HTML

MO 2.0 Vélemények, javaslatok. Remény?!

MO 2.0 Vélemények, javaslatok egy jobb MO reményében.

Friss topikok

Linkblog

Az MNB esete a kur... QR... kóddal.

2022.12.03. 11:12 eMeL

Van/volt egy kiváló ötletet (kivételesen valami jó) az MNB-től, a szabványos QR kód a számlán, blokkon, pénzbekérőkön vagy csak a piacon a répán... na azt elszabotálták a bankok és a "politika" valamiért nem akarja kisajtolni belőlük. (*)

Mondjuk akkor is kárhoztatom a fideszt.
Egyrészt a banki utalásokat (mint készpénz helyettesítést) nem szabad költségekkel terhelni. Ennyi. Nincs indoklás, evidencia!
Másrészt, amikor kényszerítették a cégeket a kártyaelfogadásra, akkor nem adtak meg "ársapkát" (valahogy akkor még nem jutott eszükbe).
Ha a bankoknak kétszer akkora kártyaforgalmat generál a jogalkotás, akkor ezzel egyidejűleg --tisztességes kormány esetén-- lefelezi az ehhez kapcsolódó jutalékot.

De hát a politikai elitünk és bankjaink a "lopni és lopni hagyni" elve alapján szimbiózoisban él.
A politika hagyja agyonterhelni a banki ügyfeleket, amíg a bankok leadják a lét a politikának.

(*) sok elmaradott országban, pl. ahol gyenge a kártyaelfogadó rendszer hamar kitalálták ennek mintáját, az MNB-nek csak szabványosítani kellett egy formátummal.
Az afrikai piacon a használt bringaárus minden bringára ragaszt egy QR kódot, ami tartalmazza hogy milyen bankszámlaszámra milyen összeget kell fizetni. De ha a vevő összeválogat némi zöldséget és gyümölcsöt, akkor is működik, az eladó a telefonján összeadja, megjelenik az eladó kijelzőjén a megfelelő QR kód és a vevő máris fizethet. A vevő csak lefotózza a QR kódot, és újlenyomattal hitelesít és máris kifizetve; az eladó telefonján csippen hogy megjött a pénz.
De ugyanígy a kapott számlákat, csekkeket is kifizetheti. (nem ám minden cég fejleszt egy sajátot, nálunk pl. a posta és folyamatban van több banknál is.

Pedig ez akkor nagy dobás, ha egyetlen szabványost használ mindenki és minden bank kötelezően elfogadja.

Nem mellesleg ha nem a lehúzás és haver cégének támogatása a cél, akkor nem is kell pénztárgép a boltba vagy piacozónak, nem beszélve egy rágógumi automatáról, ha bankkártyával vagy QR kódos banki utalással fizették a vételárat. És akkor már lehet ott tartunk mint amit dániában láttam, hogy sok boltban az van kiírva, hogy csak bankkártyás fizetés lehetséges, készpénzzel nem foglalkoznak.

Szólj hozzá!

Címkék: fidesz magyarország bank kormányzás bankadó MNB QR

A bejegyzés trackback címe:

https://emel.blog.hu/api/trackback/id/tr4617993704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása