HTML

MO 2.0 Vélemények, javaslatok. Remény?!

MO 2.0 Vélemények, javaslatok egy jobb MO reményében.

Friss topikok

Linkblog

MANYUP

2011.11.21. 08:50 eMeL

Egyet értek abban, hogy nagy kár volt szétbarmolni a rendszert és hogy számszakilag nincs rendben a nyugdíjak finanszírozása, sőt még a manyup állami kezelés alá helyezésével sőt a nyugdíjadóval is. Szóval első ránézésre a fidesz mintha jó irányba haladna. CSAK egy dolog hiányzik a "rendszerből". A közmegegyezés.

Az egész kiróvó alapu nyugdíjrendszernek van egy alapja: a közmegegyezés. Ha az emberek nem hisznek benne, hogy azért fizetnek be, mert kapnak valamit vissza, akkor bukta az egész.
A fidesznek pedig (szokás szerint) csak az egész ÉRTELMÉT sikerült tacsra tenni, miközben néhány apró elem jó helyre került. Bravó! Micsoda szakértelem!

Az valójában nagyon mindegy, hogy az egyébként sem cimkézetten beszedett adóbevételekből milyen jogcímen hová költenek.
Nem istentől való az áfából nyugdíjat fizetni. Hiszen a benzin adójából sem csak utak épülnek.

A manyupot bevonni nem gáz, csak elsőként FILLÉRRE be kellett volna vonni a forint állampapírok likvidálásába. Hja, a tisztesség.
Másodsorban valódi, névreszóló "nyugdíjszámlát" kialakítani azonnal, ahová rávezetésre került volna a bevont összeg, nevesítve.
Aztán erre a névreszóló számlára vezetni az eddigi manyupos részt is. Vagyis a manyup szellemi alapja változatlan maradhat, de olcsóbban és a költségvetésbe bevonva működne tovább.

A névreszóló számla ugyan továbbra is tőkeeszköz nélküli állami számla (csak egy szám egy komputerben), de ugyanolyan igérvénnyel és jogosítványokkal, mint minden más ÁLLAMPAPÍR.
Sőt minden évben vagy az infláció szerint vagy az éves átlagos állampapítr hozam szerint (vagy ezek keverékeként) fel kell szorozni, hogy értékörző és valós (az emberek által maguknak érezhető) befektetés legyen.
Azt érezzék az emberek, van értelme befizetni a nyugdíjalapot, hiszen továbbra is van várható (hihető) kifizetés mögötte.

Emellett persze a további nyugdíj alapú elvonást is nevesítve ketté kell osztani. [Nem kell átnevezni adóvá, elég nevesíteni és megmondani milyen célű a befizetés.]
A közösségi nyugdíjjárulék egyik fele állami alapnyugdíjra jogosít, a másik fele szolidáris nyugdíj alap.
Az alapnyugdíj mindenkinek jár, egy minimálnyugdíj (ami éhenhalni sok, megélni kevés), aki befizette egy adott ideig a nyugdíjjárulékot. Ugyanúgy mint eddig. Az elv nem változik. Munkára ösztönöz a tény, hogy melózni kell az alapnyugdíj jogosultságáért.
A szolidáris nyugdíjrész azoknak ad biztonságot, akik belekezdtek a nyugdíjalap fizetésébe, de valami oknál fogva nem sikerült megszerezni az alapnyugdíj jogosultságot. Legegyszerűbb esetén pl. rokkantság esetén, de ide vehető az elismert munkanélküliség is.
A társadalom többi tagja, akik nem jogosultak még a szolidáris nyugdíjra sem, persze valamilyen segélyezési rendszerbe kerülhetnek, de az már egy másik alrendszer és egy másik téma.

Persze a befolyt pénzt a valóságban mind egy szálig a jelen nyugdíjasaira osztják szét, de könyveléstechnikailag a pénzt a saját nyugdíjára fizeti mindenki és az állam SZAVATOL. Sőt előre megadja a játékszabályokat, mint bármilyen BEFEKTETÉS esetén.

Mindehez a múltat is rendbe kellene rakni. Már húsz éve kellett volna! A korábbi befizetéseket valamilyen kalkulációval szolgálati évekre és névreszóló összegeket tartalmazó gyüjtőszámlára kell konvertálni.
Nem könnyű feladat. De hát valahogy most is "forintosítják" az emberek életen át befizetését nyugdíj összegre. Csak hát minél korábban, minél közelebb tesszük ezt a befizetés időpontjához, annál közelebb áll a kalkulált összeg a valósághoz és az igazsághoz. Ami a politikusok vélekedésével ellentétben kulcsfontosságú egy társadalom működtetésében.


Persze a nagy gond, hogy mindez már késő. A fidesz legnagyobb gondjával szembesülünk: először gondolkozni, tárgyalni, tervezni kell, és csak aztán "intézkedni"!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://emel.blog.hu/api/trackback/id/tr793399849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása