HTML

MO 2.0 Vélemények, javaslatok. Remény?!

MO 2.0 Vélemények, javaslatok egy jobb MO reményében.

Friss topikok

Linkblog

Energia takarékosság

2023.07.29. 11:18 eMeL

Első lépés nem a nagyméretű energiatárolás kiépítése, hanem a nagymértékű energiafelhasználás termeléshez igazítása.

Persze elkerülhetetlen a tárolás, de talán jobb lenne az energiatároló és termelő infrastrukturát úgy méretezni, hogy előbb "takarékoskodunk".
És a takarékoskodás nem csak a "nem felhasználást" jelenti, hanem az optimális időpontban felhasználást.

Az iparban hatalmas léptékek vannak, de egyszerüség kedvéért háztartási léptékben.
Primitív példa a könnyen ki-be kapcsolható berendezéseknek a klíma és a fűtés. Ez nagyon tud alkalmazkodni az energia rendelkezésre állásához (pl. nap és szélenergia csúcsok és hiányok). És ha ez pl. EU léptékű, előre mérföldkövezett trend lenne, akkor megjelennének az automata mosógépek és mosogatógépek is, amik figyelembe veszik az ütemezési hatékonyságot is, pl. ha elmegy egy felhő a ház felett és a saját napelemeink (az egyszerüség kedvéért) épp visszaesnek a termelésben, akkor vár pár percet a víz felfűtésével, amíg újra nem süt a Nap, legfeljebb pár extra vízforgatást és permetezést iktat be X percenként, persze ha az előrejelzések nem adnak jó infót a közeljövőre (mert azt is be lehet integrálmi az IoT rendszerbe), akkor a drágább áron is befejezi. Optimalizálás: na ebben a kulcsszóban hatalmas potenciál rejlik még!

A felhasználás alkalmazkodhatna a villanyóra által adott (pl. 5 perces kvantálású) villamnosenergia árhoz. Amit aktuálisan és előre tervezetten lehet látni. A villanyóra mintegy webszerver a belső hálózaton lekérdezhető és API-n keresztül a gépek is optimalizálhatnak ezen adatokkal.
A villanyóra meg persze az elosztó rendszerből kapja az információkat.
Egészen a lokális napelem tűltermeléstől az országos rendszer terhelési adatait és az időjárás adatokat felhasználva.


A kvantálás meg olyan, hogy azért van egy hatalmas rendszer az energiaellátásban hogy laposítsa a görbéket. Sok forrásból beszerzés átlagára, atomerőmű állandó teljesítménye is a kilengések csillapítását okozza és a gyors reagálású gázerőművek is már 5 perces nagyságrendben kapcsolhatnak be, a korábbi fogyasztási trendek elemzésével, időjárás, nap és szélviszonyok elemzésével meg szükség esetén szénerőművek is ütemezhetők.
Szóval van itt lehetőség, nem igazak ezek a hatalmas kilengések, pont az a dolga egy országos energia hálózatnak hogy tompítsa a tüskéket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://emel.blog.hu/api/trackback/id/tr118181599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása