HTML

MO 2.0 Vélemények, javaslatok. Remény?!

MO 2.0 Vélemények, javaslatok egy jobb MO reményében.

Friss topikok

Linkblog

Igazság és egyenlőség az egészségügyben

2010.06.13. 12:54 eMeL


Olvastam ezt:
"ugyanazt a betegséget hasonlóan kell kezelni mind a gazdag, mind a szegény esetében"

És íme a reakcióm:
Látod ez egy nagyon elterjedt tévhit.
Egy betegségre általában tucatnyi eltérő módszer van a gyógyításra. Már csak a gyógyszerek is nagy választékot adnak, de pl. műtét esetén is féltucat módszer lehet kezdve pl. nyilt vagy katéteres műtét.
Mindíg mindenből *lehetetlen* a legdrágább/legjobbat alkalmazni. Ezt egyszerűen nem bírja el a TB költségvetés. Optimális kompromisszumok sora az élet. Ez a terület is.
Az azonban nagy kérdés, hogy ha létezik egy drágább, de jobb eljárás, amit nem bír általánossá tenni a biztosítás, azt megkaphatja e aki többet fizet. A komeinista egyenlősdivel ez nem egyeztethető, de ha onnan nézed, hogy ez az ember egyedül termeli meg másik száz ember egészségügyi ellátását (annyit fizet, míg mások esetleg semmit), akkor mi is a társadalom érdeke? Kerüljön vissza minél hamarabb a munkába? Vagy dögöljön meg a szokásos protokolnak megfelelően mondjuk 15% eséllyel (egy drágább eljárás 5%-ával szemben) és ne legyen ezután tb bevétel amitől persze idővel a másik 100 is megdöglik ellátás hiányában).
Arról nem is beszélve, hogy a globális világban ez is egy piac lassan. Miért is maradjon itthon (és fizesse mások egészségügyi ellátását), ha ennek a levonásnak e feléből dupla mértékű ellátási szinvonalat kaphat kicsit "arréb". Ezentúl 'hazaszeretetből' köteles mindenki sok pénzt adni az államnak és koldusként élni? Ez is egyfajta kommunizmus; csak tudnám mitől lázonganak ellene sokan... most is az van.

A legfontosabb lenne a biztosítási viszony szabályozása. Mert most annyi a szabály, hogy fizess amit adóként elvonnak és kapsz érte valamit, ami jut. Ez nem biztosítás, ez valamiféle diktátum.
Elsőként talán a kétszintű biztosítás kötelező (alapbiztosítás és kiegészítő biztosítás). Az alapbiztosításhoz *határozza meg* az állam az alapszolgáltatásokat. És ez valóban minden polgárnak járjon, mert ennyi az ami jogosan elvárható egy európai országban. A kiegészítő biztosításra több és jobb ellátás jár. Mert megdolgozott érte és kifizette azt a beteg. Ez meg így igazságos. A korházakban meg lehessen extrákat fizetni. Ha egy 100e Ft-os eljárás helyett a 200e Ft-osat választom (az orvosom javaslatára is persze), akkor a *különbözetet* kifizetve megkaphassam.
Vagy ha egyágyas korházi szobát kérek vendégággyal, akkor azt egy árjegyzék szerint üzleti alapon vehessem igénybe a többlet befizetéséért.
LOgikus? Igen. Akkor miért is nem így van? Mert sokak elmebeteg mániája ma is az egyenlőség és az ingyenesség.

Mellesleg az extra szolgáltatások nyeresége biztosíthat lehetőséget arra, hogy olyan ellátás (pl. egy drága diagnosztikai gép) álljon rendelkezésre az alapellátásban is (ha ott nagyon indokolt), ami egyébként nem állna rendelkezésre.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emel.blog.hu/api/trackback/id/tr182078229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2010.06.13. 12:56:27

A szövegbe szerepel, hogy "diktátum"-ok jellemzőek magyarországra.
Egy egy jellemző provincializmus.
Itt születtél, magyarnak születtél.
Vagy menekülj el innen vagy élj és közdj valamint dögölj meg, úgy ahogy itt lehet.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2010.06.13. 12:57:45

@eMeL: Rómában élj mint a rómaiak... itt meg kínlódj ahogy itt szokás.
süti beállítások módosítása