HTML

MO 2.0 Vélemények, javaslatok. Remény?!

MO 2.0 Vélemények, javaslatok egy jobb MO reményében.

Friss topikok

Linkblog

Nyugdíjrendszer, ahogy én képzelem.

2024.06.17. 23:23 eMeL

Három pillér lehetne (szerintem az lenne jó).

Egy Állami Alapnyugdíj (amit később a Feltétel Nélküli Alapjövedelem válthat ki)
Ez a normális élethez kevés, de a nyomortól megóv kategória.
Ezt akár nyugydíj-járulék fizetés nélkül is jár. Állampolgári jogon. (Humanizmus, Europában senki nem éhezhet és fagyhat meg az útszélén, ennél azért gazdagabbak vagyunk + Társadalmi Örökség: az ő illetve felmenői munkája miatt létezik az ország, a föld és a természeti kincsek a polgárok közös tulajdona [amit az állam csak kezel, nem birtokol... sőt a magántulajdonba adás is csak egyfajta "bérlet, kizárólagos használati jog", amit adók fizetésével kell teljesíteni]. Ennek a közös vagyonnak és a közösen birtokolt Államnak a bevételei fedezik ezt az alapnyugdíjat/alapjövedelmet. Ez persze a tisztes élethez kevés, de a nyomortól megvéd. Csak alap ugye.

Erre kell építeni a levont nyugdíjjárulékok pontos elszámolásából származó nyugdíjkifizetést. Ezt egyszerű biztosítás matematikai elvekkel kell megalkotni. A kezelését az állam végzi (hisz adó szerűen szedi be, akkor adja az állami háttér biztonságát is és részesüljön a finanszírozási biztonságból ezért). A befizetéseket pontosan nyilvántartani. Minden év végén annyi kamatot hozzáírni, mintha állampapírba lenne fektetve. Erről tájékoztatni elszámolásban a tulajdonosokat. A kifizetés is a szokásos biztosítás matematikai: van a várható élettartam és a felhalmozott összeg. Innen banktechnikai kérdés az ütemezett kifizetés. Így persze nincs örökösödés, hiszen a felhalmozott nyugdíjalap biztosítási alapon lesz kifizetve.
Kérheti fix ütemezéssel kifizetve is, akkor ameddig tart a pénzből addig kapja, ha elfogyott, akkor onnan nem. Végülis az ő pénze, úgy használja ahogy akarja. Ha marad mert hamarabb hal meg, akkor lesz ebből örökség.

És ettől persze bárki takaríthat meg magának alapokban és ha ez hosszútávú (nyugdíjcélú) akkor mivel az társadalmi érdek is, így kaphat rá adókedvezményeket. Támogatható cél.

 

És hát egy negyedik forrás, ami nem nyugdíjcélú, de ugye egy élet alatti felhalmozás még jön a nyugdíjas évekre. Pl. ingatlan, ami az aktív munkaévek alatt keletkezett.

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság nyugdíj adó

A bejegyzés trackback címe:

https://emel.blog.hu/api/trackback/id/tr6118426287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása