HTML

MO 2.0 Vélemények, javaslatok. Remény?!

MO 2.0 Vélemények, javaslatok egy jobb MO reményében.

Friss topikok

Linkblog

A kommunizmus divatja

2023.09.05. 08:16 eMeL

A kommunizmus divatja akkor szokott előkerülni, amikor tényszerűen valami nagy baj van már a kapitalizmus működésével, félrement, torzult, valahol megjelent valami túlhatalom.

Ugye a kapitalizmus alapvetően a vevők hatalmáról szólna. Demokratikus dolog, ahol a vevők a szavazók, a pénzükkel szavazzák be és ki a kapitalista játékosokat a "show"-ból.
A vevő dönti el melyik gyártó vagy szolgáltató lesz sikeres, ki lesz gazdag ill. győztes. Kit jutalmaz és kit büntet.
Ehhez szabad piac és szabad verseny kell. Monopoliumok, kartellek ártanak a szabad versenynek.
A Smith féle alap egy nagyon sok kínálatot mutató versengő vállalkozói körről szól, ahol ár-minőség verseny van a számtalan szereplő között és mind a vevők kegyeit keresi.
Az állam feladata meg a tisztességes üzleti verseny biztosítása (büntetőtörvénykönyv pl. csalás definíciója) és a piaci szereplők megregulázása, különösen az erőfölénnyel visszaélés, kartell, monopolium megtiltása.

Persze szép és jó egy igazságos társadalom keresésének a vágya, de én egy tisztességes (demokratikus és jogállami) szocializmussal is megelégednék, ami nem fututórisztikus vágyakat kerget, csupán valós megoldásokat kíván adni a létező problémákra.

Ha meg a rossz szájíz miatt a szocializmus nem jön össze, legalább egy igazságos, valóban jogegyenlőség alapú és valódi demokráciára épülő kapitalista rendszert (mert ez most inkább csak a látszat).

3 komment

Címkék: gazdaság demokrácia kommunizmus kapitalizmus szocializmus kormányzás jogegyenlőség Demokrácia

A bejegyzés trackback címe:

https://emel.blog.hu/api/trackback/id/tr8818207697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2023.10.23. 16:52:36

Nem a tulajdonviszony a probléma, attól lehetne jó, ha az érdekeltség és a célok megfelelőek (amihez meg kell a demokrácia).
Emellé az alap polgári elvárás a jogállam is.

A kapitalizmus demokrácia és jogállam nélkül nagyobb pokol tud lenni, mint amit a létező szocializmusban láttunk. Mert olyan veszett kapitalista rendszereket is lehetett látni.

Nem a jól sikerült, jól működő (nyugati, polgári múlttal rendelkező) kapitalizmusokat vessük össze a keleti-ázsiai feudál-szocialista rendszerekkel!
Ez igazságtalan.
A délamerikai, délázsiai és afrikai kapitalizmusokat nézted már?

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2023.10.23. 17:37:34

"A szocializmus hátrányai közé tartozik a hatékonyság és a növekedés hiánya. A szocialista rendszerek gyakran kevésbé hatékonyak, mint a kapitalista rendszerek."

A "gyakran" szó fontos.
A létező szocializmusoknak az volt a problémája, hogy diktatórikusan kellett létrejönniük.
Egy demokratikus szocializmusban ezen a gyerekbetegségen túl lehet lépni.
Megjegyzem a 70-es években már lehetőség nyilt volna a többpártrendszerre, a demokráciára és a jogállamra.
Még a gazdaság is átalakulhatott volna igazi versenygazdasággá, ahogy az igen sok területen valósan át is alakult!
Az új gazdasági mechanizmus sem azért bukott el, mert nem volt jó alternatíva, hanem mert moszkva veszélyt látott benne, csak az ortodox orosz megoldások tetszettek nekik.
No de egy demokratikus rendszerben lenne olyan "nagy tertvér", aki beleszól hogy szervezz hatékony gazdaságot.
És nagy tévedés hogy csak a tervgazdálkodás a szocialista út. Ez egy akkora tévedés, amit csak szemellenzősök tudnak elképzelni.
A tulajdonviszonyok és a versenypiac egymástól teljesen független fogalmak.
A kisvállalkozásokat a szocializmus eszmélj sem korlátozza.
A középvállalkozások szövetkezeti formáját sem akadályozta!
A nagyvállalatok meg már nem úgy működnek, mint az 1920-as 1930-as években :)
Mára már nem a tulajdonosok irányítása alatt állnak a nagyvállalatok, már igazgatótanácsok és felügyelő bizottságok irányítják.
A tulajdonos egy bankok, biztosítók, önkormányzatok, befektetési tőkealapok keveréke... a valós tőkés tulajdonos személy gyakran 2-3-sok lépcsőfokkal messzebb van, és VALÓS döntést, irányítást nem gyakorol. Ez egy szocialista rendszerben is ugyanilyen működő nagyvállalatot eredményezhet, ahol az igazgatótanács érdekeltsége (és a politika kizárása a gazdasági döntésekből) dönt, nem a tulajdonos.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2023.10.23. 18:26:56

Tisztán elvi logikai gondolati úton a szocializmus demokratikusabb lehet mint a kapitalizmus, hiszen nincsenek a demokratikus pártstruktura működését torzítani képes nagy vagyonok és érdekeltségek, hogy a politikába "befektetéssel" gazdasági előnyöket legyenek képesek szerezni.
süti beállítások módosítása