HTML

MO 2.0 Vélemények, javaslatok. Remény?!

MO 2.0 Vélemények, javaslatok egy jobb MO reményében.

Friss topikok

Linkblog

Vagyonadó megvalósítás

2024.07.26. 18:13 eMeL

Milyen legyen?

 

Egyszerű, persze.
Pl. minden vagyon után (ez főként ingatlan, cégtulajdon, egyebek) adott százalék, mondjuk 2% adó. Minden vagyonelemnek van értékelése, az alapján kivetni. [*]
A vagyonelemek egy része kitermeli a saját adóját. Pl. cégek. Ha meg a jelenlegi adókulcsok ismerete mellett ez az érték a gond, akkor rossz kézben van a vagyon, valaki más nagyobb haszonnal tudja üzemeltetni, akkor kerüljön át ahhoz. (Ugye ez a régi alap Smith-i piacgazdasági alapelv, ne kommunistázzunk előre :) )
Mellesleg ezzel esetleg más (valójában piactorzító) cégeket terhelő adókat is el lehet törölni, kiválthatja azokat.
A luxus vagyontárgyak (pl. yacht) egyszerű űgy. Aki ilyet akar birtokolni, az fizessen is utána.
A lakóingatlanok egy része is kitermeli, hiszen bérleti díj, értéknövekedés stb jelentkezik.
És a vagyonadóval szemben lehetővé tennék leírást más címen elvont adókból, leginkább a jövedelemadóból.
Ha ezt jól lőjük be, akkor egy átlagvagyon (átlagember átlagos ingatlanja) adóját nem kell befizetni, mert a jövedelemadó összegének adott hányadával jóváírható.
Így a tipikus bérből és fizetésből élő saját ingatlanban lakót nem is terhelné semmi többlet adó összeg.
Nem így a minimáljövedelemre bejelentett hatalmas ingatlan és cégvagyont birtoklót.... az nem tudja leírni a vagyonadót, be kell fizetnie.

[*] Egyik skandináv országban, egyik önkormányzatban pl. volt/van egy érdekes ingatlan-adó megoldás. Pl. ez is tovább gondolandó. Az ingatlanok értékbecslése ugye nehéz, pedig egy százalékos adó esetén fontos.
Ott önbevallással oldották meg :)
Igen ám, de az önkormányzat vagy elfogadta a bevallott összeget, vagy jelezte, hogy kevésnek találja. Az adózó növelheti az önértékeléses összeget (erre gondolom kaphatott silabuszt más ingatlanok bevallott értékéből). Ezt iteratívan csinálják egy darabig. Ha az adózó nem emeli az összeget, ragaszkodik a bevallott összeghez, akkor azt az önkormányzat vagy elfogadja vagy ha ilyen önkormányzati határozat születik, akkor kényszer értékesítenie kell az önkormányzat részére ezen az összegen az ingatlant.
Vagyis egyszerű piaci alapú értékmegállapítássá alakult a dolog.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://emel.blog.hu/api/trackback/id/tr4918454949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása