HTML

MO 2.0 Vélemények, javaslatok. Remény?!

MO 2.0 Vélemények, javaslatok egy jobb MO reményében.

Friss topikok

Linkblog

Politikai újságírás

2009.11.13. 15:51 eMeL

Piszkálja a csőrömet az újságírói igénytelenség (besz*riság?).

Emlékszem valami amcsi riporter azért kapta meg a purlitzer díjat, mert amikor a riportalanya nem válaszolt a kérdésre (megpróbálta elkenni, másról beszélni), akkor feltette újra meg újra. Ahogy hallottam tízszer is feltette ugyanazt a kérdést, ami miatt a riporter mennybe ment a riportalany meg égett mint a...

Egyáltalán, az az új szokás, hogy külön-külön hívják be a más-más pártok megszólalóit és a riporter próbálja közvetíteni a kérdéseket. Siralmas.

A média hatalom (lenne).
Ha valamelyik fél nem hajlandó párban megjelenni, akkor bemondják hogy nem vállalta és nem hívják. A megmérettetésnél csak egyvalamitől rettegnek jobban: ha elhallgatják őket.

Aki nincs a médiában, az nem létezik.
Ha valaki nem válaszol tisztességesen a kérdésekre, akkor a riporter közli: "ez az én műsorom, köszönöm öntől ennyi, lehet elmenni". Persze ehhez médiaszemélyiségek kellenének (tartással) [kipusztultak a bulvármédiából], igényes média vezetés kellene [kipusztultak a bulvármédiából], és persze politika független tulajdonosok.

Részemről a médiába beszivárgott politika a szólásszabadság korlátozásával egyenlő. A jobboldal meg még büszke is arra, hogy megszállt (alapított, tulajdonol stb) jópár médiumot.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emel.blog.hu/api/trackback/id/tr941522727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bigBB 2009.11.24. 21:34:27

"Részemről a médiába beszivárgott politika a szólásszabadság korlátozásával egyenlő. A jobboldal meg még büszke is arra, hogy megszállt (alapított, tulajdonol stb) jópár médiumot."
Ez magyar sajátosság, hisz a jobboldal csak kiegyenlíteni igyekezett a hátrányukat. Szerintem ez némileg sikerült is. Egyébként a magyar média egy vicc. Én a románnal tudom összehasonlítani, azt ismerem jobban, de nincsenek egy súlycsoportban. Pl a magyar kertévék tizenegynéhány éves működése alatt nem produkáltak egyetlen önálló ötletet, mindenről kiderült, hogy licensz. Ja és mindemellé nagyaon nagy az arcuk.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2009.11.25. 11:09:22

@bigBB: "hisz a jobboldal csak kiegyenlíteni igyekezett a hátrányukat"

Csak hát a valóságban már nem kiegyenlítettek, hanem elsöprő túlsúlyosak. De ez lenne a kissebbik baj, hiszen aki választja, az tudja mit választ.

A nagyobb gond az, hogy míg a "baloldali" vagy "liberális" média igyekszik (az kérdés hogy jól vagy rosszul) kiegyensúlyozott, a valóságról szóló műsort készíteni, több jel is arra mutat, hogy a "jobboldali" média inkább a fanatikus, észérveket is elutasító és stílust, izlést nem nagyon ismerő "médiaszemélyiségek" gyüjteménye.

Ha néha találkozom vele: hányinger.

Nem gyakran olvasok 'ezekbe', de linkeket, hivatkozásokat néha megnézek: szörnyű ami a link végén vár.
Bár nem ismerem mélkyed, de sokáig voltam előfizetője a Magyar Hírlapnak. Szinvonalas újság volt. Aztán a "gonosz rátette a kezét". Amíg nem járt le az előfizetésem (sok hónapig) még olvasgattam.
Színvonal csökkenés, ez volt az első megfigyelésem, a második, hogy létezik egy kultúrált stílus, annak nem 'ballibsi' tulajdonságnak kellene lennie. A jobboldal által gyakran visszaálmodott háború előtti aranyévekben a szocik bunkók voltak és a jobboldali konzervatívok a kifinomult izlésű úriemberek, na ilyet ma nagyítóval kell keresni a "jobboldalon".

Szóval a jobbos sajtónak (az én kis stereotipiámban az a baja, mint az egyszeri pistikének: mindenről AZ jut eszébe)

bigBB 2009.11.25. 15:14:29

Én nem így látom. Olvasgatom jobboldalról a Magyar Nemzetet és a Hírlapot, balról a Népszavát, néha Népszabit, ÉS-t. A baloladaliakat találom színvonaltalanabbaknak, akiknek mimindenről AZ jut eszükbe, sehol kifinomult stílus. Ezzel együtt mind2 oldal nagyon gyenge.
A tévék közül meg a jobboldal határozottan színvonalasabb - hírTV - (komoly kulturális híradója van, vele szemben az atv Fásyval meg Hajdú Péterrel nyomul). Ha valahol történik valami, a baloldali tévékből sose tudnánk meg.
Én nem fogom itt az echo tv-t, de amennyit láttam belőle az gyakorlatilag atv más előjellel.
A kertévékről már szoltam fennebb.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2009.11.25. 23:09:31

@bigBB: Izlések meg pofonok ;)

Mondjuk én nem olvasom se a "balos", se a "jobbos" újságokat. A neten kívül gyakorlatilag csak a HVG és nagyritkén a Világgazdaság jut a kezembe (meg néhány "női" magazin hála asszonykánmak). Egyébiránt inkább a net.

TV-ben nemigen nézem a "jobbos" csatornákat. lehet hogy átlag színvonaluk korrekt (a megítéléshez nagyobb merítés kéne), de a szükségszerűen kiemelt műsorrészek, amiket hivatkozásként láttam gyakran olyan embereket mutattak, akiket nem szabad képernyőre engedni. Vagy mert hülyeséget beszél (szószerint hülyének néz és magyaráz a pofámba, mintha azonosan hülye lennék) vagy mert elfogadhatatlan a stílus.
Ugyanez újságban. Adott esetben lehet hogy van másik tíz jó cikk, de az az egy, amit beidéztek elfogadhatatlan (hülye és a stílus... már nem is stílus, hanem bunkóság és agresszivitás).

bigBB 2009.11.27. 11:07:37

Az említett újságokat én is neten olvasom, meg az Index-et, Hírszerzőt stb
süti beállítások módosítása