HTML

MO 2.0 Vélemények, javaslatok. Remény?!

MO 2.0 Vélemények, javaslatok egy jobb MO reményében.

Friss topikok

Linkblog

"a piac láthatatlan keze"

2024.07.16. 02:23 eMeL

"a piac láthatatlan keze"... valahogy a kapitalizmus-kritikából nem akarják elfogadni azt, hogy ezt a szabályt Smith a szabadversenyre hozta, ahol kvázi végtelen számú piaci szereplő küzd.
De a "modern" kapitalizmus tele van monopoliumokkal, duopoliumokkal, oligopóliumokkal... vagyis a szabadpiaci verseny legalapvetőbb kritériuma nincs meg.
Ebben a helyzetben csak az állam piacszabályzó szerepe tarthatja fenn a kapitalista versenyt. De itt meg van egy kis probléma. Ez csak tiszta demokráciában működik, ott alkothatók tisztességes versenypiaci szabályozások.
De mára a politika, demokratikus rend is korrumpálódott, az a párt (pontosabban politikai erő) a győztes amelyik mögött a pénztőke áll. Persze az minden párt mögé beáll, mert biztosra megy, de a pártok nem is a tömegek érdekeiben politizálnak, a "gazdáiknak" felelnek meg. Persze mivel a formális demokratikus kereteket fenn kell tartani[*] így finoman egyensúlyoznak a finanszírozók és a szavazók között, persze ebben is segít a tőke, a médián keresztül is manipulál.

[*] A demokratikus parlamentarizmus fontos keret, hiszen ezzel lehet a tömegeket féken tartani. Letudható minden azzal, hogy legközelebb majd másik képviselőt választ. Nem kell lázadni, van békés, parlamentáris út az érdekérvényesítésre. (Persze az az új/másik képviselő sem őt fogja a valóságban képviselni, de hát semmi nem tökéletes).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://emel.blog.hu/api/trackback/id/tr6118447363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása