HTML

MO 2.0 Vélemények, javaslatok. Remény?!

MO 2.0 Vélemények, javaslatok egy jobb MO reményében.

Friss topikok

Linkblog

EU, kivehető aksi

2023.06.29. 08:09 eMeL

 

A nokia vonalom (még lumiánál is) hatalmas érdem volt nekem a levehető hátlap, és kivehető aksi.
A mai vékonyság miatt gondolom maga az aksi lesz a hátlap.
A triviális hasznon kívűl, hogy nem powerbankot cipelt valaki hanem vitt egy tartalékaksit vagy egyszerüen ha gyenge volt már, akkor kicserélte volt még egy hatalmas előny.
Sokkal jobb volt a törésmutatója!
A súlypont a hátára esett, sőt, még le is volt kerekítve a hátlap széle, ezért aerodinamikai okokból ritkábban tört a kijelző.
Hatalmas előny a vásárlónak, veszteség a gyártónak. (De ugye az EU a fogyasztóvédelem helye, nem a multikért van.... reméljük)
Nem mellesleg az is tetszett (ez is fizika, vagyis nem a design és külsőségek, csak a látszat uralkodott, hanem a szakértelem), hogy ha leesett skkor azonnal szétesett.
Hátlap leesett, aksi kiesett, három darabra esett szét.
Csak hát a fizika szerint ezzel felvette az esési energiát és nem a kijelző tört ripityára.

 

És ez a duma a vékony telefonnal értelmetlen, már használhatatlanul vékonyak (és csúszósak), úgyis azzal kezdik az emberek, hogy tesznek rá egy védőtokot.

Ha meg megmaradna a hátlap, akkor cserélhető hátlap is lehetne, bele tehető bank és ID kártyákkal, a hátlaphoz rögzített kijelzőre hajtható védőlappal (úgyis azonnal fóliázzák az emberek a kijelzőt, hogy védják)
Szóval a gyártó vékonyít, az ebből adódó problémákra meg a vevők vastagítanak, hogy védjék és használhatóbb legyen.

 

Persze jó lenne, ha pl. az elemekhez hasonlóan egy pár tucat szabványméret is kialakulna az aksiknál is.

Nekem erre az volt az ötletem, hogy az ÁFA mértéke adjon nyomást a gyártó felé.
Ha "szabványos" méretű, cserélhető az alkatrészek X százaléka a készülékben, akkor kedvezőbb alacsony ÁFA, ha ez nem áll fent, akkor nagyobb ÁFA sőt büntető adómérték.

Így a piaci versenyt meghagyjuk és mégis, ha valaki nagyon innovatív és ezért kell nem szabványosnak lennie az alkatrészének, akkor az a termék a magasabb fogyárat is elbírja. Ha meg csak a cégpolitika, a többlethaszon az egyedi alkatrészek miatt, akkor bünhődjön.

Ez igazából a versenyt, a piacot stimulálja azzal, hogy a gyártó nehezebben tudja vendor-lockin magához kötni a vevőt, nehezebb a piaci váltás.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://emel.blog.hu/api/trackback/id/tr4718155778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása