HTML

MO 2.0 Vélemények, javaslatok. Remény?!

MO 2.0 Vélemények, javaslatok egy jobb MO reményében.

Friss topikok

Linkblog

A Feltétel Nélküli Alapjövedelem (FNA)

2021.09.03. 09:55 eMeL

 

A Feltétel Nélküli Alapjövedelem lényege egy hatékony és jól működő rendszer.

Pont felejtsünk el minden, azaz minden bürokráciát ezzel kapcsolatban!

Mennyi emberi (felesleges munkát) lehetne kiváltva vele. :)

 A FNA kiutalása logikailag egy számítógépes program. A népességnyilvántartás alapján bankszámlákra utal. Ennyi. Egy tucat ember üzemben tudja tartani. (Ha már a népességnyilvántartás úgyis létezik, de az egy állam működésének az alapfeltétele.)

 Az én elképzelésemben a FNA bevezetésekor csak a megélhetési létminimum összege lenne.
Ez most mennyi? Talán 50.000-70.000 Ft? Természetesen ha a társadalom igényli, a társadalmi folyamatoknak megfelel (pl. munkaerőpiac) és a gazdaság lehetővé teszi, akkor emelhető. Innen szociálpolitika.

De a megélhetési minimum az Europában a minimum. Senki nem fagyhat meg az utcán vagy éhezhet. Mármint olyanok szemében, akikben a legkisebb humanizmus is megtalálható.

 Ez nagyon kevés pénz. De nem a belvárosokban, és nem önálló lakásra, nem változatos és különleges étkekre, hanem az éhezés elkerülésére talán elegendő. És ennyit még a magyar gazdaság is képes kitermelni.

 Az alapja is megvan. Csak akarni kellene.
Először is a támogatási rendszer teljes átszabása.

 Jelenleg is számtalan segély, támogatás, kiutalás van, összevissza egy követhetetlen káosz, amiben az ügyetlenebbek (pl. hátrányosabb helyzetűen) elvesznek és kevesebbet tudnak megszerezni belőle, az ügyesebbek meg átfedésekkel sokat, többet kaphatnak, néha teljesen indokolatlanul, mert jövedelemtől független ingyenes étkezés a gyerekeknek vagy jövedelemigazolással támogatások, de a jövedelemigazolások (főként a valós vagyoni helyzet) valóságtartalma igen kétséges. 

Ez a segélyezési, támogatási rendszer egyszerűsödne és hatékonyabb lenne. A költsége még alacsonyabb is lenne, különösen ha a hatalmas bürokratikus intézményrendszer megszüntetését is beleszámítjuk. 

A segélyek nagyrésze egyszerűen kiváltható az FNA-val.

Minimálnyugdíj, munkanélküli segély, rokkantnyugdíj, családi pótlék, beteg gyermek gondozási díj, stb.
Ekkortól csak sokkal kisebb intézményrendszer szükséges, csak speciálisabb (vagyis kevesebb számú) ügy intézésére. Mert az FNA után még maradhatnak speciális segélyek, de azok már lényegesen specifikusabbak, vagyis jobban kézbentarthatóak és ezért igazságosabbak lehetnek. A jelenleg ilyen célra költött összegek szerintem hasonló mértékűek az FNA alapján kifizetettekkel.

 Vagyis a segélyezettek és a kiskorúak ellátása fedezve.
A kiskorúak esetében annyi változtatást érzek fontosnak, hogy csak részben kapják bankszámlára utalással a pénzt, mivel akkor nem garantált mindenben az érdekeiknek megfelelő felhasználás. A kiskorúak az FNA egy részét természetben kaphatják, pl. ingyenek tömegközlekedés (hogy eljussanak az iskolákba), ingyenes oktatás, beleértve az összes tanszert, tankönyvet és kirándulást, ingyenes óvodai, iskolai étkezést, stb. 

 A nyugdíjasoknál még egyszerűbb. Az FNA az a minimálnyugdíj összege is. Akiknek nincs jogviszonya, azok is ennyit kapnak. Mert emberiesség alapon ennyit kapniuk is kell. Az ennél magasabb munkaviszonnyal szerzett nyugdíj az FNA-val csökken és az ezt meghaladó összeg kerül kiutalásra szerzett nyugdíj címen. Vagyis a nyugdíjasok esetében is fedezve van a FNA alapja. 

Persze a nyugdíjrendszer nem árt ha egyrészt igazságos és másrészt több pilléres. Az FNA mint alap, a szerzett jogviszony alapú (természetesen egyéni nyugdíjszámlák mellett) a dereka és az egyéni megtakarítások rendszere kiegészítésként. De ez egy önálló téma.

Az aktív korúak két csoport. A munkaviszonyban állók és akik nem. Akik nem dolgoznak azok vagy nem tudnak vagy nem akarnak. Akik nem akarnak, azoknak is érdemes egy nagyon alap jövedelmet (ez ugye az FNA) biztosítani, mert egyrészt -mint írtam- nem szép a hajléktalanság és éhezés látványa egészséges lelkű embereknek, másrészt etikai alapon innen a bűnözés elvi alapjait is megállítjuk, miszerint ("éheztem, kenyérre kellett").

 Akik nem tudnak dolgozni, azokat meg társadalmi szolidalitás alapon nem hagyhatjuk magukra és ugye eddig is kaptak segélyezést. Ha káoszos és igazságtalan rendszerben is, de ezt már írtam.

 A dolgozók meg szja-t fizetnek és egyéb számtalan elvonás van a nyakukban. Ezeknek az  FNA-t adóvisszatérítésként lehet értelmezni. Gyakorlatilag adócsökkentés. Ki az aki az adócsökkentést kritizálja? Én nem értem meg! Akár egy egykulcsos (ezért egyszerű, általam támogatott) rendszerbe is behozzuk ezzel az alacsonyabb jövedelműek adókedvezményét, vagyis többkulcsossá vált az alapvetően hatékony és egyszerű adórendszer. Nekem szimpatikus módszer :)

 Persze van kiesett adóbevétel és talán kell az FNA növeléséhez is többlet adó.
Erre meg ott a vagyonadó illetve az ingatlanadó.
Egykulcsos jövedelemadó mellé teljesen etikus, de az én értékítéletem szerint minden társadalom igazságosságának az alapja kell hogy legyen a vagyonadó.

 Az ebből befolyó összegek bőségesen fedezik az állami bevételi igényeket.

 Ráadásul egy átlagvagyonnal rendelkező ember is tekintheti az FNA-t adómentességnek.
Többlet adót kapott, de "ingyenpénzt" is. Muszáj mindent egyenlegben vizsgálni, a teljes adóterhelést és az összes támogatást egységben kezelni.

 De a vagyonadó is egy külön, és hosszú, nem könnyű téma. Majd máskor.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emel.blog.hu/api/trackback/id/tr9216678774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2021.09.03. 09:59:51

Még egy kiegészítés.
Az FNA segítené a gazdaság versenyképességét is.
A cégeken kevesebb lenne a bérteher nyomás.
Ne feledjük, hogy most sok nagyon alacsony hozzáadott értékű munka végzése ellehetetlenül, képtelen kitermelni a minimálbért és a rá terhelt adókat.
Ezeknek is segítene.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2021.09.03. 10:05:11

Az FNA további előnye egy létbiztonság érzet.
Pont a "bérrabszolga" mentalitáson segítene túllépni.
Nem kell azonnal minden észvesztően rossz munkát elveszíteni, hogy éhen ne halljon a dolgozó.

Elképzelhetetlenül erős mentális javulást hozhatna ebbe a beteg társadalomba végre némi létbiztonság érzet.
(megjegyzem a szocializmus egyik előnye ez volt, a létbiztonságba vetett hit)

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2021.09.09. 14:43:54

@eMeL: "rossz munkát elveszíteni"

rossz munkát ELVÁLLALNI... így helyes

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2021.12.29. 11:02:34

Mivel mindenkinek JÁR így nem is lehet segély :)

A segély az jövedelempótlás az én írásomban meg a társadalom közös értékteremtéséből (ezzel az adókból) egy visszatérítés, részesedés.

Tulajdonképpen az "állam" egy nagy részvénytársaság, aminek minden polgár részvényese és részesedést kap.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2021.12.29. 13:01:19

Az "RT" jelkép.
Azt kívánja jelezni, hogy "közös tulajdon, minden polgáré, egyformán", ugye a demokratikus szavazás és a jogegyenlőség is ezt jelzi.
És mindenki születése jogán "részvényese", ha maga nem is tett érte sokat, de ősei építették, harcoltak érte, tartották meg, így jogalapja van.
Innen veszélyes a "határon túliak állampolgársága" és a mindenféle reális feltételek nélkül adott állampolgárság.
Összekavarja a dolgokat.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2022.09.05. 13:37:04

"Kipróbálni" és "kis csoportban": na ez az FNA lényegét veszi el, vagyis a kísérlet értelmetlen és hiábavaló.

Én abban hiszek, hogy be kell vezetni egy akár csak jelképes alacsony összeggel (mondjuk havi 20-30 ezer forinttal). És az összeget növelni, amikor lehet.
A bevezetéssel (és a növeléssel) párhuzamosan eltörölni különféle juttatásokat, kedvezményeket vagy segélyeket.

Pl. a gyerekek ingyenes étkezése és iskolába tömegközlekedése valamint ingyenes tanszere. Ez egy olyan dolog, amit megkapnak az első-csökkentett FNA összegből.
Az SZJA fizetők megkapják, mintegy nulla kulcsú adócsökkentést (párhuzamosan a lineáris jövedelemadó akár pár százalékkal emelkedhet is, hiszen a nulla kulcsos alap az átlag (vagy akármennyi) szintig még adócsökkentést is hozott.

Vagy ugyanígy a most nagyon esedékes nyugdíjlemaradás pótlására a nyugdíjasok megkapják. Nekik mindegy, hogy FNA nével jön az a huszas vagy nyugdíjrendezés címen, stb, stb. Ahogy leírtam korábban.
Csak FNA keretében minden egyszerűbbé és hatékonyabbá (kevesebb bürokrácia és ügyintézés) válik.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2022.09.05. 13:42:13

@eMeL: [*]

"Kipróbálni" és "kis csoportban":

Benne van a nevében: Feltétel nélküli.
Másrészt, ha egy csoport kap, egy másik nem... no onnan a paicgazdaság feszültséget generál és nagyon fals eredményeket kapunk.

Na ezért butaság ez a tesztüzemes dolog.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2022.09.05. 14:19:01

A fejlettebb és igazságosabb társadalmakban már most van egyfajta FNA, ha nem is merik annak nevezni.
USA, EU mind a pandémia mind a rezsiválság alatt sokszor fejkvóta alapúan osztott/oszt pénzt, gyakran havi rendszerességgel is.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2023.06.02. 05:17:20

Alapelv nálam, hogy a gyerekek alanyi, állampolgári jogon kapnak állami ellátásokat ill. támogatásokat.
Függetlenül a szüleik jövedelmi vagy vagyoni helyzetétől.
Azt ők kapják, nem a szüleik.
Persze korrekt társadalmakban a társadalmi igazságossággal ettől nincs baj.
Korrekt jövedelmi, társasági adózási és vagyonadózási rendszerek mellett (ahol a törvények jók és a hatóságok működnek), ott ez nem gond, a "gazdagok" jó sokat adóznak, nem lehet gond ha valamennyit a gyerekeik visszakapnak az államtól.

Úgy általában, egy korrekt társadalomban a tisztességes adózók kapnak is valamit vissza a befizetett adójukért...

... és bármennyi gond lehet nyugaton, pl. Ausztriában, mint látható, sokkal tisztességesebb országot építenek mint a mi
süti beállítások módosítása