HTML

MO 2.0 Vélemények, javaslatok. Remény?!

MO 2.0 Vélemények, javaslatok egy jobb MO reményében.

Friss topikok

Linkblog

Too Big To Fail

2023.07.31. 07:29 eMeL

Mindig ugyanaz az alapprobléma: Too Big To Fail

Pénzügyi cég?
Nagy Bank?
Könyvvizsgáló?
USA három nagy autógyár?

Az egész "modern piacgazdaság" legnagyobb baja, hogy amire kitalálták, a piaci verseny, ami nem csak hatékonyság, de az alkalmatlanok kisszelektálása is, na az régen nem működik a túl nagyra nőtt cégekkel.

Értem én hogy kényelmes, de lehetne egy alapszabály, miszerint a piac mondjuk 10%-ánál többet egyetlen cégcsoport (nem egyszerűen cég, érdekeltségi kör!) sem birtokolhatja. [most még nem is beszélve a "keresztfinanszírozás" problémájáról. ahol a piaci erő (tőke és piaci arány) alapján újabb és újabb piaci szegmenseket "korrumpál"] [*]

Szóval a Nagy Könyvvizsgálók már párszor kiderült hogy sárosak, nehezen kiválthatók, ezért elnézték nekik. (a legsúlyosabb példa a pénzügyi világválság ahol AAA-s besorolást kaptak cégek, akik másnapra eltüntek, csődbementek... ugye pont a feladatát és célját nem teljesítette a könyvvizsgáló)

Ha nem lenne ilyen hatalmas méretű egy-egy hibázó (netán sáros) cég, akkor a piac kiszelektálhatná, pl. kártérítésekkel csődbe vinné és valaki más, alkalmasabb léphetne a helyére. De hát amíg a politika és a tőke összefonódása ilyen erős, addig a jogalkotástól nem várható, hogy valóban korlátozza a kvázi-monopoliumok kialakuló gazdaságát.


[*]: "Korrumpál jelentése, magyarázata: megveszteget; elzülleszt, itt utóbbi jelentés."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://emel.blog.hu/api/trackback/id/tr4818182763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása