a politikusok vélekedésével ellentétben kulcsfontosságú egy társadalom működtetésében.


   Persze a nagy gond, hogy mindez már késő. A fidesz legnagyobb gondjával szembesülünk: először gondolkozni, tárgyalni, tervezni kell, és csak aztán "intézkedni"!

   Szólj hozzá!

   Humor

   2011.11.17. 07:44 eMeL

   A miniszterelnök beszédet tart:
   - Jövőre jobban fogunk élni, mint most!
   Egy hang a hallgatóság soraiból:
   - Magukért nem is aggódnánk, de mi lesz velünk?


   31 komment

   Címkék: humor politikai humor

   Mészáros László for president!

   2011.11.13. 15:13 eMeL


   http://index.hu/velemeny/jegyzet/2009/04/08/jovo_ido_i._ndash_a_tornado_sziveben/

   http://index.hu/velemeny/jegyzet/2009/04/17/jovo_ido_ii._ndash_a_dinoszauruszok_ismet_kihalnak/

   http://index.hu/velemeny/jegyzet/2009/05/06/jovo_ido_iii._ndash_a_vilag_ujrafelosztasa/

   http://index.hu/velemeny/jegyzet/2009/06/18/jovo_ido_4._a_parazita_demokraciak_vegnapjai/

   http://index.hu/velemeny/jegyzet/2009/07/08/jovo_ido_v._seholsincs_orszag/

   Ha ezeket elolvasod megérted miért!


   Szólj hozzá!

   Olvastam: stabilitás

   2011.11.13. 10:55 eMeL

   Az alábbi --igen csak okos dolgokat tartalmazó-- írás alapján a Fideszes vezetéssel igencsak nagy bakot lőttünk.
   Korábban én is többször hangoztattam egy kis szeletét az alábbi igazságoknak.
   A Fidesz mindent megtesz hogy a szelepeket, a társadalom feszültségeinek levezetőit eldugítsa, tönkretegye.
   Na ez könnyen robbanáshoz vezethet, de ezt egy Orbán kategóriájú emberke képtelen átlátni. Rövidebb távra tervező és szűklátókörűbb ő ennél ;(


   "A belső stabilitás ezek után az alábbi három tényező érvényesülésén múlik.

   Stabilabb a rendszer, több a támogatója, ha egy kevésbé vonzó helyzetben levő egyén bízhat benne, hogy amennyiben a játékszabályokat elfogadva társadalmilag hasznos tevékenységet végez, akkor ő vagy gyermeke jobb helyzetbe kerül majd.

   2. A tehetségnek, szorgalomnak, igyekezetnek van-e jutalma?
   Ki boldogul jobban az életben: aki társadalmilag hasznos tevékenységet végez, vagy az, aki vét a közösség szabályai, értékrendje ellen? A szabályok áthágása persze mindig könnyebb boldogulást ígér, de mi történik azokkal, akikről kiderül, hogy vétettek a közös normák ellen: megússzák vagy példamutató büntetést kapnak?

   3. Tisztelhető-e a kialakult rendszer, vannak-e morális értékei?
   Tudnak-e a közösség tagjai azonosulni a rendszer fennmaradását biztosító eljárásokkal, módszerekkel?
   >>

   A birodalmak fennmaradásának fenti alapelveit Konfuciusz foglalta össze Krisztus előtt ötszáz évvel. A mai napig bármely társadalmi berendezkedés belső stabilitása, várható jövője meghatározható azzal, hogy megvizsgáljuk ezeknek az alapelveknek az érvényesülését."

   http://index.hu/velemeny/jegyzet/2009/06/18/jovo_ido_4._a_parazita_demokraciak_vegnapjai/

   Szólj hozzá!

   Címkék: fidesz kormányzás kóklerek

   Sulik, fidesz, sültkrumpli

   2011.11.02. 02:33 eMeL

   A finesznél is vannak jó ötletek, de a kivitelezés mindig rettentő és elfogadhatatlan.
   [Ez már csak "genetikailag kódolt" a fijjugnál - nagyképű, arrogáns, öntelt és rettentő beképzelt mindenki aki porondon van náluk, a teljesítmény meg gyatra.]

   Pl. az egész napos iskola nem egy ördögtől való dolog.
   Mert hát mi is van ma?
   Vagy egyik különóráról a másikra hurcolássza a szülő a gyereket, mert nem akarja a délutáni iskolai gyermekmegőrzőben tartani, feleslegesen pocsékolva a gyerek idejét, mert “céljai” vannak a gyerekkel, vagy a napköziben hagyja pangani, vagy egész délután teng-leng a kölyök.

   A gyerekhurcolászás hatékony, de idő kell rá és sokba kerül.
   Én csak tudom… csinálom.
   Az ideális iskolai rendszer az lenne, ha délelőtt csak az elméleti tárgyak mennének, házi feladat nincs is, mert az órán tanítson az a tanár. Délután meg a készség, művészeti és sport foglalkozások mennének!
   A lemaradók felzárkóztatására is csak délután jutna idő, de szakképzett pedagógusokkal, iskolaidőben!
   A gyerekek meg a suliban lennének (védett környezetben), és a szülőknek csak a munkaidejük végeztével kellene felszedni a kölyköket, de akkor már nem kell otthon is rátanulni.

   A délutáni foglalkozásokba szinte minden csoda beleférhet. A “tornaóra” helyett többféle sportból lehet válogatni, szakedzővel megtámogatva.
   A zene nem csak valamiféle “énekóra”, a művészet nem “rajzóra”, de hangszeres vagy kórus, szinjátszás vagy bármi más művészet egészen a graffitiig. A lényeg hogy megfogja a gyereket! Na ilyesmi ma nincs ;(
   Mindegy az csak élvezze a gyerek: csillagászattól, programozásig vagy balettig nincs korlát, a határ a csillagos ég.

   Persze a következő kérdés: miből finanszírozzuk?
   Hát a sportiskolák jelenleg “profiképzők”. Valójában annak meg rosszak, de legalább jó sokba kerülnek. Na az infrastrukturájukat, pénzüket, edzőiket ki kell rakni az iskolákba. Persze fociedzőnek minden napra jut munka egy iskolában, de egy asztalitenisz vagy hosszútávfutó edzőre csak kevesebb gyerek jutna, így egy egy edző több iskolát is elláthatna más-más napokon.
   Ugyanígy a zeneiskolákkal. Ott sem általános zenei kultúrát akarnak adni, hanem csak olyanokat várnak, akik a zenei pályára akarnak lépni. Ahhoz meg túl drágák!
   Ezeket is felrobbantani és máris jutna az iskolákba zenei képzés.

   Kapcsolódik ide pl. a korengedményes nyugdíj. A balettáncosok és tubaművészek korengedményes nyugdíj helyett kijárhatnak az iskolákba. Mindjárt két probléma oldódik meg. A korengedmény helyett elvégezhető munka, az iskolákba meg nagyon komoly művészeti szakemberek.
   Na ezen az úton továbblépve a korengedményes rendőröktől a tűzoltókig sokmindenkinek lehetne iskolai elfoglaltságot adni, a gyerekek meg “hús vér” emberekkel is találkozhatnának, nem csak pedagógusokkal (ennek langymeleg szubkultúrájával).

   Persze ennek az ideának a kialakítása több évtizedes meló. De semmiként nem megy a fideszes stílussal. Igaz a 2/3 meg jól jött volna hozzá.

   Szólj hozzá!

   Grigorij Pantyelejevics véleménye: na de mennyire igaza van!

   2011.10.22. 16:22 eMeL

   Egy idézet a http://mandiner.blog.hu/2011/10/20/kedves_dorottya?fullcommentlist=1#comments lapról.

   "Nem tetszett a rendszer ’89 előtt, mert
   - alternatíva nélkül egy párt privilégiuma volt az ország irányítása. A párt tévedhetetlensége alap tézise volt a rendszernek.
   - a párthűség és megfelelni akarás felülírt minden tudást, szakmaiságot. Ez kontraszelektált, tehetetlen elitet eredményezett.
   - nem tűrte, üldözte, stigmatizálta az ellenvéleményt.
   - kötelező ideológiát erőltetett, amivel az iskolákban mételyezte a gyerekeket. Ezért otthon (akinek volt rá lehetősége) párhuzamosan kellett tanulni, egy másik valóságot.
   - a javak és szolgáltatások elosztásánál az urambátyám, a csókos, párttárs, rokon rendszer működött.
   - irányított pártsajtó hazudott minden percben a pofánkba, hülyének nézve minket.
   - loptak.

   Nem tetszik a rendszer 2010 óta, mert
   - alternatíva nélkül egy párt privilégiumának hirdeti az ország irányítását. A párt tévedhetetlensége alap tézise a rendszernek.
   - a párthűség és megfelelni akarás felülír minden tudást, szakmaiságot. Ez kontraszelektált, tehetetlen elitet eredményez.
   - nem tűri, üldözi, stigmatizálja az ellenvéleményt.
   - kötelező ideológiát erőltet, amivel az iskolákban mételyezi a gyerekeket. Ezért otthon (akinek volt rá lehetősége) párhuzamosan kell a gyermekének tanítani, egy másik valóságot.
   - a javak és szolgáltatások elosztásánál az urambátyám, a csókos, párttárs, rokon rendszer működik.
   - irányított pártsajtó hazudik minden percben a pofánkba, hülyének nézve minket.
   - lopnak.

   Szépen, tisztán beszélek. Nem vagyok modoros. Heteroszexuális vagyok, boldog házasságban élek, gyermekem van. Mióta tanulmányaimat befejeztem, szorgosan dolgozok. Rendesen adózok. Származásomra nézvést német (kódolom nektek: árja) eredetű. Az államszocializmussal családom kimondottan hűvös, ellenséges viszonyt tud csak felmutatni.
   Mindezekkel együtt hányok attól, hogy egy kis középszerű, műveletlen vidéki párttitkárcsemete vissza akarja hozni azokat az életembe, amiktől már húszon pár éve is forgott a gyomrom."

   4 komment

   Az Angyal Józsefnek tulajdonított gondolathoz

   2011.08.13. 11:05 eMeL

   Ki is fizesse a frankhitel cehet? Az állam mondjon le adókról? Hiszen akkor más adófizetőket terhel.

   A gond ott van, hogy egy összegányolt szemétdombban akarunk igazságosdit játszani.
   Először teremtsünk rendet, aztán jöhet a patikamérleg.

   Miért van a bankadó? Mert a bankok tisztességtelen hasznot szednek a hitelesektők.
   Mire megy el a bankadó? Egyszerűen elb*sszák a fineszesek.
   Jogos lenne, hogy ha tisztességtelen módon gyűjtötték az extraprofitot, akkor az azokhoz kerüljön vissza, akiktől elvették? Persze.

   Na de akkor egyszerűsítsünk a képleten!

   A bankokat kemény (de jogállami! és piackonform!) jogi környezetbe kell helyezni. Ne húzzanak le többet a hitelesről, mint ami elfogadható! Legyen kockázatközösség a bank és a hitelfelvevők között! (Mondjuk minimum fifty-fifty, de miáltal a zállam is sáros a helyzet kialakulásában, legyen az szépen 3*1/3). Vagyis a "megmentő csomag" költségét korrekten szét kell teríteni!

   A megmentés meg nem szólhat semmi olyanról, hogy az állam "egyes" hitelfelvevőknek ad valamit! Elsőként olcsóbb bankolást teremt (itt is pár ezer forintocska ketyeg a bankoknak havonta extrán - hitelfelvevőnként!), másodsorban ami a bank sara, azt ráterheli pl. a jelzálog teljes összegén túl nem létezik tartozás. A bank maga határozta meg hogy pl. 150% értékig kér jelzálog jogot. Vagyis efölött vállaljon má' felelősséget, ne csak a pógárt' b*szogassa a felelősséggel.
   Aztán akár jogi kényszerrel is (ami egyébként a bankok célja is, hiszen ők kezdeményezték az ilyen megoldásokat) átütemezésekkel, befagyasztásokkal konszolidálni kell a helyzetet, mert a beszakadt hitelpiac (és lakáspiac) az egész országot maga alá temeti. Igen téged is!
   Ha néhány évig kordában tartható a probléma, még van esély a kinövésére (magasabb bérek, nagyobb foglalkoztatottság, emelkedő ingatlanárak stb.)

   A hitelt a felvevőjének kell megfizetnie. Ez nem kérdés. Az hogy valamennyi hitel bebukik és a banknak vesztesége támad, azt le kell nyelnie az sem kérdés. [Erre képzett hasznot és tartalékot a hitelfelvevőktől kapott pénzből sok-sok éven át!]
   Amíg ez egy világszerte elfogadott 1-2%, az a bank nyelje le! Ez a piackonform! játékszabály.

   Ha ezen túllépünk, akkor kockázat közösség azok között, akik egyaránt előre nem látott piaci helyzetbe kerültek és mindannyian megsínylik, ha a közösság (bank-hitelfelvevők-állam) bármelyike is tönkremegy. A mai társadalomban már nincs olyan, hogy az egyik láb lesántul, a többivel meg életképes marad. Együtt fáj az higgyétek el. De főként, ha csak egy-két lába fáj a társadalom lovunknak, akkor már nem képes versenyezni a globális pályán és jól éhendöglik az egész.


   De a végkövetkeztetés: a bankadót betenni a költségvetésbe, az tipikusan a koldusok kirablóival risztolás kategória. Megjegyzem elhiszem, hogy nem feltünő a nyugdíjtolvalyláshoz, korrupcióelősegítéssajáthaszonérdekében (demokrácia rombolás, etc csak úgy mellékesen) képest.

   2 komment

   Címkék: bankadó chf frankhitel

   Névszerinti szavazás kérése a jövőre nézve!

   2010.11.27. 12:16 eMeL

   Kedves fideszfanok!

   Kérnék egy nyilatkozatot (névszerinti szavazással), hogy ha --tippem szerint két év múlva-- visszaeső(!) bűnösként az IMF/EU mentőcsomagjáért fogunk könyörögni, akkor kimondjátok-e, hogy "Orbán hazudott", de legalábbis azt, hogy "Orbán alkalmatlan, mennie kell"?

   Mert hogy a gyurcsányi Magyarország, Görögország és Írország "szégyenpadra" került, az egy dolog. De úgy tűnik, akkora "böszmeséget" csak orbán képes elkövetni, hogy Magyarország visszaeső legyen és ismételten segélyért kelljen kalapoznia.

   Szólj hozzá!

   Önállóság és a gúzsbakötés romantikája

   2010.06.22. 11:59 eMeL


   "Elvégre milyen állam az, amelynek nincs önálló pénzügypolitikája?"

   Olyan amelyik nem engedheti meg magának ;)

   Azért ez igen gyakran előfordul.
   Pl. az USA tagállamai vagy az Eurót használó országok is lemondanak az önállóság egy részéről valamiféle más haszon érdekében. Vannak országok, amelyek a dollárhoz vagy az euróhoz kötik az árfolyamukat, mert valamit valamiért alapon lemondanak az önállóságuk ezen részéről.
   Sok országban akár az alkotmányba is beleírják a maximális hiány limitét. Önmagukat korlátozzák, célszerűségi okokból.
   Ez a mozgásszabadság korlát most sem valamilyen istentől elrugaszkodott dolog. A piacok kikényszerítik hogy mi betartsuk a létező, logikus és szükségszerű szabályokat.

   Előfordul ilyen az életben sokszor, kényszerpályák sorozata az egész.
   Ha hülye vagy és elcseszed a dolgokat, akkor a környezet kényszerpályára visz. Persze ha a kényszerpályán szépen rovod a köröket, a 'nagy igazság' szabályai szerint, akkor minden körrel több és több lehetőséget nyersz ismét.
   Ahogy valami komoly filozófus mondotta volt. A szabadság a szükségszerűségek felismerése. Ha érted és látod a korlátokat (és az okait is persze!), akkor előnyödre tudod fordítani a helyzetet.
   Nekünk speciel úgy kellett ez a kényszerpálya, mint egy falat kenyér. Sajnos a magyar nép (és főként a politikai elit) nem ért csak a kényszerekből. Most a kényszer irányít és jobb pályára állítja az országot, mint korábban a szabadsága.
   Ennyi.

   Megjegyzem ugyanez a gond a globalizmus értékelésével. Vannak jó és rossz következményei, de nem elkerülhető. Nálunk erősebb erők irányítanak. Kihasználni kellene nem szidni a nagy láthatatlan erőt.
   Az sem véletlen, hogy ez a játék a távolkeletieknek jobban megy.
   Náluk nagyra értékelik a harcművészeteket és annak egyik ága például kimondottan arra épül, hogy használjuk ki az ellenfél támadó energiáját, lendületét és fordítsuk ellene. Kifinomultabb gondolkodás. Ismerd meg a lehetőségeid és használd ki jobban, mint a többiek.

   Szólj hozzá!

   Igazság és egyenlőség az egészségügyben

   2010.06.13. 12:54 eMeL


   Olvastam ezt:
   "ugyanazt a betegséget hasonlóan kell kezelni mind a gazdag, mind a szegény esetében"

   És íme a reakcióm:
   Látod ez egy nagyon elterjedt tévhit.
   Egy betegségre általában tucatnyi eltérő módszer van a gyógyításra. Már csak a gyógyszerek is nagy választékot adnak, de pl. műtét esetén is féltucat módszer lehet kezdve pl. nyilt vagy katéteres műtét.
   Mindíg mindenből *lehetetlen* a legdrágább/legjobbat alkalmazni. Ezt egyszerűen nem bírja el a TB költségvetés. Optimális kompromisszumok sora az élet. Ez a terület is.
   Az azonban nagy kérdés, hogy ha létezik egy drágább, de jobb eljárás, amit nem bír általánossá tenni a biztosítás, azt megkaphatja e aki többet fizet. A komeinista egyenlősdivel ez nem egyeztethető, de ha onnan nézed, hogy ez az ember egyedül termeli meg másik száz ember egészségügyi ellátását (annyit fizet, míg mások esetleg semmit), akkor mi is a társadalom érdeke? Kerüljön vissza minél hamarabb a munkába? Vagy dögöljön meg a szokásos protokolnak megfelelően mondjuk 15% eséllyel (egy drágább eljárás 5%-ával szemben) és ne legyen ezután tb bevétel amitől persze idővel a másik 100 is megdöglik ellátás hiányában).
   Arról nem is beszélve, hogy a globális világban ez is egy piac lassan. Miért is maradjon itthon (és fizesse mások egészségügyi ellátását), ha ennek a levonásnak e feléből dupla mértékű ellátási szinvonalat kaphat kicsit "arréb". Ezentúl 'hazaszeretetből' köteles mindenki sok pénzt adni az államnak és koldusként élni? Ez is egyfajta kommunizmus; csak tudnám mitől lázonganak ellene sokan... most is az van.

   A legfontosabb lenne a biztosítási viszony szabályozása. Mert most annyi a szabály, hogy fizess amit adóként elvonnak és kapsz érte valamit, ami jut. Ez nem biztosítás, ez valamiféle diktátum.
   Elsőként talán a kétszintű biztosítás kötelező (alapbiztosítás és kiegészítő biztosítás). Az alapbiztosításhoz *határozza meg* az állam az alapszolgáltatásokat. És ez valóban minden polgárnak járjon, mert ennyi az ami jogosan elvárható egy európai országban. A kiegészítő biztosításra több és jobb ellátás jár. Mert megdolgozott érte és kifizette azt a beteg. Ez meg így igazságos. A korházakban meg lehessen extrákat fizetni. Ha egy 100e Ft-os eljárás helyett a 200e Ft-osat választom (az orvosom javaslatára is persze), akkor a *különbözetet* kifizetve megkaphassam.
   Vagy ha egyágyas korházi szobát kérek vendégággyal, akkor azt egy árjegyzék szerint üzleti alapon vehessem igénybe a többlet befizetéséért.
   LOgikus? Igen. Akkor miért is nem így van? Mert sokak elmebeteg mániája ma is az egyenlőség és az ingyenesség.

   Mellesleg az extra szolgáltatások nyeresége biztosíthat lehetőséget arra, hogy olyan ellátás (pl. egy drága diagnosztikai gép) álljon rendelkezésre az alapellátásban is (ha ott nagyon indokolt), ami egyébként nem állna rendelkezésre.

   2 komment

   Az én pontjaim (ovi után szabadon)

   2010.06.11. 23:29 eMeL


   1./ Nem a bankok nyereségéből szereznék pénzt, mert az kontraproduktív. Nem segít a kilábalásban, sőt még jobban visszafogja a növekedést. A bankokat versenyre és hatékonyságra kell kényszeríteni, akkor a nyereséget megérdemlik.
   2./ Azzal kezdeném, hogy bajnai nagyon tisztesen ellátta a dolgát, maradunk azon az úton. Egyrészt évközben nem illik adórendszert változtatni, másrészt a kényszerpálya miatt nem is lehet.
   3./ Némi további megtakarítás kell még az ezévi büdzsébe, ehhez keresek megtakarítható pénzeket az állam által felügyelt területeken. Mivel valóban volt/van korrupció és pazarlás ez *valóban* csak akarat kérdése.
   4./ Bajnai főként egyensúlyi pályát épített, ideje növekedést is generálni, hogy kinőhető legyen a hiány, ne kelljen további megszorításokat csinálni. Erre ez az év kell felkészülésre. Addig türelmet kérnék és ötleteket (hagy legyen boldog a nép, még a zellenzék is).
   5./ Jövőre egy valóban alapoktól áttervezett költségvetést csinálnák, mert ez a korábbi költségvetések összegéből nyesünk vagy fel indexeljük nem vezet sehová. Ehhez persze leltárba kell venni a jelenlegi állami feladatokat és sűrű fésűvel átfésülni. Ami marad, az állami feladat marad és valóban(!) finanszírozni kell (valós költségeket fedező összeggel).
   6./ Ami kieseik azt piaci alapokon kell megoldani. [Ez is egyfajta elvonás a lakosságtól természetesen, de az igénybevevő fizeti, nem iktatjuk bele az államot]
   7./ A nagy állami cégeket (MÁV, BKV stb) tőzsdei Rt-vé kell alakítani és tőzsdén kiárusítani. A részvénytulajdonosok (köztük az állam és önkormányzatok is, meg persze szakmai és pénzügyi befektetők) jelöli ki az igazgató tanácsot és a felügyelő bizottságot. Az állam feladata csupán a céljainak megfelelő normatív támogatás meghatározása előre 10 évre, hogy legyenek befektetők is. A támogatást előre tisztázott célokra, körre adja az állam, az összege meg valós gazdasági számítások alapján kalkulált és nyereséget is tartalmaz. Persze szektorsemleges, vagyis nem csak a jelenlegi nagy cégek utódjai végezhetik a tevékenységet, ők csak helyzeti előnyben vannak.
   8./ Közbeszerzés, állami beruházások hatékonyabbra átszervezése (korrupció kiiktatása, teljes nyilvánosság, állammal csak nyilvános szerződés köthető, minden állami pénzmozgás és szerződés, teljesítés igazolás nyilvános, neten publikált, stb).
   9./ Az így nyert többletpénzből konvergencia program betartása és az adórendszer átalakítása (kb. két-három év múlva esedékes).
   10./ Adórendszerben egykulcsos=lineáris személyi jövedelem adó, szja teljes megszüntetése [http://emel.blog.hu/2010/06/09/orban_jo_rossz_pontjai --> még nyilvántartania sem kell az adóhivatalnak]. Minden állampolgárt megillető természetbeni juttatások (pl. hivatalokban, intézményekben) leginkább megérthető példa a gyerekeknek járó alanyi jogú étkezés, közlekedés lakóhely-iskola között, tankönyv és minden. Mindenkinek, hiszen a szegénynek jár, a gazdag pedig adójával kifizette.
   11./ Magas fogyasztási adók (EU max. engedélyezett 25% megtartása, sőt minden termékre kivetve egyetlen adókulcs az egyszerűbb áfa elszámoláshoz). A támogatandó területeknél az összegyüjtött számlák ÁFA tartalmát lehet visszaigényelni, ennyi a támogatás pl. fűtéskorszerűsítésnél, de ez automatikus(!) ugyanakkor ellenőrizhető)
   12./ A jövedéki adókat a lehető legmagasabb szinten tartani, amit a szomszédos országok adószintje korlátoz (pl. neten rendelhető termék esetén pl. az egész EU vagy vámokat beszámítva az egész globális világ "szomszéd").
   13./ A természeti erőforrások igénybevevőit megadóztatni. Ez egyben környezetvédelem is. Mivel a természeti erőforrások végesek, ennek igénybevételét az állam annak "árazásával" korlátátozza, szabályozza. Pl. termőföld, erdő, lakóingatlan telek, ertézi víz kiemelése, víz vagy tiszta levegő "koszosítása" stb.
   14./ Vagyondó. A legtisztességesebb adónem. Aki feléli jövedelmét az áfát, jövedéki adót fizet, aki vagyont szerez az vagyonadót, aki meg befekteti, eljótékonykodja stb. az semmit. A vagyonadónak nem szabad túl magasnak lennie (több gond legyen a kikerülésével, mint a befizetés terhe), de egységes, kivételmentes és biztos bevétel. Az alacsony és lineáris szja mellett még támadhatatlan is.
   15./ Az élőmunkára rakódó terhek (szja, tb és nyugdíj) csökkentése a versenyképesség növelésére.
   16./ A nyugdíj és egészségbiztosítás valódi biztosítás alapúvá tétele. Tiszta, egyéni számlás nyilvántartás létrehozása. A szociálpolitikától mentes rendszer kialakítása, vagyis nem adó jellegű és kiemelni belőle, hogy egy jó részét más emberek ellátására fordítják. A nem biztosított emberek után az állam (vagy megfelelő alapok) vállalják át és fizetik be a díjakat. Pl. gyerekek után is befolyik az előírt tb járulék más adónemekből finanszírozva, ugyanúgy nevesítve mint a saját jogú befizetések.
   17. Szociális juttatások elsősorban természetbeli vagy nem közvetlen pénzbeli juttatások (pl. lakbér százalékának átvállalása, közműszámla összegéhez hozzájárulás stb). A nem pénzbeli vagy pénzbeli juttatásokat (forrásoktól függetlenül) egyaránt személyre szóló nyilvántartásba venni (mint jelenleg szja). A jogszabályok erre is adhatnak limitet.
   18./ Minden szociális támogatáshoz vagyonnyilatkozat beadása. Egy adott (jogszabályban előírt) vagyon fölött nem vehetőek igénybe támogatások. A hamis vagyonnyilatkozat egyszerűen csalás és a btkban meghatározott módon letöltendő szabadságvesztéssel honorálható.
   19./ A gyermekek is természetbeli és lineáris támogatásban részesülnek. Nincs adójóváírás vagy családi pótlék, ezzel szemben minden gyermeknek joga van (saját jogán, nem szülőhöz kötötten) az oktatáshoz, annak minden költségét az állam bviseli (tankönyv, írószer, tanulmányi kirándulás, stb) a fejkvóta normatívan az iskolához kerül. A gyerekek "normális élethez" való joga is államilag támogatott, tehát igény esetén egész napos vagy bentlakásos oktatást vehet igénybe, díjmentesen [ha a szülők vagyoni és jövedelmi viszonyai indokolják, akkor díjmentes, erről elegendő nyilatkozni, de kötelező a nyilatkozatot ellenőrizni].
   20./ Természetesen az egészségügyi ellátás vagy bármi egyéb (akár börtönök üzemeltetése) sem lehet állami monopolium, az állam elsődleges feladata a körültekintő és célravezető szabályzás és az ellenőrzés. Alapból (ha nincs más) megvalósítja a szolgáltatást is, de nem ragaszkodik hozzá (nem ez az elsődleges célja).
   +1./ stb. stb. most nem jut több eszembe több, de ez szerintem így is egy viszonylag koherens rendszer.

   Szólj hozzá!

   Orbán (jó/rossz?) pontjai

   2010.06.09. 12:00 eMeL


   Az hogy megszorítás orbán huszonix pontja, az nem kérdés, de nem is lényeges. Ez szükséges lépés.

   A probléma nem itt van.
   Ha ennyire egyszerű lenne a világ, hogy felírok egy papírra két pontot és készen is vagyok, akkor már megcsinálta volna ezt más is, korábban.

   A közszféra feladatait (törvények százait!) kellene _először_ átfésülni, korrigálni, egyszerűsíteni. Kezdve azzal, hogy katalógusba szedi valaki, mi egyáltalán az állami feladat (vagyis mire kell egyáltalán ilyen irányú törvény, személyzet, hivatal, hatóság, ügyintéző stb.). Aztán megléphető a létszámcsökkentés, mert a csökkentett létszám képes jobban ellátni a feladatokat mint eddig. De ez a fűnyírósdi is csak káoszhoz fog vezetni, mint az eddigiek (gyurcsányosodik ovi is rendesen).

   A minimálbér megadóztatása is nagyon tiszteletreméltó, csak az a gond, hogy valójában a gazdaságnak 'csupán' a felét bolygatja meg, teszi átláthatatlanná a viszonyokat és igényli az átszervezést, költségátkalkulálást. Szóval egy 'kicsit' átgondoltabban, sok más szempont újraszabályozásával _együtt_ szabad meglépni.

   A lineáris jövedelemadónak is csak akkor van értelme, ha egütt jár az egész adórendszer átdolgozásával. Az sem egy napi munka.
   Minden (értsd minden!) adókedvezmény törlése, vagyis az szja bevallás/nyilvántartás is értelmét veszti. (a bérkifizető levonja az adott százalékot és átutalja az államnak, és ezzel vége is a procedurának!). Én támogatom, mert az egyszerűsítés lassan létkérdés. De akkor olyan ember tegye, aki akarja és tudja, ez a kókler tempó nekem eddig nem meggyőző.

   Ahogy én látom: vannak ötleteik 'osztán majcsak kialakul'. Ennyi a tudomány.
   Ez egy felívelő gazdasági szakaszban még el is megy, de válságban életveszélyes. Ez az egész a valóságban nagyon cinikus, igenis az!

   1 komment

   bankok pórázra

   2010.06.09. 11:27 eMeL


   "A banki hitelszerződésekben pl. nincs limitálva sem a kamatláb, sem a kezelési költség."

   Ez az amit nem a sokszázezer szerződés módosításával kell megtenni. Egyrészt ha lenne erre egy törvény, akkor az azzal ellentétes szerződési pontok automatikusan érvénytelenné válnak, másrészt lehetne olyan adótörvényt alkotni, amiben rendelkeznek ilyesmiről.

   pl. az én elképzelésem: A banknak alapesetben a kamatból kell megélnie (fedeznie a költségeit és képezni a hasznát). A kamatszintet a kockázati kamatfelárral lehet növelni vagy csak néhány különleges, egy törvénymellékletben taxatívan felsorolt extra költséggel (pl. közjegyzői díj maximalizált összeggel). A kereskedelmi banki alapkamatot valamilyen mutatatóhoz lehet kötni, pl. a jegybanki alapkamat + 8 százalékpont. Az ezt meghaladó kamatból bejövő bevétel 80%-a adóban befizetendő.
   A kockázati kamatfelár meg arra szolgál, ami a neve. Vagyis nem képezhető belőle haszon csak hitelezési veszteség finanszírozására használható. Időszakosan ki kell mutatni a bevétel és veszteség különbségét és ha többlet van, azt elhelyezni jegybanki alapban, későbbi veszteség finanszírozására.
   Ennyi. A bankok megfékezve, valódi versenyre kényszerítve, mégis nyereségesen és takarékosan üzemeltethetőek. Egy egyszerű példával élve. Olyan ez, mint amikor a taxi díjszabást maximalizálják. Attól még megmarad a verseny, akinek ennyiért nem éri meg, az ne csinálja. Ha jó a tarifa, akkor van bőven jelentkező és a hatékonyabbak nagyobb hasznot képezhetnek.

   7 komment

   Rendszer -- váltás?

   2010.05.23. 13:47 eMeL


   Orbán tévedésben van, az emberek valójában nem rendszerváltást kívánnak.
   Leginkább rendszert kívánnak.

   Egy élhető, működő és eltartható rendszert, mert a jelenlegi bizonytalan, élhetetlen és csak kínnal kitermelhető rendszert már nagyon unják.

   Meglátjuk sikerül-e neki.

   Szólj hozzá!

   Orbán vs. Zorba a görög

   2010.05.10. 15:24 eMeL


   Csak nehogy a Zorbán a Görögön hörögjön a fél világ ;)

   Vagyis 'csak nehogy ugyanez a dal legyeeeen...'

   Szólj hozzá!

   Tóta W blogbejegyzésekre hivatkozások.

   2010.05.08. 11:45 eMeL

   Ez a bejegyzés igen hektikus lesz ;) Az a célom, hogy összegyüjtsek néhány hivatkozást, mivel megszólalásaim java TWA blogján történt. A könnyebb utalásokhoz, a véleményem megértéséhez csupán kövesd a linkeket.

   Szólj hozzá!

   Egy választási "csalásról"

   2010.04.14. 15:21 eMeL


   ’Fidesz elnöke egy nemzetközi sajtótájékoztatón úgy reagált a szavazások körüli botrányra, hogy az "a kormány tehetetlenségének a következménye"’

   forrás

   Így napok multán (ahogy megismerjük a morzsákat) természetesen kiderül mi is az igazság.

   Ez a választási anomália (mert hát a demokrácia, --mint olyan-- szemszögéből nem igazán jelentős fennakadás volt ez), egy tipikus állatorvosi ló. Még Orbán ezen nyilatkozata is beleillik a tipikus állatorvosi ló képbe.

   1./ A törvényelőkészítők (korrifeusok tán a jó név) nem készítettek elő. [hatástanulmány, működés modellezése, stb.]
   2./ A törvényalkotók (szavazó képviselők) nem is tudják mire is szavaznak, csak nyomkodják a gombokat. 2a./ A kormánypártok nem gondolják át, örülnek hogy valami történik és egy újabb jogszabályt lehet kipipálni (jól mutat majd a statisztikában)
   2b./ Az ellenzék nem a feladatát végzi, vagyis nem kontrolál(!) ahogy annak lennie kellene. Nem keresi a hibát a jogszabályban és nem hívja fel arra a figyelmet. Csak azért nem tiltakozik csípőből úgy általában mindegy mi ellen is, de a lényeg hogy ellene, mert kivételesen az ő általuk kívánt formába van öntve. Persze ez a kivétel „erősíti a szabályt”, mert úgysem érdemi kifogásokat szokik tenni, nem igazi kontrol.
   3./ A törvény végrehajtók vagy nem is veszik észre a törvényben a hibát, vagy észreveszik (gyakrabban), de hiába jeleznek, mert a felfelé tartó kommunikációs vonalak hibásan működnek. A törvényalkotók pedig a parnasszusi magasságból úgyis hülyének nézik a hivatalnokocskát és el vannak foglalva a gondjaikkal, így nem igen foglalkoznak tovább a kérdéssel.
   4./ A gond napvilágra kerülésekor a sajtó össze vissza beszél, egyetlen „oknyomozó” riportel sincs, aki utána menne a dolgoknak és kibogozná a szálakat. A politikusok nyilatkozataiból szemezgetve saját szájuk ízének megfelelő részigazságokat köpködnek a médiafogyasztók pofájába.
   5./ A politikusok már a valós ok-okozati összefüggéseket is elfeledve egymást kezdik sz*rral kenegetni és a hibás törvény korrekciójára már nem marad erejük.
   6./ Mi meg megpróbáljuk túlélni a teljesen inkompetens és működési zavarokkal küzdő politikai elit, államigazgatás és a sujtó (sajtó sicc) károkozásait.

   1 komment

   Pénz, pénz, pénz...

   2010.03.01. 10:29 eMeL


   Amatör közgazdászok (mint jómagam is) vitáiban a válság óta gyakorta hallok a pénz természetéről szóló értekezéseket.
   Érthető, hiszen a mai computer agyakba felírt számok által reprezentált pénz nehezebben átlátható, megérthető, mint az aranytallérok korának vagy az aranyfedezettel garantált bankók korának pénze.

   Hiszek abban, hogy a pénz mennyisége mögött van érték fedezet. A társadalomi vagyon. Ez persze felettébb képlékeny fogalom, nem csak a materiális javak (pl. áruk és ingatlanok), de pl. az emberi erőforrás potenciális értéke is benne van.
   [Ezért nyomhat az usa sok-sok plusz bankót, mert a gazdaságában, az emberekben és cégekben potenciálisan benne van az értéke.]

   Ha pedig több pénz van kint a piacon (készpénz, értékpapír, részvény, stb) mint aminek társadalmi fedezete van, akkor azt a piac elintézi. A "pénz" értéke csökken inflációval, vásárlói érték paritás csökkenésben, részvények ill. értékpapírok áresésében stb.
   A piac az én modellemben itt is egyensúlyt tart, legfeljebb nem értjük az ok-okozat összefüggéseket.

   3 komment

   Demokrácia... na de milyen?

   2010.01.04. 13:22 eMeL


   Én a demokrácia mellett állok teljes mellszélességgel, de a demokrácia megsértésének tekintem, ha a szavazó nem kellően tájékozódott (tájékoztatott) vagy nem felkészült a döntésre. A félrevezetéséről már ne is beszéljünk ;(

   Vagyis ha az érintettek (tipipusan pártok, kormány, érdekképviseletek és egyéb közösségi szervezetek és a véleményformáló elit [hivatalból hozzáértők] valamint médiák "nem terítik ki az igazság teljes szövetét", akkor csalnak.

   Így hát az utóbbi években leginkább egy jó nagy választási csalás résztvevői vagyunk (illetve lesznek, akik elmennek).

   Ennyit a demokratikus választásokról és döntésekről...

   Másrészt az az 50%+1 sem úgy értendő mindíg... értsd a modern demokráciák nem fogadják el a többség diktatúrájának elvét sem.   Tudom ez nagyon idealista duma, de mi az ember, ha már ideái sincsenek?

   2 komment

   Címkék: szavazás demokrácia pártok

   TTK vs. BTK

   2010.01.04. 10:50 eMeL

   Egy programozó (ma már a főállású szervezők elfogyásával mindenképpen) általános áttekintéssel kell hogy rendelkezzen arról, amit leprogramoz. Gyakran jobban átlátja az adott tevékenység alapjait/elveit, mint az ott dolgozók (a részleteket persze nem ismeri, nem is képes megismerni). [Pl. könyveléstől, könyvtárig vagy diagnosztikáig]

   Mindenképpen "tesztelődik" azon a területen, amivel kapcsolatba kerül. Mégis szerencsés kivétel, ha találkozol egy könyvelővel vagy orvossal esetleg könyvtárossal, aki 'hajlandó' elemi szinten megérteni az adattárolás és visszanyerés alapjait, ha új rendszert akar (tervezni vagy bevezetni).

   Másrészt általános műveltség terén is ha szóba elegyedsz egy 'átlagos' TTK-s fazonnal, és bölcsész téma kerül elő, nagy valséggel több figyelmet szentel neki, mint egy bölcsész a természettudományos kérdéseknek. [persze ez az én stereotipiám, nem kell elhinnie senkinek ;) ]

   Hiányolom a közéletből a tudománytörténészi mentalitást (pl. jól emészthetően a tömegeknek James Burke) ahol is mindkét "világot" ismerni kell (adott mélységig csak persze, mert vertikálisan hatalmas az anyag). De ez más szemléletet ad a történelem (meg tarsadalomtudománytól költészetig minden) értelmezésének.

   2 komment

   Címkék: filo bölcsész

   Az ország háza ködben

   2009.12.27. 17:35 eMeL


   Egy jellemző és nagyszerű fotó.

   Az ország háza ködben.
   Ki tudja mi és miért folyik ott... oly távol van... ködbe burkolózik az egész.


   Az ország háza

   1 komment

   A bankok lelke -- átlink

   2009.12.17. 23:15 eMeL   Tóta blog


   "Az előtörlesztés díja pedig az így elveszített kamatot/profitot szolgálja és váltja ki."

   Csak szemléletbeni kérdéseim vannak.
   A (remélt) profitot miért is kelljen kifizetni? A tőke megszerzésének (amit neked kölcsönadott) a díját --természetesen-- ki kell fizetni neki. A munkaerő (és cégfenntartási) költségeit is, amibe belekerül a szerződés bontása --természetesen-- ki kell neki fizetni.
   De a profitot? Azt miért is? Röghözkötés van, mint a jobbágynál? De akkor ez pont a verseny ellen hat! Ha a konkurensek jobb ajánlatot tudnak adni, akkor az én hitelezőm is csökkentse számomra a terheket, mert ha nagyon elszakad a piactól, akkor lépek tőle. Tisztességes? Vagy korrektebb egy modern rabszolgaság bevezetése és "hűségidőt" köthessenek ki a bankok, addig meg minden más területen a jobbágya leszel: csak nála köthetsz bankszámlát, az ő hitelkártyáját vagy köteles használni és ha nem az ő általa preferált (méregdrága) biztosítást választod, akkor elárverezik a házad és téged az adósok börtönébe csukatnak.

   Mert tetszik-nem tetszik (erős költői túlzással persze), de ez a jelenlegi banki politika! Kartelben, az összesnél!! A jogalkotókat meg jól megvették és azok beszarnak, ha bármi megszorítást kellene megszavazni a bankok ellen. Nem is igen teszik!

   Csak egy primitív példa: miért erőltethetik rá a hitelfelvevőre a bankszámlájukat? Ez nem tipikus árúkapcsolás, ami ellen jogszabály és egy egész hatóság létezik?
   Miért nem sikerül (a mobilszámok hordozhatóságához hasonlóan) a bankszámlák hordozhatóságát megteremteni? Technikai akadályai lennének? Egy túróst, szakmailag az könnyedén megléphető. Nem akarják meglépni!

   Na erre valók a politikusok, hogy ezeket a törvényeket (a siránkozók érdekei ellenében is) meghozzák. Ha meg nem teszik, akkor nem látják el feladatukkat... vagyis az én szavazatomra ne számítsanak!


   Szólj hozzá!

   Címkék: bank hitel kamat

   A szakszervezetek kára -- átlink

   2009.12.17. 11:35 eMeL   tóta link

   "azt akarod mondani, hogy a szakszervezet léte nehezíti azt, hogy valaki munkába álljon?"

   Tulajdonképpen sok akadályt teremt ;)

   Jó féléve valami kutatóintézet összehasonlította az angol és a francia munkaerő piacot.
   A franciáknál az erős szakszervezetek nagyon erős munkaügyi törvényeket alkottak, amik (szerintem) "túlvédik" a dolgozókat. A kutatók szerint is!
   A váságban (de piaci szárnyalásban is, csak kevésbé) a francia munkaerő piac rugalmatlanabb, mert nagyon költséges és nagyon nehéz elbocsátani a dolgozókat. Így egy cég, ha valamilyen üzleti lehetősége nyílik, nem mer belevágni, mert a felvett dolgozók anyagilag és 'mozgástérileg' tönkre tehetik a céget, ha kicsit is változnak a piaci körülmények.
   Ezzel szemben az angolszászoknál tradícionálisan kevesebb a munkavállalói jog, amitől az angoloknál könnyebben felveszik az embereket (igaz, könnyebben is elbocsátják, de legalább az elbocsátott könnyen talál új munkát).
   A végeredmény jobb foglalkoztatási mutatók, termelékenyebb vállalatok, nagyobb növekedés, hatékonyabb állam, cégek, intézmények és állampolgárok.

   Itt majd folytatom még.... sok-sok gondolat gyült ezzel kapcsolatban már össze, csak most kevés az időm...   Szólj hozzá!

   Új csekkbefizetési határidő, avagy szivassuk az egész országot

   2009.11.28. 14:17 eMeL   Okos elitünk kitalálta, hogy az állóvízbe követ dob.
   Valamiféle jogi megfontolásból kérdéses a csekkes befizetési határidő.
   Rendben, de mi köze ehhez az egész országnak.
   Miért kell egy nyugodt, bevált működést felbolygatni?
   Milliókra vonatkozó újdonságokat bevezetni, hogy bizonytalanságban tartsák őket és többeltmunkára ösztönözzék őket.
   Hát nem elég bonyolúlt, sőt túl bonyolult a világ?

   Rendben legyen a jog koherens, a gazdasági szabályok legyenek egyértelműek. Ha úgy a helyes, akkor a Posta átfutási ideje ne számítson bele a teljesítés dátumába. Nem probléma, de ezzel miért kell terhelni a társadalmat?
   Pár száz könyvviteli és ügyviteli szakembert érintő szabályként annyit elég lenne előírni, hogy a cégek a csekkekre eleve a feladási határidőt nyomtassák!

   Hogy ez így túl egyszerű. Nem okoz felfordulást és bizonytalanságot. Valóban. Persze a jogalkotóknak ez nem is szempont, csak én meg még tízmillió másik magyar idegeskedik.

   Nem az első eset, ahol teljesen inkompetens a törvényhozás.
   Emlékeznek (emlékeztek) még az Rt helyett ZRt és NyRt használatra?
   Miért is van erre szükség?
   Engem, mint vevőt baromira nem izgat, hogy az a bolt, ahol vásárlok zárt vagy nyilt részvénytársaság.
   De a gazdasági élet szereplői hónapokig számlákat stornóztak és helyesbítgettek, hogy a Rt helyett ZRt vagy NyRt legyen rajta. Mert ha nem az szerepel, akkor leszakad az ég és összeomlik a világ. Tisztára 2012 csak előrehozott határidővel.
   De hát kiknek is fontos ez a zárt/nyilt különbségtétel? Néhány tucat befektetőnek. Na azok akár a cégnyilvántartást is megnézhetnék, ahol az erre vonatkozó egy szóhoz hozzájuthatnak, meg persze sok más további, hasznos információhoz, ami nékül én nem is mernék befektetni.
   Az APEH féle egyértelmű azonosításhoz azonban nagyon nem fontos a nyilt és zárt megkülönböztetés, amihez a számlákon annyira ragaszkodnak.

   Vagyis szokás szerint akkor is egy országot zavartak meg a békés termelő munkában, teljesen felesleges feladatokkal terhelve meg ami időt, pénzt vitt és idegeket rágott.
   Öncélú játék, de még csak nem is oktalan. Egyszerűen ellenkező hatást keltett.
   Addig is amíg a "hatalom" öncélú játékait játszák az emberek, addig sem a GDP előteremtésével töltik idejüket. Szóval nem egyszerűen idegesítenek a politikusaink minket, de direkt kárt is okoznak nekünk; ahogy oly sok, számolatlan más esetben is. Bravó! ... és ezek kérik a szavazatomat.


   3 komment

   A nagy kérdések kis kérdéseinek ideje

   2009.11.23. 12:23 eMeL   Hétfőn szavaz a parlament Tóbiás József és Puch László párt- és kampányfinanszírozási javaslatáról is, amely valamelyest átláthatóbbá tenné a pártok gazdálkodását, például kötelezné azokat, hogy minden más magyar gazdálkodó szervezethez hasonlóan tartsák be a számviteli törvény előírásait. ... Mivel a javaslat kétharmados, a Fidesznek pedig saját elképzelései vannak a párt- és kampányfinanszírozás kérdésében, szinte garantált a bukás. link


   Már korábban is írtam arról fórumokon, hogy teljesen felesleges ilyen törvény csomagokat benyújtani. Hosszú a tapasztlati lista, hogy nem működhet, és ha megkérdezünk jobbos vagy balos emberkéket, akkor azok azonnal kijelentik, hogy a csomag egésze a másik fél számára kedvezőbb, így elutasítják azt.
   Mint látjuk az ilyen nagyléptékű nekibuzdulások nemcsak halálra vannak ítélve, de alkalmasak arra is, hogy a zilletékeseknek ne kelljen színt vallani, elkerülhessék a komoly problémákra vonatkozó válaszokat. Még a végén kiderülne róluk, hogy a király meztelen.

   A javaslatom. Ne erőltessük, amit nem lehet, de tegyünk meg mindent, amit meglehet.

   Ne csomagokat terjesszünk be, hiszen azok összetettségüknél fogva végtelen hosszú vitára vannak ítéltetve.

   Ha nekünk (nemzeti karakterünk miatt) nem sikerül átgondolt, átfogó és teljeskörű megoldásokat építeni, akkor legalább a részeredmények elérését tűzzük ki célul. Az sem rossz idea, ha jól csinálják! [Lásd a Katedrális és Bazár ideológia ütközését].

   Vegyünk ki egy-egy fontos gondolatot ezekből a csomagokból és csak azt az egyet szavaztassuk meg.
   Aztán a nyilvánosságnak magyarázza el a politikai "elit", hogy miért is nem fogad el olyan "apróságokat", hogy miközben egy önfoglalkoztató, a minimálbért alig túlhaladó bevételt elérni képes törpevállalkozónak a nagyvállalatokkal azonos könnyvviteli fegyelemmel kell eljárnia a pártoknak elegendő egy kockás füzetbe bevezetni a pénzügyeiket, úgy hogy mindenféle bizonylat nélkül csek beírják, hogy "költség".

   Egy-egy kérdés, hogy minden egyes kérdésre egyértelmű igen/nem választ kell adni. Na az megmérettetés lenne.
   Ideje lenne ilyen egyenkénti tételekből összeállítani egy néhány tucatnyi egymondatos kérdést. Aztán ezeket egy parlamenti délelőttön névszerinti szavazással megszavaztatni.

   Személy szerint adddig nem akarok egyetlen politikust sem hallani, amíg ezt az ötletet --vagyis a legégetőbb erkölcsi, működési alapelvekben színvallást, valóban megvalósíthatóan-- nem terjesztik fel, mintegy megmérettetésként.

   Mert hát valljuk be, a lényeg az ország szekerének előbre billentése lenne és ha ez nem megvalósítható katedrális építéssel, akkor egy-egy ilyen kérdéssel [vagyis apró lépésekkel] vihetjük előre a nagy magyar bazár fejlődését.

   Van egy kedvenc filmem. Zeffirelli Napfívér, Holdnővére.
   Bár tagadhatatlanul csöpögős és kicsit rózsaszín, de ide illik az egyik Donovan betétdal szövegének egy részlete: (nem szószerint, csak ahogy az "eszembe gyün")
   Követ kőre nap mint nap, így épül a műved


   43 komment · 1 trackback

   Gondolatmenet szinkron

   2009.11.20. 16:47 eMeL

   "Én liberálisként megtettem amit kellett: az előző választáson elküldtem a francba a hazug szdsz-t, nincs is már. Te konziként elküldöd-e a francba azokat konzi képviselőket, akik kibulizzák maguknak a költségtérítést és közben a nyomorgó országért hullatnak krokodilkönnyeket? Nem."

   Na igen, ezt a gondolatmenetet várom el.
   Kicsit késve, de én is ugyanerre jutottam.
   Köszi Foriel ;)

   link

   Szólj hozzá!

   Címkék: politika szavazás szdsz liberális konzervatív

   Politikai újságírás

   2009.11.13. 15:51 eMeL

   Piszkálja a csőrömet az újságírói igénytelenség (besz*riság?).

   Emlékszem valami amcsi riporter azért kapta meg a purlitzer díjat, mert amikor a riportalanya nem válaszolt a kérdésre (megpróbálta elkenni, másról beszélni), akkor feltette újra meg újra. Ahogy hallottam tízszer is feltette ugyanazt a kérdést, ami miatt a riporter mennybe ment a riportalany meg égett mint a...

   Egyáltalán, az az új szokás, hogy külön-külön hívják be a más-más pártok megszólalóit és a riporter próbálja közvetíteni a kérdéseket. Siralmas.

   A média hatalom (lenne).
   Ha valamelyik fél nem hajlandó párban megjelenni, akkor bemondják hogy nem vállalta és nem hívják. A megmérettetésnél csak egyvalamitől rettegnek jobban: ha elhallgatják őket.

   Aki nincs a médiában, az nem létezik.
   Ha valaki nem válaszol tisztességesen a kérdésekre, akkor a riporter közli: "ez az én műsorom, köszönöm öntől ennyi, lehet elmenni". Persze ehhez médiaszemélyiségek kellenének (tartással) [kipusztultak a bulvármédiából], igényes média vezetés kellene [kipusztultak a bulvármédiából], és persze politika független tulajdonosok.

   Részemről a médiába beszivárgott politika a szólásszabadság korlátozásával egyenlő. A jobboldal meg még büszke is arra, hogy megszállt (alapított, tulajdonol stb) jópár médiumot.

   5 komment

   átlink - öszöd talán utoljára

   2009.11.13. 12:46 eMeL

   "hanem néhány nagyon egyszerű, külföldiek által is átlátható (és különösebb Magyarország-ismeret nélkül is megérthető) összefüggésre akar rávilágítani." link

   És szerinted az öszöd problematika megérthető 'külföldi' szemmel?
   Amíg a riporter nem érti, hogy itt egy egész ország hazudott (hazudik!) ÖNMAGÁNAK és nem gyurcsány a legnagyobb hazudozó, addig nem is tud LÉNYEGI kérdéseket feltenni. Az interjúban pl. ugyanannyi értelemmel kérdezett (OK felmentve, távolról jött ember nem érti), szóval ugyanannyi értelemmel kérdezett, mint akik a beszédből kivették a "hazudtunk..." mondatot és ennyi, azt hiszik megértették.

   Mégegyszer, talán utoljára, mert bőven elég már belőle.
   Gyurcsány hazudott, de nem azt kell számonkérni. Itt a legnyagyobb tévedésed (tévedésetek).
   A másfél éves "időkérés" lehet hogy nem szép, de elhitték az emberek, hogy valami nagyra, eddig nem látott változtatásra (reformokra) készül és azokra felkészül a másfél évben, újraszavazásuk után meg előveszi a fiókból és indul az újrastrukturált magyarország ver 2.0 project. Nemcsak elhitték, hanem szavazatukkal szentesítették (vagyis a másfél évet is elfogadták, mivel az orbáni retorikával ellentétben csak a csökkent képességűek nem tudták, hogy miről szól az a másfél év).
   És itt van gyurcsány nagy hazugsága. Nem bírt az ellenzékével, a zemberekkel és a pártjával. Sőt még csak a nagy reformtervek sem voltak előkészítve!
   Az volt a hazugság, hogy nem állt a pártja elé és nem adott ultimátumot, hogy vagy belevágunk vagy megyek... és valóban mennie kellett volna, mert a szocik nem tartották magukat ahhoz, amiért kapták a szavazatokat a választáson. Hogy gyurcsány megreformálhasson dolgokat.

   Lehet hogy gyenge kezű volt, lehet hogy képtelen végrehajtani a megígérteket, de nem egy hazudós, alávaló alak, ahogy azt oviék el akarták hitetni. Talán csak azért, mert aki nagyobb pofával sározza a másikat reménykedik, hogy a saját sarát nem veszik észre. Az egyetlen amit hiányolok, az az önfejűség, a tartás és az önbecsülés, hogy nem lépett ki időben. Bár ennek is van egy másik olvasata, ha úgy vesszük, a saját életének egy darabkáját áldozta valami ügyért, amiben hisz és akkor is küzd érte ha már elveszett, ha soha nem is fogja tudni megvalósítani. Mint a világon mindennek ennek is több olvasata, rétege van és ezt is csak a 'primitív' gondolkodás nem képes átlátni.

   2 komment

   Címkék: orbán gyurcsány öszöd

   átlink ;)

   2009.11.12. 10:43 eMeL

   TWA blogjából egy hozzászólásom, pontosabban egy válasz az alábbi beírásra:

   "most tenni azért, hogy ez ne fordulhasson elő, konkrétan, a FiDeSz ne kerüljön kormányra 2010-ben"


   A "tenni" az azt jelenti, hogy szavazni a "nemfidesz" pártra.
   De melyikre?
   Az rendjénvaló [jól látható], hogy a fideszre nemigen szabad bízni egy országot.
   De akkor kire?
   Bajnai nagyon szépen teszi a dolgát, az mszp+szdsz tisztesen kussol és hagyja dolgozni. Bajnaira még szavazni is lehetne, de csak addig tart mögötte a "parlamenti támogatás", amíg ebben a kutyaszorítóban van a 'pártja'. Ha a szocik győznének, abban a pillanatban vernék a mellüket és folytatnák a tétova semmittevést [a fidesz pedig terrorral támogatná a tutyimutyiságot, hogy véletlen se lépjenek]. Ez vagy rosszabb vagy jobb lenne a fidesz lerohanós tempójánál. Nehéz megállapítani mi a jobb: a posványban ücsörgés vagy kapni a pofánkba, aztán majd csak változik valami.

   TWA link


   Szólj hozzá!

   Alkotmány bírság +ó

   2009.11.09. 01:31 eMeL

   "az Ab-t elárasztják a népszavazási ügyek, és megismételte az elnökké választása óta nyilvánossá vált álláspontját, miszerint "a magyar alkotmányos rend legelkeserítőbb pontjának" tartja azt, amivé a népszavazás intézménye lett."
   link

   Számomra meg az az elkeserítő, amikor egy nagytudású, kiemelt pozícióban űlő ember nem képes ok-okozati összefüggéseket átlátni.
   Ha a megfelelő időben, amikor egy bizonyos 300 ft-os ügyről kellett volna felelős döntést hozni, hogy mehet-e a nápszavazás, akkor kiemelt bíráink felelőtlenségről és meggondolatlanságról (nem beszélve a szakmai alkalmatlanságról) tettek bizonyságot.
   Az emberek meg már csak ilynek. Mint a birkák. Ha a vezérkolomposok idióták, akkor a követőik is azok. És megfelelően reagálnak. Olyan kérdéseket tesznek fel, amelyeknek a megválaszolására alkalmasnak tekintik a vezérürüket.
   Persze az is nagyon elkeserítő, ha ilyen emberek nem értik a humort.
   Mert a feltett "fura" kérdések gyakran célzások a korábbi döntés komolyságára és értelmi szintjére.

   Szólj hozzá!

   Címkék: népszavazás alkotmány bíróság

   Lengyel igazság

   2009.10.30. 13:13 eMeL

   Lengyel László írta az alábbiakat.

   "A szocialisták kutuzovi módon hátrálnak és hátrálnak. Orbán minél többet foglal, annál több elköteleződést vállal magára. Minden város és megye kérni és követelni fog. Valamennyi ágazat – legyen a gazdaságban vagy a társadalmi rendben – várja a megváltó aranyesőt."

   Mit ne mondjak, mindig csodáltam, mennyire élesen lát. (Bár igaz, abban téved, hogy a kutuzovi szervezett, célzott tevékenység még nyomokban sem látható.)
   ...de (ha ez mind igaz, és tartok tőle hogy az), az új kormány rettentő nagy bajt fog zúdítani az országra.

   Eddig is nagy gondok voltak. Gyurcsány alatt könnyű álomban sodródtunk a vízesés felé, bajnai alatt megnyugodva hátradőlhettünk, van kapitány, tudja a feladatát, rutinosan kormányoz a zúgón át és már csak látszik majd a nyugodt víz.
   A hajó ugyanaz a viharvert bárka, a legénység ugyanaz a szedett-vedett népség, a fegyelem ugyanaz a semmi, de van esély, hogy ha a nyugodt vizekre hajózunk, akkor majd... majd egyszer... rendbe szedjük ezt a hajót és felvehetjük a versenyt a többiekkel, a nagyobb, szebb és gyorsabb hajókkal is.

   De most persze látni kell, hogy a következő kapitány ugyan nagyszájú, de sokaknak elkötelezett, még ha akarja is (akarja-e?) sem képes majd igazi rendet tartani. Túl sok a csókos, az ígéret, azok akiknek elkötelezett. Túl nagyok az elvárások vele szemben és nem tűnik úgy, hogy meglenne az a rendkívüli képesség, hogy mindezen bajok özönében kézben tartsa, sőt rendbe szedje a hajót.

   3 komment

   Címkék: jövő orbán magyarország lengyel választások

   Kínai nyelv

   2009.10.15. 14:59 eMeL

   Érdekes:

   我們在匈牙利購買
   我们购买了匈牙利

   Ez a google fordító szerint ugyanaz.
   Persze lehet természetes bármely nyelven a többféle fordítás, de hogy a 'hungary' mitől nem azonos?

   Fordítás   Szólj hozzá!

   Címkék: kínai

   Kezdetek

   2009.10.15. 11:44 eMeL

   Íme megalkottam egy második blogot a régi emel.freeblog.hu mellett. Korábbi írásaimat ott találod meg. A jövőben a reakciókat, vitákat itt kezelem. A emel.freeblog.hu címre a hosszabb, átfogóbb írásokat szánom, míg ide a pörgősebb, aktuáisabb, csapongóbb és vitát kiváltó hírek, írások kerülnek.

   Szólj hozzá!

   Címkék: freeblog link emel

   süti beállítások módosítása