HTML

MO 2.0 Vélemények, javaslatok. Remény?!

MO 2.0 Vélemények, javaslatok egy jobb MO reményében.

Friss topikok

Linkblog

Energiatakarékosság.

2022.10.20. 10:26 eMeL

Beruházni mindenféále alternatív energiaforrásokba (pl. napelem és szélerőmű is). Mégha ezek időszakosak is.

És mellé nagyon nem ártana kilépni a múltszázad eleji technologiai burokból.

Az én javaslatom (egész EU-ra) az 5 perces kvantálással a pillanatnyi áramárat és fogyasztást rögzítő villanyórák bevezetése. (akinek ilyen van, az olcsóbb tarifával kapja az áramot, a piac majd megoldja ütemezetten a cserét).

Mellé informatikailag azonnal, bárkinek a netről hozzáférhető tarifa információk.
A jelenlegi 5 perc és a következő 5 perc megállapított tarifája, és az ezt követő időszakok tervezett 5 perces tarifái jó előre megtippelve.

Ezután az autótöltés, fűtési-hűtési rendszerek, de akár a mosó és mosogatógépek is a programjukhoz igazított legolcsóbb tarifával akarnak majd működni (és ugye ha kevés az áram, akkor drágább, ha túl sok van belőle, akkor olcsóbb lesz).

Egyszerűen hatalmas a potenciál abban, hogy a cégek-hivatalok-háztartások úgy ütemezzék a fogyasztást, hogy az minél jobban alkalmazkodjon a kínálatzhoz.

Minden esetben ez nem lehetséges, de a legszembetűnőbb esetekben pl. autótöltés, hogy "reggel 8:15-re 75%-ra legyen töltve" elvárás vagy hőtárolós elektromos fűtés esetén triviális és a mosást, mosogatást sem nagy varázslat úgy időzíteni.

Érdekes módon pl. a sziget üzemű napelem felhasználk hamar rászoknak, hogy napsütéskor kell a nagy energiaigényű gépeket bekapcsolni, ha az nem okoz problémát.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emel.blog.hu/api/trackback/id/tr5817958418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2022.10.20. 10:42:45

Olyan minimális széleslátás sem ártana, hogy ott támogatom a napelemet, ahol érdemes energetikailag.
Pl. mekkora potenciál lakozik abban, hogy valamely munkahely kap támogatást napelemre és elektzromos autóra a dolghozóinak, mert vállalja, hogy a napelemekkel a dolgozók elektromos autóit tölti napközben.
Ezek az autók meg hazamennek délután és az aksijukból betáplálnak az elektromos hálózatba este annyit, hogy bőven maradjon másnapra munkába menni még.

Egyszerű, csak tervezni és szervezni kell, nem politikailag motivált pénzt szórni.
süti beállítások módosítása