HTML

MO 2.0 Vélemények, javaslatok. Remény?!

MO 2.0 Vélemények, javaslatok egy jobb MO reményében.

Friss topikok

Linkblog

Cégek szabályozása

2024.01.22. 09:38 eMeL

Amíg ez a "tisztességes üzleti magatartás" betartatásáról szól, addig nincs is gond.

A fogyasztóvédelmi hatóság sem fontos addig, míg nem jön szembe egy kókler-csaló cég, aki elveszi a pénzed, de ezzel szemben valami értéktelen bóvlit ad csak csupán.
A Polgári Törvénykönyv is ismeri a súlyosan aránytalan szerződések fogalmát.
Ez az egyik fél átverésének akadályozása miatt van, ami a társadalmi bizalom miatt fontos..., ami kell a jól működő társadalomhoz és gazdasághoz... vagyis össztársadalmi érdek, ... ami felülírja annak érdekét, hogy én tizedáron megszerezhessem az írástudatlan demens öreg lakását.

Egyszerűen ennyi (lenne) az állam feladata: szabályokat alkot és azokat betartatja, hogy minél többen, minél igazságosabban és minél nagyobb megelégedettséggel, társadalmi bizalommal tudjunk együtt élni és kereskedni, fogyasztani, üzletelni.

Pl. a streaming szolgáltatások esetén. Na most hogy ne "fekete doboz" legyen a cég a szerzők felé, vagyis a pénz befolyik, de a szerzők (az áruk előállítói, jogtulajdonosai) csak kapnak valamit és nem tudják hogy osztják el azt, milyen elvek alapján, kössenek-e szerződést ezzel a céggel vagy válasszanak másikat, az a legtipikusabb össztársadalmi gazdaságszabályozási kérdés.

Mindezen túl egy monopoliumnak (vagy kvázi monopoliumnak) eleve hatalmas társadalmi (és politikai... de ez nálunk rosszul cseng) felügyelet alatt kellene hogy álljon. A piacdomináns cégek valamivel kevesebb kontroll alatt. A jelentős vállalatok még kisebb... stb... minél kisebb egy vállalat, és minél kisebb a hatása egy szabálytalanságának, annál egyszerűbben működik rá a valódi piaci verseny mechanizmus, ahol meg az államnak (a nyilvánvaló bűncselekményeken túl) nincs sok keresnivalója.

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság piac jogegyenlőség

A bejegyzés trackback címe:

https://emel.blog.hu/api/trackback/id/tr3718308601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása