HTML

MO 2.0 Vélemények, javaslatok. Remény?!

MO 2.0 Vélemények, javaslatok egy jobb MO reményében.

Friss topikok

Linkblog

Sulik, fidesz, sültkrumpli

2011.11.02. 02:33 eMeL

A finesznél is vannak jó ötletek, de a kivitelezés mindig rettentő és elfogadhatatlan.
[Ez már csak "genetikailag kódolt" a fijjugnál - nagyképű, arrogáns, öntelt és rettentő beképzelt mindenki aki porondon van náluk, a teljesítmény meg gyatra.]

Pl. az egész napos iskola nem egy ördögtől való dolog.
Mert hát mi is van ma?
Vagy egyik különóráról a másikra hurcolássza a szülő a gyereket, mert nem akarja a délutáni iskolai gyermekmegőrzőben tartani, feleslegesen pocsékolva a gyerek idejét, mert “céljai” vannak a gyerekkel, vagy a napköziben hagyja pangani, vagy egész délután teng-leng a kölyök.

A gyerekhurcolászás hatékony, de idő kell rá és sokba kerül.
Én csak tudom… csinálom.
Az ideális iskolai rendszer az lenne, ha délelőtt csak az elméleti tárgyak mennének, házi feladat nincs is, mert az órán tanítson az a tanár. Délután meg a készség, művészeti és sport foglalkozások mennének!
A lemaradók felzárkóztatására is csak délután jutna idő, de szakképzett pedagógusokkal, iskolaidőben!
A gyerekek meg a suliban lennének (védett környezetben), és a szülőknek csak a munkaidejük végeztével kellene felszedni a kölyköket, de akkor már nem kell otthon is rátanulni.

A délutáni foglalkozásokba szinte minden csoda beleférhet. A “tornaóra” helyett többféle sportból lehet válogatni, szakedzővel megtámogatva.
A zene nem csak valamiféle “énekóra”, a művészet nem “rajzóra”, de hangszeres vagy kórus, szinjátszás vagy bármi más művészet egészen a graffitiig. A lényeg hogy megfogja a gyereket! Na ilyesmi ma nincs ;(
Mindegy az csak élvezze a gyerek: csillagászattól, programozásig vagy balettig nincs korlát, a határ a csillagos ég.

Persze a következő kérdés: miből finanszírozzuk?
Hát a sportiskolák jelenleg “profiképzők”. Valójában annak meg rosszak, de legalább jó sokba kerülnek. Na az infrastrukturájukat, pénzüket, edzőiket ki kell rakni az iskolákba. Persze fociedzőnek minden napra jut munka egy iskolában, de egy asztalitenisz vagy hosszútávfutó edzőre csak kevesebb gyerek jutna, így egy egy edző több iskolát is elláthatna más-más napokon.
Ugyanígy a zeneiskolákkal. Ott sem általános zenei kultúrát akarnak adni, hanem csak olyanokat várnak, akik a zenei pályára akarnak lépni. Ahhoz meg túl drágák!
Ezeket is felrobbantani és máris jutna az iskolákba zenei képzés.

Kapcsolódik ide pl. a korengedményes nyugdíj. A balettáncosok és tubaművészek korengedményes nyugdíj helyett kijárhatnak az iskolákba. Mindjárt két probléma oldódik meg. A korengedmény helyett elvégezhető munka, az iskolákba meg nagyon komoly művészeti szakemberek.
Na ezen az úton továbblépve a korengedményes rendőröktől a tűzoltókig sokmindenkinek lehetne iskolai elfoglaltságot adni, a gyerekek meg “hús vér” emberekkel is találkozhatnának, nem csak pedagógusokkal (ennek langymeleg szubkultúrájával).

Persze ennek az ideának a kialakítása több évtizedes meló. De semmiként nem megy a fideszes stílussal. Igaz a 2/3 meg jól jött volna hozzá.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://emel.blog.hu/api/trackback/id/tr313346558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása