HTML

MO 2.0 Vélemények, javaslatok. Remény?!

MO 2.0 Vélemények, javaslatok egy jobb MO reményében.

Friss topikok

Linkblog

Bürokrácia a XI. század bűvöletében

2012.11.12. 17:56 eMeL

Elsőként a címről. Nem, nem elütés a XI. századra utalás. Jó parafrázisnak ígérkezik a XXI. századra. Persze írhattam volna Római Birodalmat vagy Fáraók korát is, a lényegen nem változtatna.

Nem a bürokrácia ellen szólok. A bürokrácia valójában hasznos és célszerű eszköz a jogállamiság betartásához és a demokrácia szolgálatában. Csak hát a szép eszmék és dolgok a gyakorlat posványában szoktak elcsúnyulni.

A bürokrácia alapvetően az egyenlő elbírálás, egyforma eljárások, szabványosított ügyintézés formája. Ahol a hivatalnokoknak kicsi az egyéni elbíráláshoz a joguk és alapvetően az egységes joganyagra támaszkodva hoznak egyértelmű, kiszámítható döntéseket.

Vagyis egy jól szervezett, hatékony, rugalmas és jól működő bürokrácia segíti az életünket. És pont itt a probléma. Szerintem a bürokrácia megrekedt a múltban. Valamikor az írás kezdetének korszakában. Persze amellett, hogy a mai napig megőrizték a „kőkorszaki” módszereket, fejlődtek is. Minden hivatal tele van számítógépekkel. De ezt leginkább csak az adatok tárolására, visszakeresésére és intelligens írógépként használják. A bürokráciában a kommunikáció legfőbb formája ma is a kinyomtatott és aláírt papíros. Ahogy ezt ezer éve is tettük.

Csak hát a premisszák alapvetően megváltoztak. Ezer éve kevesen tudtak írni, leginkább csak a hivatalnoki réteg, és az írásbeliség technikai feltételei (papír, íróeszköz, pecsét, pecsétviasz) is csak az uralkodó osztály szűk körének állt rendelkezésére.

Így a dokumentumok száma is igencsak kicsi volt, a hamisításuk pedig igen nehéz.

 

A régmúlt időkben a dokumentumok (oklevelek, passzusok, kiváltság levelek stb.) használata nélkülözhetetlen volt, hiszen az ország másik végében szolgáló hivatalnok csak a dokumentum tartalma alapján tudhatta meg a hatalom más ágának, pl. királyának óhaját, döntését. Nem voltak hatékony kommunikációs csatornák, így maradt a (nehezen hamisítható) papír, rajta aláírás, mint hitelesítő eszköz.

 

Csak hát a technika fejlődése a kommunikáció terén is nagy változásokat hozott. Meg persze mellette az adatok tárolásának, hitelesítésének módja is robbanásszerűen megváltozott. A számítástechnika alapjaiban változtatta meg a világot. Ez persze a hivatalokban is tükröződik, de csak kis lépéseket, hatékonyság javító intézkedésekre futotta. Alapvetően paradigma váltáson kellene átesnie a bürokrácia egészének. Ez persze természetes módon a jogi keretek teljes átdolgozását jelentené. Ennek felismerése és megvalósítása meg már a politikai réteg tevőleges feladata lenne.

 

A technikai fejlődés lehetővé tenné, hogy egyszerű példát hozzak, egy oklevél hitelességét, ne a különleges papír, az aláírás és mindenféle drágán létrehozható hitelesítő elemek garantálják, hanem csak a tartalma. Ma már nem nagyon lehet létrehozni olyan iratot (beleértve értékpapír és pénz), amely hamisítása ne lenne megvalósítható.

Amíg a ’tipikus’ államigazgatási ügyintézés úgy zajlik, hogy az ügyfél elmegy az egyik irodába, ahol kikér egy papírt, amit átvisz egy másik hivatalba, és ott feldolgozzák, addig ez nem csak hogy kevéssé hatékony, de igencsak hamisítható, hiteltelen eljárási rend is.

Példa kedvéért egy oklevél (pl. iskolai végzettséget igazoló irat) esetében bőven elegendő lenne egy szabadon másolható papírlap, a fontosabb adatokról: ki, mikor, milyen vizsgát tett és az ennek az eseménynek adott azonosító szám. Ezt követően nem a bizonyítvány felmutatása a hitelesség bizonyítéka (hiszen könnyen hamisítható), hanem egy közhiteles nyilvántartás felhívása, ahol nyugtázzák, hogy ez a bizonyítvány szám (ehhez a névhez, időponthoz és vizsgához) érvényes. Ez már a telefon vagy a fax korában is tökéletesen végrehajtható lett volna, de ma a titkosított, hitelesített számítógépes kommunikáció korában már luxus nem használni. Ugyan nagy átállást jelent, de ennek hardver igénye már jórészt kiépített. A legfontosabb feladat a politikusok és hivatalnokok gondolkodás módjának átállítása lenne.

Csak az a hiteles, amit közhiteles adatbázisban tárolnak. A hitelesség ellenőrzése meg csak úgy lehet, ha személyesen valaki meggyőződik az adatbázisban tárolt és az általa ellenőrizni kívánt adatok egyezéséről. Mint mondtam, ez ma a számítógépes hitelesítés korában nem lehetne akadály. Persze egyszeri nagyobb költséget jelent, de aztán folyamatosan olcsóbban üzemeltethető a rendszer. Valamint, ami még fontosabb is lehet, egy hatékonyabb és rugalmasabb bürokratikus rendszer bevezetése hallatlan versenyelőnyt jelenthet. Ez pedig nem csak a kezdeti beruházás megtérülését befolyásolja, de nélkülözhetetlen lépés a továbbélés, a versenyben maradás mellett.

 

Természetesen az állam feladata lenne a közhiteles nyilvántartások vezetése és sajnos (nekünk polgároknak) még a mai napig figyelni kell, mert az állam nem is igazán érti, hogy egy nyilvántartás (adatbázis) csak akkor lehet hiteles és elfogadott, ha minden módosítása naplózott (ki, mikor, mi okból, mit, mire, milyen dokumentum vagy tény alapján, kinek az engedélyével) módosított és az érintettek folyamatosan ellenőrizhetik és kikényszeríthetik a hibás adatok korrigálását.

Ahhoz hogy hatékonyan működjön az államszervezet, minden hivatalnak, hivatalnoknak, de minden cégnek, szervezetnek, sőt állampolgárnak rendelkeznie kell elektronikus azonosítási eszközökkel és hitelesítéssel. Ezt is az államnak kell biztosítania a polgárai, vállalkozásai számára (ingyen) hiszen a jogképesség alapja lenne.

 

Ha pedig minden szereplő hitelesítheti magát elektronikus formában, akkor minden adattár, dokumentum, bejelentés és ügyintézés végezhető számítógéppel, helyszín függetlenül, kényelmesen és olcsón.

 

Mindez kis lépés lenne egy-egy politikusnak vagy hivatalnoknak, de nagy lépés a hazánk egészének.

1 komment

Címkék: jövő bürokrácia emel

A bejegyzés trackback címe:

https://emel.blog.hu/api/trackback/id/tr904903789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2012.11.13. 12:15:21

Máris elkészült egy kibővített, módosított szövegváltozat.
Mivel nem szeretném terhelni ennek a blogon publikálásával az érdeklődőket, az alábbi címen olvasható illetve onnan letölthető.

www.emel.hu/doc/BurokraciaXIszazadBuvoleteben__ver1.0.pdf

Ennek és más írásaimnak a legfrissebb változata mindig megtalálható lesz a:

www.emel.hu/doc weblapon.
süti beállítások módosítása