HTML

MO 2.0 Vélemények, javaslatok. Remény?!

MO 2.0 Vélemények, javaslatok egy jobb MO reményében.

Friss topikok

Linkblog

Orbán (jó/rossz?) pontjai

2010.06.09. 12:00 eMeL


Az hogy megszorítás orbán huszonix pontja, az nem kérdés, de nem is lényeges. Ez szükséges lépés.

A probléma nem itt van.
Ha ennyire egyszerű lenne a világ, hogy felírok egy papírra két pontot és készen is vagyok, akkor már megcsinálta volna ezt más is, korábban.

A közszféra feladatait (törvények százait!) kellene _először_ átfésülni, korrigálni, egyszerűsíteni. Kezdve azzal, hogy katalógusba szedi valaki, mi egyáltalán az állami feladat (vagyis mire kell egyáltalán ilyen irányú törvény, személyzet, hivatal, hatóság, ügyintéző stb.). Aztán megléphető a létszámcsökkentés, mert a csökkentett létszám képes jobban ellátni a feladatokat mint eddig. De ez a fűnyírósdi is csak káoszhoz fog vezetni, mint az eddigiek (gyurcsányosodik ovi is rendesen).

A minimálbér megadóztatása is nagyon tiszteletreméltó, csak az a gond, hogy valójában a gazdaságnak 'csupán' a felét bolygatja meg, teszi átláthatatlanná a viszonyokat és igényli az átszervezést, költségátkalkulálást. Szóval egy 'kicsit' átgondoltabban, sok más szempont újraszabályozásával _együtt_ szabad meglépni.

A lineáris jövedelemadónak is csak akkor van értelme, ha egütt jár az egész adórendszer átdolgozásával. Az sem egy napi munka.
Minden (értsd minden!) adókedvezmény törlése, vagyis az szja bevallás/nyilvántartás is értelmét veszti. (a bérkifizető levonja az adott százalékot és átutalja az államnak, és ezzel vége is a procedurának!). Én támogatom, mert az egyszerűsítés lassan létkérdés. De akkor olyan ember tegye, aki akarja és tudja, ez a kókler tempó nekem eddig nem meggyőző.

Ahogy én látom: vannak ötleteik 'osztán majcsak kialakul'. Ennyi a tudomány.
Ez egy felívelő gazdasági szakaszban még el is megy, de válságban életveszélyes. Ez az egész a valóságban nagyon cinikus, igenis az!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emel.blog.hu/api/trackback/id/tr562068588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-lyla- 2010.06.10. 13:37:57

egynapi...
procedúra...
és ne szard oly szaporán a tótán azt a hihetetlenül sok spanyolviaszt...
süti beállítások módosítása